Home Fitness Maskulin : Leg Workout Mudah Dan Berkesan!

Fitness Maskulin : Leg Workout Mudah Dan Berkesan!

Frekuensi akan bermain dengan intensiti dan juga isipadu latihan. Tiga kompenan ini ibarat seperti satu segitiga di mana anda hanya boleh memilih dua sahaja daripada tiga komponen ini dalam satu-satu masa. Pilih mengikut matlamat anda.

Jika frekuensi dilakukan dengan kerap, pilih sama ada anda nak tinggikan isipadu atau pun nak tinggikan intensiti. Kalau anda nak hentam semua sekali, nanti lama-lama jangan lupa ajak saya datang ke majlis tahlil anda.

Untuk fokus kepada bina badan, perkara asas yang anda kena pegang adalah semakin kerap anda lakukan senaman untuk bahagian tersebut, maka semakin cepat juga otot itu membesar. Lagi banyak stimulasi anda berikan, lagi banyak rangsangan hipertrofi.

Tetapi bagaimana nak lakukan latihan dengan kerap kalau badan anda terlalu letih? Di sini datangnya kedudukan dua lagi komponen yang tadi. Jika anda nak lakukan latihan anda dengan frekuensi tinggi, anda kena tukar-tukar.

Sebagai contoh, kalau anda buat latihan kaki tiga kali seminggu, 2 sesi daripada 3 itu mungkin boleh dilakukan secara tinggi intensiti, dan baki 1 sesi lagi dilakukan secara tinggi isipadu. Maksudnya, 2 sesi menggunakan bebanan yang berat, 1 sesi menggunakan bebanan yang ringan. Cara ini memberi peluang kepada otot anda untuk berehat.Video Berkaitan