Kerap Kencing? Jangan Ambil Mudah! Ini Sebab Kenapa Anda Kerap Kencing.

by | Jul 28, 2017

[mashshare]
Kerap kencing boleh disebabkan oleh minum banyak banyak atau kerana keadaan perubatan tertentu yang tidak boleh dipandang ringan. Biasanya, membuang air kecil adalah 4-8 kali sehari atau sebanyak 1-1,8 liter. Walau bagaimanapun, sesetengah orang boleh membuang air kecil melebihi frekuensi ini. Membuang air kecil melebihi kekerapan biasa untuk masa yang lama boleh menunjukkan pelbagai keadaan perubatan.

Terdapat banyak sebab mengapa seseorang kerap kencing, tetapi jangan bimbang ia boleh dirawat mengikut puncanya. Yang paling penting adalah untuk berjumpa doktor apabila masalah ini adalah sangat membimbangkan. Sebelum ini, anda perlu memastikan sama ada ia adalah terlalu banyak minum atau minum apabila anda menghampiri jam tidur supaya bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil. Jika tidak, pertimbangkan gejala lain yang anda mungkin mengalami. Berikut adalah beberapa keadaan yang menyebabkan kerap membuang air kecil dan gejala-gejala lain yang boleh menemani.

Punca Kerap Kencing

Jangkitan Saluran Kencing

Sentiasa mahu untuk membuang air kecil yang tidak dapat ditahan, dan disertai dengan demam dan rasa tidak selesa atau sakit di bahagian perut boleh menjadi tanda jangkitan saluran kencing.

Pundi kencing terlalu aktif

Keadaan di mana otot-otot pundi kencing kontrak tiba-tiba di luar kawalan, menyebabkan keinginan untuk membuang air kecil kencing walaupun pundi kencing tidak penuh air kencing. 

Jangkitan Buah Pinggang

Selain kerap membuang air kecil, gejala termasuk sakit belakang, sakit di pangkal paha, loya, muntah-muntah, cirit-birit, demam dan menggigil.

Batu Karang

Ia adalah batu mineral yang terbentuk di dalam pundi kencing sebagai air kencing pekat. Gejala-gejala lain yang kencing keluar sedikit disertai dengan sakit, bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil, sakit di bahagian bawah abdomen, terdapat darah dalam air kencing atau warna air kencing bertukar gelap dan keruh.

Diabetes

Kerap membuang air kecil adalah bukan jumlah normal air kencing sering gejala diabetes. Ini kerana badan cuba untuk membersihkan glukosa tidak digunakan dalam darah melalui air kencing.

Gangguan Prostat

Pembesaran prostat boleh memerah uretra atau saluran kencing dan menutup aliran air kencing. Ini menyebabkan kerengsaan dinding pundi kencing. Hasilnya, pundi kencing menjadi mudah untuk mengecut walaupun terdapat sedikit air kencing, selalu ada rasa yang ingin buang air kecil.

Mengambil Ubat-ubatan Diuretik

Mengambil ubat-ubatan diuretik, ubat untuk tekanan darah tinggi atau pembendungan cecair di dalam buah pinggang. Ubat ini akan mengeluarkan cecair berlebihan dalam badan, menyebabkan keinginan untuk membuang air kecil sentiasa.

Strok atau Penyakit Saraf.

Kerosakan pada saraf yang berkaitan dengan fungsi pundi kencing boleh menyebabkan kerap membuang air kecil.

Diverticulitis

Diverticulitis atau keradangan di dinding usus besar. Tanda-tanda adalah sakit yang bermula dari pusat dan bergerak ke bahagian bawah abdomen, demam, kerap membuang air kecil disertai dengan sakit ketika membuang air kecil, pendarahan rektum.

Faktor Psikologi

Salah seorang daripada mereka adalah kebimbangan yang berlebihan yang tahan lama. Sebagai contoh, kebimbangan tentang kewangan, kerja, sekolah, atau keluarga, tetapi tidak boleh menjelaskan mengapa tertentu (gangguan kebimbangan keseluruhan). Gejala di samping kerap membuang air kecil yang berdebar-debar, berpeluh, ketegangan otot, insomnia, mudah terperanjat, cepat marah, sukar menumpukan perhatian, menggeletar, loya, cirit-birit, sakit belakang, dan sakit kepala.

 
 
sumber: melayupost.info

FOLLOW KAMI

VIDEO

Tinggalkan Komen

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: