Patutlah Kepala Botak Di Usia Muda, Rupanya Anda Kerap Buat 4 Tabiat Ini!

11178

Walaupun kepala botak menampakkan anda lelaki macho dan seksi, tidak semua orang sesuai menggayakan kepala botak ini. Kalau tidak kena dengan muka, gaya kepala botak boleh jadi lucu.

Jika anda tidak mahu diketawakan kerana menggayakan kepala botak yang tidak sesuai dengan anda, pastikan anda tinggalkan empat tabiat ini.

Rata-rata lelaki mengambil mudah dengan tabiat-tabiat ini, sedangkan jika anda lakukannya secara berterusan kesannya membuatkan rambut mudah gugur dan akhirnya botak.

Pakar transplan rambut, William D. Yates mengatakan bahawa terdapat beberapa gaya rambut yang boleh menyebabkan lelaki cepat botak terutamanya bagi anda yang memiliki lapisan rambut sedikit atau nipis.

Kalau tak nak kepala botak, empat tabiat ni tolong tinggalkan ye.

BACA: 7 Petua Atasi Rambut Gugur & Bersepah Di Lantai, Cara Terbaik Elak Botak Sebelum Usia!

1. Pakai topi ketat

Tak dinafikan, topi jenis snapback, cap atau beanie membuatkan penampilan anda lebih menyerlah. Malah topi juga merupakan penyelamat kepada anda yang mengalami masalah keguguran rambut atau kebotakan kerana ia boleh menutupi bahagian yang botak itu. Namun tanpa anda sedar, pemakaian topi yang terlalu ketat dengan pemakaian dalam tempoh yang lama boleh menyebabkan berlakunya traction alopecia atau keguguran rambut secara berkala. Tabiat ini akan menyebabkan rambut kurang bernafas sehingga rambut jadi nipis dan akhirnya botak.

2. Jangan ikat rambut terlalu kuat

Memang ramai lelaki yang suka menyimpan rambut panjang. Malah man bun menjadi antara gaya rambut yang popular di kalangan lelaki berambut panjang. Apa yang salahnya apabila anda mengikat rambut terlampau ketat dalam jangka masa yang lama. Ini boleh menyebabkan tekanan berlebihan kepada akar rambut. Menurut William D. Yates, ramai lelaki yang menerapkan gaya rambut man bun ini mengalami masalah rambut gugur yang serius. Jadi awas ye untuk anda yang berambut panjang!

3. Elak ikat rambut tocang

Bagi lelaki berambut panjang, ikatan gaya man braid pastinya menjadi pilihan. Apatah lagi gaya ini sudah menjadi trend di antara selebriti lelaki. Gaya french braid, cornrow, side plaits atau mini braids tidak dinafikan mampu membuatkan lelaki tampil edgy. Namun gaya rambut seperti ini juga berisiko kepada rambut dan kulit kepala. Sama seperti man bun, gaya ini juga boleh memberi tekanan yang berlebihan kepada batang rambut yang akhirnya menyebabkan rambut menjadi rapuh dan mudah gugur.

BACA: Untunglah Jadi Lelaki Botak Kerana Wanita Pandang Anda ‘Hot’, Kuat & Tak Cerewet!

4. Kurangkan produk dengan bahan kimia

Seperti yang dipetik dari news.com, semua gaya rambut yang menggunakan bantuan styling product secara berlebihan boleh menyumbang kepada masalah kebotakan. Sisa bahan kimia akan berkumpul pada kulit rambut dan membentuk kotoran yang mengganggu keseimbangan pH di kulit kepala sehingga akibatnya, kulit kepala menjadi tidak sihat dan gagal mencengkam akar rambut dengan baik. Jadi berhati-hatilah menggunakan produk sebegini. Jangan kerana ingin mengikut trend, anda sanggup mengabaikan kesihatan rambut.

Oleh itu, tidak salah untuk anda bergaya tetapi pastikan anda tahu cara penggayaan yang betul. Longgarkan sedikit ikatan rambut dan pemakaian topi. Sesekali biarkan rambut anda lepas bebas serta kurangkan kekerapan menggunakan produk hair styling.