• 1K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1K
    Shares

Feature Wall mampu menambahkan sebuah elemen kreatif atau warna di dinding ruangan dapat merubah suasana ruang terlihat lebih hidup. Ruang kediaman yang sesuai untuk di implimentasikan penggunaan feature wall adalah di ruang tamu ataupun kamar tidur disebabkan kawasan tersebut adalah ruang multi fungsi dan dapat dimanfaatkan sepenuhnya.

Memang banyak je lambakan design dan bentuk Feature Wall pasaran. Namun begitu bukan semua orang punya citarasa sama. Ada juga yang lebih gemar melakukan sendiri dan berkreatif demi mencari kelainan di rumah sendiri.

Kali ini perkongsian dari saudara Shafeq Bada pasti dapat membantu anda diy sendiri. Kemas, nampak mewah dan menjimatkan juga.

Hari raya lepas bajet banyak burst. So aku terpaksa la deco umah ala kadar. Bagi yang baru nak duduk rumah baru, tak banyak deco or perabot bleh try buat ni kat ruang tamu.

Asalnya dinding memang kosong tak letak apa-apa. Frame pun nak beli cost dalam beratus gak. Last-last aku beli set roller kit (brush, roller & masking tape) dlm rm20 kat kedai Mr.DIY & cat nippon rm29.90 (1 liter) n inilah hasilnya. Dinding ala2 corak wainscoting idaman den. Tak payah beli frame gambar banyak-banyak dah nmpak penuh rumah.

Pada yg nak try bleh ikut cara ni:

1. Gunakan masking tape utk buat bentuk square/frame.
2. Mulakan dari frame kiri & kanan dulu, last baru frame yg tengah supaya nampak balance.
3. Pastikan jarak tiap bucu square dalam 1 kaki
4. Bila frame dah siap lukis pakai tape, bleh la cat macam biase.
5. Bila da siap cat, biarkan sampai cat kering.
6. Bukak balik masking tape yg korg buat tu then settle. Cuma kena touch sikit kat bucu2 frame tu jela pkai cat. Then siap!

Buat ni tak sampai setengah hari pun.  Tak payah pikir nk beli wallpaper da. Bajet skit n amik masa pn sekejap. Bleh la try nanti ye. Hehe

Ruang kediaman yang sesuai untuk di implimentasikan penggunaan feature wall adalah di ruang tamu ataupun kamar tidur disebabkan kawasan tersebut adalah ruang multi fungsi dan dapat dimanfaatkan sepenuhnya.

Sumber : Facebook Shafeq bada 

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: