Malang memang tidak berbau,siapa sangka perbuatan berbalas pesanan dengan seorang ‘wanita cantik’ telah bertukar mimpi ngeri apabila seorang lelaki mendakwa dirinya dipukau hingga melakukan perbuatan tidak senonoh. Cerita mengenai kes dipukau sememangnya bukan sesuatu yang baru. Sukar mendapatkan jawapan tepat, namun fakta yang menggerunkan ialah kaitannya dengan laman sosial. Malah keghairahan mendedah dan menyiarkan gambar penuh di halaman Facebook atau laman twitter kepada rakan sosial tidak dikenali, ibarat jerat mangsa pukau.

Kejadian itu berlaku apabila lelaki tersebut tanpa berfikir panjang telah memberikan nombor telefon kepada wanita yang tidak dikenali selepas saling berbalas pesanan menerusi aplikasi Instagram.

Sejurus nombor telefon diberikan, pemuda terbabit menerima panggilan daripada wanita tersebut dan mendakwa dirinya dalam keadaan tidak sedar selepas menjawab panggilan itu. Insiden yang diceritakan semula oleh rakannya, Amirul Aiman Amran itu tular di Twitter pada Jumaat lalu.

“Bila tersedar, dia dalam keadaan berbogel dalam bilik (air) dah. Dia pun tak tahu kenapa.

“Dia tersedar dari pukau tu pun sebab mak dia gegar pintu bilik air kerana dia ada lama sangat dalam (bilik air) dan tak buka air pun,” tulis Amirul Amran menerusi posting tersebut.

Tidak lama selepas itu, mangsa menerima pautan video daripada aplikasi WhatsApp yang menunjukkan dirinya dalam keadaan tanpa seurat benang di dalam bilik air tersebut. Kenalan baharu pemuda itu yang dikatakan ‘wanita cantik’ itu rupa-rupanya seorang lelaki yang cuba memeras ugut mangsa supaya membayar sejumlah wang, jika tidak memenuhi tuntutan itu video aksi tidak senonoh pemuda itu akan disebarkan.

“Rakan saya terus pergi buat laporan polis, (tetapi) polis pun tak boleh nak buat apa-apa lagi sebab masih belum ada unsur jenayah.

“Polis minta rakan saya ke Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk tanya bagaimana nak selesaikan kes ni,” jelas Amirul Amran.

Menurut pemuda yang juga pemain bola sepak PJ Rangers FC itu, rakannya enggan menuruti permintaan lelaki yang memukaunya itu untuk menyerahkan wang sebanyak RM1,000 walaupun diugut berulang kali. Kata Amirul Amran, tindakannya menceritakan mengenai kejadian itu adalah untuk memberi peringatan kepada orang awam agar sentiasa berhati-hati dan mengelak daripada terkena dengan taktik licik scammer seperti itu.

Santau Dalam Psikologi

Sementara itu, Pengarah Pusat Kaunseling Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Dr. Fauziah Mohd. Saad berkata, kejadian pukau menerusi panggilan telefon memang boleh berlaku sekiranya ia melibatkan unsur-unsur sihir.

“Dalam psikologi, tiada istilah pukau tetapi hipnosis digunakan dalam keadaan separa sedar untuk mencungkil kenangan dan menjalankan proses intervensi.

“Pukau ni kalau pakai sihir memang boleh berlaku. Jadi, elakkan menjawab panggilan daripada nombor tidak dikenali agar perkara seperti ini tidak berlaku,” katanya ketika dihubungi mStar Online pada Selasa untuk mengulas mengenai insiden tersebut.

Tambah beliau, agak sukar untuk tidak menjawab langsung panggilan daripada nombor asing, namun pengguna telefon bimbit boleh menghantar khidmat pesanan ringkas kepada pemanggil untuk bertanya siapa gerangannya dan niat untuk menghubungi. Menurut Fauziah, kes pukau seperti itu sering terjadi dan ramai orang tidak mempercayainya kerana tidak mengalaminya sendiri.

“Scammer ini sangat licik dan pakar memanipulasi minda mangsa dengan menggunakan ayat-ayat manis.

“Sebagai pengguna, anda haruslah bijak melindungi diri dan jangan buka ‘pintu gerbang’ kepada orang luar untuk mengambil kesempatan ke atas diri anda,” jelasnya.

Jadi buat lelaki diluar sana, harap korang akan lebih berhati-hati dengan orang yang asing dengan dan jangan sewenang-wenangnya berkongsi nombor telefon.

Moga bermanfaat dan memberi pengajaran kepada semua.

Sumber : mstaronline

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: