Jika pergi travel tak lengkap rasanya jika tidak mengambil gambar dan bergambar. Kalau boleh semua tempat kita nak ambil gambar untuk dijadikan kenangan.

Yela, bukan selalu pun dapat pergi ke negara orang, lebih-lebih lagi ke luar negara. Tapi, sebelum nak ambil gambar, anda perlu tahu dulu beberapa tempat atau negara yang menjadi kesalahan untuk mengambil gambar.

 

1. KOREA SELATAN

Jangan sesuka hati nak ambil gambar perempuan di Korea Selatan. Ini kerana ambil gambar perempuan tanpa persetujuan mereka dianggap satu kesalahan serius.

 

2. EMIRIAH ARAB BERSATU (UAE)

Di negara ini ada beberapa tempat yang dilarang untuk mengambil gambar seperti di istana, bangunan kerajaan dan jambatan tertentu menjadi kesalahan kalau ambil gambar kat 5 tempat ni tau

3. KOREA UTARA

Korea Utara adalah negara yang sangat ketat dari segi peraturan dan undang-undang. Segala tindak tanduk anda diperhatikan. Jadi berhati-hati jika mengambil gambar bila ke sini. Silap hari bulan anda boleh dipenjara.

 

4. ENGLAND

England antara tempat idaman untuk pergi melancong. Kalu boleh setiap ceruk nak ambil gambar. Tapi jika anda ingin mengambil gambar di Trafalgar Square dan Parliament Square, anda perlu mendapat kebenaran daripada Datuk Bandar London terlebih dahulu.

 

5. JEPUN

Di Jepun, anda tak boleh ambil gambar di kuil atau patung-patung sesuka hati. Menurut kepercayaan masyarakat disana, perbuatan itu boleh mengganggu semangat patung tersebut.

Sumber : hanasuva

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: