[et_pb_section admin_label=”Section” global_module=”53″ fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_fullwidth_post_title global_parent=”53″ admin_label=”Fullwidth Post Title” title=”on” meta=”on” author=”on” date=”on” categories=”off” comments=”off” featured_image=”on” featured_placement=”background” parallax_effect=”on” parallax_method=”off” text_orientation=”center” text_color=”dark” text_background=”on” text_bg_color=”rgba(255,255,255,0.9)” module_bg_color=”rgba(255,255,255,0)” title_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_fullwidth_post_title][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_image admin_label=”Main Image ” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”on” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” src=”https://cdn.maskulin.com.my/2017/05/Cara-Qada-Solat-Yang-Ditinggalkan-1.jpg”] [/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Bulan Ramadan merupakan bulan rahmat, bulan pengampunan dan bulan pembebasan dari api neraka. Dalam bulan ini, manusia diuji untuk mendidik kembali nafsu yang sering bermaharajalela dalam diri manusia. Antara kewajipan terbesar yang diperintahkan Allah S.W.T dalam bulan Ramadan adalah berpuasa.

Berpuasa adalah cara untuk mendidik dan menundukkan nafsu yang degil. Apabila berpuasa, kita tidak mengikut keinginan nafsu seperti makan dan minum sebaliknya kita mengikut perintah Allah dan meninggalkan apa jua larangannya. Wartawan Norwahidah Che Musa telah menemu bual Ustaz Syed Mohd Norhisyam Bin Tuan Padang (Al Idrus), Pendakwah bebas, untuk mendapatkan pandangan mengenai amalan Rukun Islam ketiga ini.

Antara nafsu, pengaruh dan hukum puasa
Pertama sekali, tabik kepada orang yang berpuasa di bulan Ramadan kerana mereka telah menunaikan ibadah fardu wajib yang diperintahkan Allah S.W.T dengan tujuan untuk memperoleh takwa. Puasa sangat tinggi nilainya di sisi ALLAH dan menjadi perisai daripada perbuatan tidak berfaedah .

Di dalam bulan Ramadan, mereka yang berpuasa tetapi masih melakukan kesalahan dan perkara yang terlarang adalah kerana pengaruh syaitan yang sudah sebati dalam diri. Biarpun dinyatakan syaitan dibelenggu ketika bulan Ramadan, ia tetap akan menjadi ‘ rakan karib’ yang sukar dipisahkan. Keadaan ini berlaku seolah-olah syaitan akan ‘ sms’ dan ‘remote control’ dari jauh kepada mereka yang terbiasa melakukan kejahatan selama hayatnya sehingga terbawa-bawa dan sukar meninggalkan amalan-amalan yang tidak baik itu di dalam bulan Ramadhan.

Tambahan pula, kalaupun seluruh syaitan dibelenggu, maka bukan bermakna tidak akan terjadi maksiat, maksiat itu dapat ditimbulkan oleh beberapa sebab, selain syaitan itu sendiri. Ia terjadi nafsu jahat, kebiasaan buruk dan juga syaitan-syaitan yang berwujud manusia. Berikut tiga faktor terbesar yang mempengaruhi seseorang melakukan perkara terlarang walaupun mereka berpuasa.

3 Faktor Utama :
Nafsu
Berpuasa adalah cara untuk mendidik dan menundukkan nafsu yang degil. Pada bulan Ramadan, syaitan dibelenggu bagi memudahkan manusia berperang melawan hawa nafsu mereka. Ini kerana syaitan berjalan dalam badan manusia melalui saluran darah dan darah pula terhasil daripada makanan yang dimakan. Syaitan hanya mengambil kesempatan atas nafsu buruk yang tercetus. Itulah sebabnya Allah S.W.T. mewajibkan kita menyempitkan perjalanan syaitan dengan berpuasa supaya dapat melaksanakan ibadah puasa dan ibadah-ibadah lain.

Pengaruh rakan
Sering kali kita mendengar perumpamaan kawan yang baik dan buruk itu ibarat penjual minyak wangi dan pembuat tukang besi. Berkawan dengan penjual minyak wangi akan membuat badan kita harum biar pun tidak membelinya manakala pembuat tukang besi akan membakar baju kita dan mengeluarkan badan yang kurang enak. Ketika di bulan puasa, carilah rakan-rakan yang baik dan ikhlas serta menyokong anda untuk berubah ke arah kebaikan. Jika persekitaran tidak mengizinkan, carilah rakan-rakan baru di masjid-masjid atau di kuliah-kuliah tazkirah serta mintalah kekuatan Allah supaya diberikan sahabat-sahabat yang baik agar dapat membentuk kita berubah ke arah kebaikan.

Tahu pengertian dan hukum Puasa
Seseorang yang tahu erti dan hukum meninggalkan puasa tidak akan sesekali membatalkan puasanya sekali pun berdepan dengan halangan dan rintangan. Sebagai contoh dia baru sahaja tiba di rumah setelah berdepan dengan kesesakan jalan raya yang teruk. Dia tiba 10 minit sebelum waktu berbuka puasa. Adakah dia akan berbuka sebelum waktu? Jawapannya tidak sekiranya dia tahu bahawa puasa itu wajib dan sekiranya ditinggalkan, dia akan mendapat dosa. Ada yang sewenang-wenangnya meninggalkan puasa tanpa sebab dan menyamakan ibadah puasa sama seperti ibadah sunat dan makruh yang lain.

MASALAH DI BULAN RAMADAN

 

 

IKLAN

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image ” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”on” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” src=”https://cdn.maskulin.com.my/2017/05/ilustrasi-kepergok-selingkuh-620×330.jpg”] [/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

1-Bersetubuh
Perlu diingatkan bahawa sengaja berbuka puasa di bulan Ramadan adalah dosa besar sama ada berbuka dengan makan, minum atau bersetubuh (jimak). Tetapi sekiranya bersetubuh pada malam hari dan kemudian anda dan pasangan terjaga selepas subuh, anda boleh terus berpuasa, cuma perlu mandi wajib sahaja.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image ” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”on” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” src=”https://cdn.maskulin.com.my/2017/05/bazaar-ramadhan-04.jpg”] [/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

2-Berniaga Bazar Ramadan
Bulan mulia Ramadhan bukan saja sekadar membawa peluang ganjaran akhirat tetapi bulan ini juga memberi peluang luas kepada ramai peniaga Islam dalam industri makanan yang kecil-kecilan. Tetapi perlu diingat dalam kesibukan berniaga, jika tiba masanya untuk solat atau berbuka, anda harus berhenti seketika untuk berbuka puasa pada awal waktu walaupun seteguk air dan sebiji kurma. Jangan sesekali sibukkan berborak-borak,berniaga atau melakukan apa sahaja aktiviti yang boleh melengahkan waktu.

 3-Juadah berbuka
Tidak salah membeli juadah berbuka puasa di bazar Ramadan, tetapi haruslah membeli mengikut had. Biasanya dalam keadaan lapar dan dahaga, kita akan membeli di luar kapasiti. Tidak salah bertukar-tukar menu asalkan tidak berlakunya pembaziran. Bagi yang berkeluarga, jangan latih anak-anak makan seolah-olah meraikan ‘ pesta makanan’ berbanding melakukan ibadat.

 4-Percakapan
Ada yang tidak sedar dirinya sedang berpuasa. Memaki-hamun, mencarut dan bercakap sesuatu yang boleh menaikkan nafsu. Kadang-kadang sedar atau tidak bercakap dengan isteri ketika berdua-duaan juga mendorong terjadinya sesuatu yang boleh mengurangkan pahala puasa. Begitu juga bercakap dengan rakan pejabat dengan gurau senda yang berlebihan.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image ” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”on” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” src=”https://cdn.maskulin.com.my/2017/05/Cara-Qada-Solat-Yang-Ditinggalkan-1.jpg”] [/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

5-Tarawih
Tarawih adalah hukumnya sunat Muakkad sangat dituntut yang dikerjakan oleh orang-orang Islam lelaki dan perempuan pada tiap-tiap malam bulan Ramadan, sama ada secara berseorangan atau berjemaah. Fenomena yang sering terjadi ialah ketika awal bulan Ramadan, masjid dan surau-surau penuh tetapi apabila tiba minggu-minggu terakhir bulan Ramadan, masjid kelihatan lengang dan kosong kerana ramai orang sibuk membuat persiapan untuk hari raya. Nasihat terbaik ialah, sebelum menjelangnya puasa, dinasihatkan membuat persiapan awal supaya sepanjang Ramadhan dapat memberi tumpuan penuh kepada ibadah.

IKLAN

 6-Puasa mata
Bukan sahaja menahan lapar dan dahaga, bulan puasa merupakan bulan yang dapat digunakan untuk membuat mental menjadi tetap konsisten dan istiqamah dalam segala perbuatan terutama mengawal mata melihat sesuatu yang tidak sepatutnya. Apa pun yang dilakukan di bulan puasa ini, semuanya kembali kepada kesedaran diri masing-masing untuk memahami hukum puasa di bulan Ramadan. Melalui dugaan itulah yang akan menentukan sikap dan perilaku diri setelah berlalunya bulan Ramadan. Apa yang sampai di mata dan telinga adalah niat, maka hati dan fikiran kita untuk menjalankan ibadah puasa, bukan penampilan lahiriah atau banyak mana ibadat yang dilakukan. 

BULAN PUASA VS BULAN RAMADAN
1-Puasa ibarat ‘ tekan brek’ iaitu kita wajib menahan lapar dan dahaga serta meninggalkan amalan terlarang. Manakala ibadah-ibadah lain ibarat ‘tekan minyak’ kerana diharuskan mengamalkannya untuk mendapatkan pahala sampingan. Antara ibadah sunat sebagai penghayatan dalam bulan Ramadhan ialah membaca Al-Quran, bersedekah, qiamullail, bersahur dan amalan baik yang lain. Sekalipun ia tidak diwajibkan, namun amat digalakkan.

2-Puasa menjadikan kita terpaksa menahan nafsu lebih lama berbanding ibadah lain. Contohnya ketika solat, kita hanya menahan nafsu untuk makan tidak sampai 15 minit sahaja berbanding puasa yang memerlukan kita menahan nafsu makan bermula daripada terbit fajar sadiq sehinggalah terbenam matahari iaitu masuknya waktu maghrib.

3-Puasa tidak menahan makan dan minum sahaja kerana kita perlu menjaga segala anggota badan yang ketujuh iaitu mata,telinga,tangan,lidah,faraj,kaki dan hati daripada melakukan maksiat kepada Allah.

4-Jika sebut bulan Ramadan, bukan sahaja ada puasa, malah ada sedekah, ada solat sunah, ada solat malam, Lailatul qadar dan lain-lain. Bulan ini juga adalah bulan pengampunan dosa-dosa yang lalu seperti Sabda Rasulullah saw: “Barang siapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu.” 

HUTANG PUASA
Kalau orang berpuasa penuh di bulan Ramadan, anda pula ada sebab-sebab tertentu yang tidak membolehkan berpuasa atau melakukan perkara yang boleh membatalkan puasa. Kewajipan seorang yang sedang berpuasa Ramadan adalah menjaga diri dari makan, minum dan berhubungan dengan suami isteri pada siang hari. Apa yang tidak boleh dilakukan dan sekiranya ingkar harus menggantikannya dengan puasa pada hari lain. Berikut beberapa perbuatan yang mewajibkan anda membayar hutang puasa.

1-Bersetubuh pada siang hari
Persetubuhan yang dilakukan dengan sengaja dalam keadaan berpuasa perlu dikenakan Kaffarah iaitu memerdekakan seorang hamba jika mampu atau berpuasa 2 bulan berturut-turut dan mengeluarkan 60 cupak beras jika tidak mampu berpuasa. Untuk memudahkan urusan pembayaran, bayaran boleh diberikan melalui pihak masjid jika anda yakin akan sampai kepada fakir miskin. Jika tidak, anda boleh membayarnya di Pusat zakat. Tetapi jika anda hanya bercium tetapi tidak sampai jimak atau melakukan persetubuhan, ia tidak akan membatalkan puasa dan anda tidak wajib membayar kaffarat.

Dari sudut bahasa (al-Kafru) bermaksud menutup. Dinamakan kafarah kerana ia menutup dosa dan mendapat keringanan daripada Allah S.W.T. Manakala dari sudut istilah bermaksud perbuatan yang boleh menghapus dosa dengan cara membebaskan hamba, bersedekah dan puasa dengan syarat-syarat tertentu.

IKLAN

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image ” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”on” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” src=”https://cdn.maskulin.com.my/2017/05/landscape_1426011923-pregnant-woman-in-hospital.jpg”] [/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

2-Isteri hamil atau menyusukan anak
Bagi suami mempunyai isteri hamil atau menyusu yang tidak berpuasa kerana bimbang kandungannya terjejas atau air susunya kering, fidyah dikenakan pada tahun itu juga. Isteri anda juga harus menggantikan puasa sebelum masuk Ramadan baru. Jika tidak akan dikenakan bayaran berganda.

3-Golongan Berpenyakit
Golongan yang terdiri daripada mereka sakit teruk dan tidak mempunyai harapan untuk sembuh, golongan tua ( tidak mampu berpuasa atau kedua-duanya sekali). Kadar fidyah yang dikenakan adalah sehari secupak makanan kepada fakir miskin.

4-Uzur
Sama juga dengan kaum wanita yang meninggalkan puasa dengan sengaja atau uzur syarie berkaitan haid, nafas, wiladah iaitu darah sakit.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Quote” background_layout=”light” text_orientation=”center” text_font=”Droid Serif||on||” text_font_size=”25″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”20px||20px|”]

Di laman web Pusat Zakat Wilayah Persekutuan ada disediakan kalkulasi fidyah khas untuk wanita yang keliru mengenai kadar fidyah perlu dilunaskan jika meninggalkan puasa disebabkan haid, sengaja, ibu mengandung atau menyusu serta warga tua atau uzur.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_code admin_label=”Med Rect A” custom_css_main_element=”text-align: center;||margin:0;padding:0||padding-top: 0px !important;” saved_tabs=”all” global_module=”54″ /][et_pb_text admin_label=”Header Follow” background_layout=”dark” text_orientation=”center” text_font=”Oswald|on|||” background_color=”#000000″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_css_main_element=”margin-bottom: 10% !important;”]

FOLLOW KAMI

[/et_pb_text][et_pb_social_media_follow admin_label=”Social Media Follow” link_shape=”circle” background_layout=”light” url_new_window=”on” follow_button=”off” custom_css_main_element=”text-align: center !important;||margin-bottom: 5% !important;” saved_tabs=”all” global_module=”55″] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/majalahmaskulin/?fref=ts” skype_action=”call” bg_color=”#3b5998″] facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/MaskulinMag” skype_action=”call” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/maskulinmag/?hl=en” skype_action=”call” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][et_pb_code admin_label=”Surat Berita” custom_css_main_element=”text-align:center;”]<iframe width=”100%” height=”441″ frameborder=”0″ scrolling=”no” src=”http://www.karangkraf.info/maskulin-300px.php”></iframe>[/et_pb_code][et_pb_code admin_label=”Med Rect B” custom_css_main_element=”text-align: center;” saved_tabs=”all” global_module=”56″ /][et_pb_text admin_label=”Header Video” background_layout=”dark” text_orientation=”center” text_font=”Oswald|on|||” background_color=”#000000″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_css_main_element=”margin-bottom: 1% !important;” disabled=”off” disabled_on=”on||”]

VIDEO

[/et_pb_text][et_pb_video admin_label=”Video” saved_tabs=”all” src=”https://www.youtube.com/watch?v=X6Cvyzurng4″ image_src=”//i.ytimg.com/vi/X6Cvyzurng4/hqdefault.jpg” disabled=”off” disabled_on=”on||” global_module=”57″] [/et_pb_video][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” fullwidth=”off” specialty=”off”][et_pb_row admin_label=”Row” global_module=”1094″ make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off” column_padding_mobile=”on”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_code global_parent=”1094″ admin_label=”FB Comment”][fbcomments][/et_pb_code][et_pb_code global_parent=”1094″ admin_label=”Artikel Berkaitan”][wpdreams_rpl][/et_pb_code][et_pb_comments global_parent=”1094″ admin_label=”Comments” show_avatar=”on” show_reply=”on” show_count=”on” background_layout=”light” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_button=”off” button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ disabled=”on” disabled_on=”on|on|on”] [/et_pb_comments][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” global_module=”58″ fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#000000″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” custom_padding=”30px|||” padding_mobile=”off” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_row global_parent=”58″ admin_label=”Row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off” parallax_3=”off” parallax_method_3=”off” parallax_4=”off” parallax_method_4=”off” column_padding_mobile=”on”][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Info” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|” text_font=”Oswald||||”] INFO [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”58″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Link Info” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Source Sans Pro|on|||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”||30px|”] + Tentang Kami
+ Pengiklanan
+ Penafian
+ Langganan
+ Hubungi
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|” text_font=”Oswald||||”] KARANGKRAF [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”58″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Link Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Source Sans Pro|on|||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”||30px|”] + Utama
+ Sinar Harian
+ Sinar TV
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|” text_font=”Oswald||||”] FOLLOW KAMI [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”58″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_social_media_follow global_parent=”58″ admin_label=”Social Media Follow” link_shape=”circle” background_layout=”dark” url_new_window=”on” follow_button=”on” custom_css_main_element=”text-align: left !important;||margin-bottom: 1% !important;”] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/majalahmaskulin/?fref=ts” skype_action=”call” bg_color=”#3b5998″] facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/MaskulinMag” skype_action=”call” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/maskulinmag/?hl=en” skype_action=”call” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” global_module=”64″ fullwidth=”off” specialty=”on” transparent_background=”off” background_color=”#000000″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” custom_padding=”30px|||” padding_mobile=”off” disabled=”off” disabled_on=”||on” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off”][et_pb_column type=”1_2″ specialty_columns=”2″][et_pb_row_inner global_parent=”64″ admin_label=”Row”][et_pb_column_inner type=”1_2″ saved_specialty_column_type=”1_2″][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Info” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Oswald||||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|”] INFO [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”64″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Link Info” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Source Sans Pro|on|||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”||30px|”] + Tentang Kami
+ Pengiklanan
+ Penafian
+ Langganan
+ Hubungi
[/et_pb_text][/et_pb_column_inner][et_pb_column_inner type=”1_2″ saved_specialty_column_type=”1_2″][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Oswald||||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|”] KARANGKRAF [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”64″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Link Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Source Sans Pro|on|||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”||30px|”] + Utama
+ Sinar Harian
+ Sinar TV
[/et_pb_text][/et_pb_column_inner][/et_pb_row_inner][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Follow Kami” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Oswald||||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|”] FOLLOW KAMI [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”64″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_social_media_follow global_parent=”64″ admin_label=”Social Media Follow Ipad” link_shape=”circle” background_layout=”dark” url_new_window=”on” follow_button=”on” disabled=”off” disabled_on=”on||” custom_css_main_element=”text-align: center !important;||margin-bottom: 1% !important;”] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/majalahmaskulin/?fref=ts” skype_action=”call” bg_color=”#3b5998″] facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/MaskulinMag” skype_action=”call” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/maskulinmag/?hl=en” skype_action=”call” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][et_pb_social_media_follow global_parent=”64″ admin_label=”Social Media Follow Mobile” link_shape=”circle” background_layout=”dark” url_new_window=”on” follow_button=”off” disabled=”off” disabled_on=”off|on|on” custom_css_main_element=”text-align: center !important;||margin-bottom: 1% !important;”] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/majalahmaskulin/?fref=ts” skype_action=”call” bg_color=”#3b5998″] facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/MaskulinMag” skype_action=”call” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/maskulinmag/?hl=en” skype_action=”call” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][/et_pb_column][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#5e5e5e” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” custom_css_main_element=”height: 4px;”][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” global_module=”70″ fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#000000″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” custom_padding=”||0px|”][et_pb_row global_parent=”70″ admin_label=”Row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_image global_parent=”70″ admin_label=”Logo Karangkraf Desktop & Tablet” src=”http://maskulin.com.my/wp-content/uploads/2017/04/logo-kkf-putih-2.png” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”center” disabled=”off” disabled_on=”on||” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”-10px|||” custom_css_main_element=” width:400px; || height: auto;”] [/et_pb_image][et_pb_image global_parent=”70″ admin_label=”Logo Karangkraf Mobile” src=”http://maskulin.com.my/wp-content/uploads/2017/04/logo-kkf-putih-2.png” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”center” disabled=”off” disabled_on=”|on|on” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”-10px|||” custom_css_main_element=” width:300px; || height: auto;”] [/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]