• 78
    Shares

Pagi raya yang indah ni, pastinya ramai yang mengenakan baju sedondon yang sangat vass! Tentunya selepas menunaikan solat sunat hari raya Aidilfitri, anda pasti akan bersalam-salaman dengan keluarga, bermaaf-maafan dan menjamu selera. Selepas makan, mulalah ada mangsa-mangsa yang akan dijadikan photographer untuk anda ber ‘OOTD’ kan? Macam-macam angle anda akan pose persis model. Semuanya untuk tontonan rakan-rakan di laman sosial. Perasan tak, kadang-kadang gambar yang anda ambil tu tak ‘on point’. Jadi kami sediakan cara untuk anda pose menggunakan angle-angle yang tidak akan menampakkan wajah anda kelam dan gemuk!

 

Tip 1: Gunakan pencahayan semula jadi dekat tingkap

 

Pengcahayaan adalah penting dalam ber selfie. Untuk memperolehi ‘selfie’ yang cantik, anda perlukan pencahayaan yang bagus. Dan pencahayaan yang bagus datangnya daripada cahaya semula jadi, iaitu cahaya matahari.

 

Rahsia mengapa kebanyakan model kelihatan menarik dan cerah dalam majalah atau dada akhbar adalah kerana mereka diberi pengcahayaan yang lebih pada muka. Lampu dia jangan cakap lah. Mana nak cari lampu terang-terang di kampung kan? Jadi pergi dekat dengan tingkap dan selfie!

Bukan sahaja nampak ‘mahal’ dan ‘rare’. Foto ‘selfie’ anda itu pasti kelihatan klasik.

Tip 2:  Bergambar dengan cahaya matahari di luar rumah

 

Satu lagi cara lain, anda boleh keluar dari rumah dan berdiri di bawah simbahan cahaya matahari. Waktu terbaik untuk anda bergambar adalah pada pukul 6-10 pagi. Ini kerana matahari baru keluar dan suasana terang cukup untuk sesi photography yang menarik.

 

Jika cahaya matahari pagi ini jatuh pada kulit anda, ia akan membiaskan cahaya yang keemasan, menjadikan kulit anda berkilau-kilau keemasan dan terlihat lebih berseri berbanding biasa.

Kalau anda tak sempat nak bergambar pada waktu pagi, kami sarankan anda bergambar pada waktu petang selepas jam 6. Ini adalah tempoh di mana cahaya matahari terbenam (sunset) berserakan pada garis horizon langit lalu menjelmakan efek yang sangat menarik pada latar belakang gambar anda. Barulah ala vintage.

 

Tip 3: Rahsia sekeping kertas putih

 

Ini antara rahsia para photographer memperolehi foto yang menarik.Tahukah anda, banyak blogger dan photographer kecantikan menggunakan sekeping kertas atau kad putih yang besar dan meletakkannya pada bawah dagu semasa ber’selfie’?

Apakah rahsianya? Ya, apabila anda memetik punat telefon bimbit anda untuk merakam foto ‘selfie’, cahaya ‘flash’ yang terhasil daripada telefon bimbit akan terpantul pada kertas atau kad putih tadi.

 

Lalu, cahaya putih itu akan memberikan satu pantulan cahaya yang boleh mencerahkan lagi kompleksi wajah anda, menjadikan wajah anda kelihatan ‘glowing’, wow!

Bukan itu sahaja, teknik kertas putih ini juga boleh mengurangkan efek dagu berlapis pada foto ‘selfie’ raya anda nanti. Jadi tak lah nampak gemuk!

 

Tip 4: Aplikasi untuk mengedit foto

 

Download saja aplikasi-aplikasi yang membolehkan gambar anda kelihatan seperti di edit menggunakan photoshop. Salah satu aplikasi foto yang paling popular di Instagram adalah ‘filter’ Valencia. Ia menghasilkan foto dengan efek ‘dreamy’ yang amat lembut lagi mengasyikkan.

Malah, tidak salah jika dikatakan ia mampu merubah wajah yang kurang cantik menjadi sangat menarik dan berseri-seri!

 

Apabila menggunakan aplikasi foto, anda mungkin boleh peruntukan waktu barang 2-3 minit untuk melakukan sedikit kerja-kerja ‘air-brushing’ dan mencerahkan lagi foto tersebut.

Selain ‘filter’ Valencia, ada juga blogger yang menggunakan Facetune yang boleh menyamarkan bentuk wajah yang tidak disukai dan menyerlahkn pula bahagian wajah yang ingin ditonjolkan.

Kami sarankan anda menggunakan Foto Rus. Kemudahannya anda boleh anda boleh memancungkan hidung yang bulat atau pesek, memutihkan warna gigi yang agak kekuningan, malah meniruskan bentuk dagu yang kembang atau lebar. Mesti masa bulan puasa hari tu diet kurang menjadi kan? Nak sorok dagu, apa kata pakai aplikasi ini.

 

Tip 5: Pose ketika ber OOTD

 

Untuk menampakan tubuh anda ramping, kami nasihatkan anda supaya tidak bergambar dalam keadaan duduk, kerana ia akan menampakkan perut anda berlapis. Jika anda terpaksa duduk, kami sarankan agar anda menutup bahagian perut dan peha dengan menggunakan bantal. Kalau ada anak buah, atau baby, pegang dia sebagai alat untuk anda cover lebihan-lebihan anda tu.

 

Jika anda bergambar secara beramai-ramai sambil berdiri, kami nasihatkan agar anda berdiri di tengah-tengah, kerana ia akan membantu anda dari nampak gemuk. Jika anda berada di tepi pastikan anda menilangkan kaki anda agar anda kelihatan kurus.

Jika anda mengambil gambar solo, apa kata kalau anda berdiri tegak dengan menyilangkan kaki. Ingat! Jangan pernah sekali anda serong cara anda berdiri kerana ia akan menampakkan lengan anda besar! BAHAYA YE.

 

Sumber: Awani

 

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: