[et_pb_section admin_label=”Section” global_module=”53″ fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_fullwidth_post_title global_parent=”53″ admin_label=”Fullwidth Post Title” title=”on” meta=”on” author=”on” date=”on” categories=”off” comments=”off” featured_image=”on” featured_placement=”background” parallax_effect=”on” parallax_method=”off” text_orientation=”center” text_color=”dark” text_background=”on” text_bg_color=”rgba(255,255,255,0.9)” module_bg_color=”rgba(255,255,255,0)” title_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_fullwidth_post_title][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_image admin_label=”Main Image ” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”on” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” src=”https://cdn.maskulin.com.my/2017/05/Prof-Cahalan-and-Rumah-Nur-Murni.jpg”] [/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Perkara utama yang perlu difikirkan apabila menjelang sambutan Aidilfitri adalah perbelanjaan. Jangan belanja berlebih-lebih hanya kerana mahu sambutan lebih meriah, sedangkan ia boleh mendatangkan mudarat selepas hari raya. Jadi, rancang betul-betul perbelanjaan anda.

Setiap kali datang lebaran, orang lelaki juga mula sibuk membuat persiapan. Berbeza dengan kaum wanita yang lebih terdorong kepada membuat persiapan rumah, orang lelaki sebaliknya lebih berminat menyiapkan kenderaannya bagi menyambut hari raya. Ada yang bertukar kereta baru. Ada yang tukar warna atau mengenakan cat baru. Ada yang menambah aksesori bagi kereta kelihatan bergaya seperti menukar sport rim, menambah bodykit, memasukkan sistem audio yang hebat dan sebagainya.

Di samping itu, lelaki juga tidak lupa membuat persiapan diri dengan menempah baju Melayu dan membeli beberapa pasang baju baru untuk dikenakan pada hari raya nanti. Namun begitu, lelaki biasanya tidak terdorong membeli berpasang-pasang pakaian seperti orang perempuan yang mungkin ada sehingga 10 atau lebih pasang baju. Kalau adalah lelaki yang menyediakan lebih daripada 10 pasang,  mungkinlah mereka ini terlebih kromosom X atau bertabiat seperti wanita. Kali ini, mari kita amati dan lakukan agar perbelanjaan kita menjelang hari raya nanti tidak berlebih-lebih atau membazir. Apa yang saudara perlu lakukan?

RANCANG PERBELANJAAN
Rancang perbelanjaan agar tidak berlaku pembaziran. Kalau tiada apa yang rosak pada kereta, maka tidak perlulah ditambah aksesori jika memang tiada duit lebih. Ada lelaki sanggup berhutang bak kata orang kita ‘Biar papa asal bergaya’. Beraya hanya beberapa hari sahaja tetapi tanggung hutang bertahun-tahun. Salah satu cara terbaik bagi menjimatkan perbelanjaan adalah membeli sewaktu pesta jualan murah. Tapi kena bijak memilih juga sebab ada mereka yang mengambil kesempatan pada musim perayaan ini dengan mengenakan diskaun pada barangan yang telah dinaikkan harganya berbanding harga asal.

Apabila membeli pakaian dan keperluan, tidak perlu yang berjenama. Yang penting ialah kualitinya. Misalnya, ada kedai jahit yang dikenali dan mempunyai nama besar menghantar tempahan pelanggannya ke kedai biasa kerana tidak mampu menampung permintaan. Yang diletakkan cuma label mereka sahaja. Memanglah kedai luar ini telah dipilih terlebih dahulu bagi memastikan kualiti kerja mereka. Namun, kalaulah kita sendiri dapat mencari kedai ini pastilah harganya jauh lebih murah.

Setiap barang yang mahu dibeli itu pastikan dibandingkan harganya dulu dengan kedai yang lain. Kenalah rajin berjalan sedikit. Orang perempuan memang suka bab jalan-jalan cari barang sebegini. Ada ketikanya tabiat orang perempuan yang suka ‘window shopping’ ini ada positifnya juga. Orang lelaki agak malas dan merasakan ia satu kerja yang leceh. Kalau begitu, pesan sahajalah pada orang perempuan tolong tengok-tengok harga.

IKLAN

RANCANG DUIT RAYA
Dalam merancang perbelanjaan usah pula lupa pada duit raya. Anak buah pasti ramai yang bertandang ke rumah nanti. Malulah kalau kita sudah bekerja tapi kedekut. Kalau tidak dapat beri banyak maka berilah sedikit. Jangan sampai tidak memberi langsung. Cuma anak-anak zaman sekarang ini ramai yang mata duitan. Mereka tidak pandang duit syiling. Malah duit kertas satu ringgit pun mereka tidak hargai. Mereka mahu RM5 atau RM10 ringgit sahaja. Kadang-kadang apabila kita berikan mereka duit raya, terus dibukanya sampul raya itu depan kita dan mula komen. Malu kita dibuatnya apabila sampul itu bernilai RM1 sahaja.

Kalau begitu, sediakan satu tabung dan masukkan sampul-sampul duit raya yang sudah diisi dengan nilai RM1, RM5 dan RM10. Kalau kita kurang mampu, maka pastilah sampul RM1 lebih banyak dari yang lain. Suruh budak-budak itu yang ambil sendiri sampul raya itu dari dalam tabung. Seorang hanya boleh ambil satu sampul. Nasiblah berapa duit raya yang mereka dapat. Dengan cara ini mereka tidak boleh salahkan kita apabila nasibnya kurang baik.

BALIK KAMPUNG
Balik kampung pada musim perayaan adalah satu aktiviti yang menyeronokkan meski pun meletihkan. Rancang perbelanjaan dengan berkesan sebab balik kampung memerlukan perbelanjaan yang tinggi. Duit minyak dan tol sahaja sudah beratus ringgit. Cubalah kurangkan kenderaan yang akan bergerak. Dengan ini kesesakan di jalan raya juga dapat dikurangkan.

Apabila sudah duduk di kampung tidak mungkin makan minum semuanya mahu ibu bapa sahaja yang tanggung. Kasihanlah kepada mereka. Cubalah hulurkan apa yang patut bagi meringankan beban orang tua. Mereka mungkin tidak minta tetapi kita pasti tahu dan kena faham keadaan mereka.

IKLAN

BERHUTANG SECARA BERHEMAH
Memandangkan banyak perbelanjaan yang diperlukan, maka ramailah lelaki yang mengambil jalan mudah dengan membuat pinjaman peribadi. Sekarang pinjaman peribadi memang mudah diperoleh malah pihak bank cukup rajin menelefon kita dan menawarkan pelbagai bentuk pinjaman peribadi yang boleh diambil. Sebelum membuat pinjaman,  fikir habis-habis. Adakah ia satu keperluan? Sebab apabila duit tidak banyak, perbelanjaan kita juga pasti terbatas kepada perkara yang kita mampu sahaja. Sebaliknya, apabila duit ada, mata pun membuntang dan nafsu mula melonjak bagi memiliki itu dan ini. Usah percaya pada kata-kata seperti, ‘alah, rayakan sekali setahun sahaja, apa salahnya berbelanja lebih’.

Rancang Perbelanjaan Selepas Raya
Ramai lelaki yang merancang perbelanjaan bagi menyambut hari raya tetapi terlupa merancang perbelanjaan selepas raya. Lebih-lebih lagi, pada musim perayaan gaji biasanya dimasukkan awal dari biasa. Maknanya, bagi kita menunggu gaji selepas raya akan memakan masa yang terasa begitu panjang. Mulalah hari-hari terpaksa makan mi segera dan minum air kosong sahaja. Sebab itulah penting kita simpan dan asing sedikit wang sebagai persediaan selepas raya. Kerana waktu itu ramai lelaki yang sengkek. Beringat sebelum kena, itulah jalan yang paling selamat.

Musim perayaan sebenarnya membuka banyak peluang perniagaan. Lelaki yang bijak pasti akan mengambil peluang bagi menambah pendapatan. Macam-macam barangan, kuih muih, pakaian, perhiasan, aksesori yang boleh dijual. Malah perniagaan secara Internet juga kini sudah mendapat sambutan dan kepercayaan orang ramai.

Pada musim perayaan sebegini barang yang paling laris adalah berkaitan dengan anak-anak dan kaum wanita. Sebab kuasa membeli kaum wanita ini sangat besar. Apa yang menarik dengan perniagaan Internet ini  kita tidak perlu berdepan dengan pelanggan secara langsung. Jadi orang yang pemalu dan tidak pandai bercakap juga boleh berniaga. Yang penting ialah kecekapan, kepercayaan orang dan ketelusan. Kalau barang yang ditempah itu berkualiti dan sampai tepat seperti yang pelanggan jangkakan maka akan cepatlah maju perniagaan yang dijalankan.

IKLAN

Dalam rancak berbelanja janganlah pula lupa duit zakat fitrah. Ia adalah perkara wajib yang mesti ditunaikan. Malah apa salahnya jika ada sedikit duit lebih maka kita sedekahkan kepada mereka yang miskin dan yatim agar mereka juga turut dapat bergembira menyambut perayaan kali ini. Barulah maskulin namanya.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_code admin_label=”Med Rect A” custom_css_main_element=”text-align: center;||margin:0;padding:0||padding-top: 0px !important;” saved_tabs=”all” global_module=”54″ /][et_pb_text admin_label=”Header Follow” background_layout=”dark” text_orientation=”center” text_font=”Oswald|on|||” background_color=”#000000″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_css_main_element=”margin-bottom: 10% !important;”]

FOLLOW KAMI

[/et_pb_text][et_pb_social_media_follow admin_label=”Social Media Follow” link_shape=”circle” background_layout=”light” url_new_window=”on” follow_button=”off” custom_css_main_element=”text-align: center !important;||margin-bottom: 5% !important;” saved_tabs=”all” global_module=”55″] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/majalahmaskulin/?fref=ts” skype_action=”call” bg_color=”#3b5998″] facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/MaskulinMag” skype_action=”call” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/maskulinmag/?hl=en” skype_action=”call” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][et_pb_code admin_label=”Surat Berita” custom_css_main_element=”text-align:center;”]<iframe width=”100%” height=”441″ frameborder=”0″ scrolling=”no” src=”http://www.karangkraf.info/maskulin-300px.php”></iframe>[/et_pb_code][et_pb_code admin_label=”Med Rect B” custom_css_main_element=”text-align: center;” saved_tabs=”all” global_module=”56″ /][et_pb_text admin_label=”Header Video” background_layout=”dark” text_orientation=”center” text_font=”Oswald|on|||” background_color=”#000000″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_css_main_element=”margin-bottom: 1% !important;” disabled=”off” disabled_on=”on||”]

VIDEO

[/et_pb_text][et_pb_video admin_label=”Video” saved_tabs=”all” src=”https://www.youtube.com/watch?v=X6Cvyzurng4″ image_src=”//i.ytimg.com/vi/X6Cvyzurng4/hqdefault.jpg” disabled=”off” disabled_on=”on||” global_module=”57″] [/et_pb_video][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” fullwidth=”off” specialty=”off”][et_pb_row admin_label=”Row” global_module=”1094″ make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off” column_padding_mobile=”on”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_code global_parent=”1094″ admin_label=”FB Comment”][fbcomments][/et_pb_code][et_pb_code global_parent=”1094″ admin_label=”Artikel Berkaitan”][wpdreams_rpl][/et_pb_code][et_pb_comments global_parent=”1094″ admin_label=”Comments” show_avatar=”on” show_reply=”on” show_count=”on” background_layout=”light” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_button=”off” button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ disabled=”on” disabled_on=”on|on|on”] [/et_pb_comments][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” global_module=”58″ fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#000000″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” custom_padding=”30px|||” padding_mobile=”off” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_row global_parent=”58″ admin_label=”Row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off” parallax_3=”off” parallax_method_3=”off” parallax_4=”off” parallax_method_4=”off” column_padding_mobile=”on”][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Info” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|” text_font=”Oswald||||”] INFO [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”58″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Link Info” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Source Sans Pro|on|||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”||30px|”] + Tentang Kami
+ Pengiklanan
+ Penafian
+ Langganan
+ Hubungi
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|” text_font=”Oswald||||”] KARANGKRAF [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”58″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Link Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Source Sans Pro|on|||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”||30px|”] + Utama
+ Sinar Harian
+ Sinar TV
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|” text_font=”Oswald||||”] FOLLOW KAMI [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”58″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_social_media_follow global_parent=”58″ admin_label=”Social Media Follow” link_shape=”circle” background_layout=”dark” url_new_window=”on” follow_button=”on” custom_css_main_element=”text-align: left !important;||margin-bottom: 1% !important;”] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/majalahmaskulin/?fref=ts” skype_action=”call” bg_color=”#3b5998″] facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/MaskulinMag” skype_action=”call” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/maskulinmag/?hl=en” skype_action=”call” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” global_module=”64″ fullwidth=”off” specialty=”on” transparent_background=”off” background_color=”#000000″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” custom_padding=”30px|||” padding_mobile=”off” disabled=”off” disabled_on=”||on” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off”][et_pb_column type=”1_2″ specialty_columns=”2″][et_pb_row_inner global_parent=”64″ admin_label=”Row”][et_pb_column_inner type=”1_2″ saved_specialty_column_type=”1_2″][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Info” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Oswald||||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|”] INFO [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”64″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Link Info” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Source Sans Pro|on|||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”||30px|”] + Tentang Kami
+ Pengiklanan
+ Penafian
+ Langganan
+ Hubungi
[/et_pb_text][/et_pb_column_inner][et_pb_column_inner type=”1_2″ saved_specialty_column_type=”1_2″][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Oswald||||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|”] KARANGKRAF [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”64″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Link Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Source Sans Pro|on|||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”||30px|”] + Utama
+ Sinar Harian
+ Sinar TV
[/et_pb_text][/et_pb_column_inner][/et_pb_row_inner][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Follow Kami” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Oswald||||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|”] FOLLOW KAMI [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”64″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_social_media_follow global_parent=”64″ admin_label=”Social Media Follow Ipad” link_shape=”circle” background_layout=”dark” url_new_window=”on” follow_button=”on” disabled=”off” disabled_on=”on||” custom_css_main_element=”text-align: center !important;||margin-bottom: 1% !important;”] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/majalahmaskulin/?fref=ts” skype_action=”call” bg_color=”#3b5998″] facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/MaskulinMag” skype_action=”call” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/maskulinmag/?hl=en” skype_action=”call” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][et_pb_social_media_follow global_parent=”64″ admin_label=”Social Media Follow Mobile” link_shape=”circle” background_layout=”dark” url_new_window=”on” follow_button=”off” disabled=”off” disabled_on=”off|on|on” custom_css_main_element=”text-align: center !important;||margin-bottom: 1% !important;”] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/majalahmaskulin/?fref=ts” skype_action=”call” bg_color=”#3b5998″] facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/MaskulinMag” skype_action=”call” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/maskulinmag/?hl=en” skype_action=”call” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][/et_pb_column][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#5e5e5e” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” custom_css_main_element=”height: 4px;”][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” global_module=”70″ fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#000000″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” custom_padding=”||0px|”][et_pb_row global_parent=”70″ admin_label=”Row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_image global_parent=”70″ admin_label=”Logo Karangkraf Desktop & Tablet” src=”http://maskulin.com.my/wp-content/uploads/2017/04/logo-kkf-putih-2.png” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”center” disabled=”off” disabled_on=”on||” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”-10px|||” custom_css_main_element=” width:400px; || height: auto;”] [/et_pb_image][et_pb_image global_parent=”70″ admin_label=”Logo Karangkraf Mobile” src=”http://maskulin.com.my/wp-content/uploads/2017/04/logo-kkf-putih-2.png” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”center” disabled=”off” disabled_on=”|on|on” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”-10px|||” custom_css_main_element=” width:300px; || height: auto;”] [/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]