Masih belum terlambat untuk anda merancang nak simpan duit untuk melancong pada hujung tahun ini.

Mengapa hujung tahun? Sebabnya, waktu inilah masa sesuai untuk kita habiskan cuti tahunan dan menggunakan duit simpanan untuk melancong serta mengembara.

Bagi anda yang ada pendapatan sederhana, mungkin 5 cara menabung ini boleh merealisasikan impian anda untuk bercuti ke destinasi idaman.

Kalau kena dengan cara yang betul, menabung bukanlah satu perkara yang membebankan anda. Selagi ada kemahuan, di situ ada jalan!

Berikut merupakan lima cara menabung yang boleh anda cuba. Insha Allah pada hujung tahun nanti, anda boleh menuai hasilnya!

BACA: Tip Menabung & Menyimpan Duit Dengan Cara Paling Senang

1. Simpan Duit Berwarna

5 Cara Menabung Yang Boleh Bawa Anda Melancong Pada Hujung Tahun Ini!

IKLAN

Ini merupakan cara yang ramai orang telah amalkan dan berjaya. Dalam setahun anda mampu menyimpan sejumlah wang yang banyak jika sentiasa berdisiplin. Sebagai contoh anda memilih untuk menyimpan duit berwarna hijau iaitu nota RM5.

Bila dapat sahaja duit ini anda terus masukkan dalam tabung. Dan pilihlah satu warna alternatif yang lain seperti mereh iaitu nota RM10. Warna alternatif ini anda boleh gilirkan. Sebagai contoh selang-selikan untuk simpan dan guna bila wang itu ada dalam dompet anda.

2. Main Kutu

5 Cara Menabung Yang Boleh Bawa Anda Melancong Pada Hujung Tahun Ini!

Main kutu ini ada risikonya. Jadi anda harus berhati-hati dan jangan libatkan diri dengan grup orang yang tak dikenali. Carilah rakan-rakan yang rapat sahaja untuk bermain kutu.

Dan lebih elok lagi jika kumpulan itu merupakan kumpulan yang ingin melancong bersama-sama anda. Dalam erti kata lain masing-masing membantu dabn memberi dorongan untuk menabung demi merealisasikan misi yang sama.

IKLAN

BACA: 8 Teknik Mudah Untuk Tambah Stamina Buat Beginner

3. Tabung Tertutup

5 Cara Menabung Yang Boleh Bawa Anda Melancong Pada Hujung Tahun Ini!

Apa yang MASKULIN maksudkan di sini ialah tabung yang tidak mempunyai penutup yang boleh dibuka. Ya, jika tabung mempunyai penutup boleh buka tak mustahil anda akan mengorek wang di dalamnya dari semasa ke semasa.

Tabung jenis ini membuatkan anda lebih berdisiplin untuk langsung tidak menyentuh wang di dalamnya. Anda juga tidak mengetahui berapakah jumlah semasa lalu membuatkan lebih teruja untuk terus menabung. Bila sudah sampai masanya barulah anda pecahkan dan dapatkan hasilnya. Mesti puas hati!

IKLAN

4. Minta Orang Simpankan

Ini merupakan teknik yang hanya boleh praktikkan dengan orang yang boleh dipercayai sahaja contohnya ibu bapa ataupun pasangan. Setiap bulan bila sudah dapat duit gaji, sisihkan amaun tertentu dan transfer duit itu ke akaun mereka.

Jangan lupa untuk beritahu mereka dan maklumkan tentang misi anda. Dengan cara begini anda sduah berjaya menyimpan dan orang yang dipertanggungjawabkan juga tak akan mengusik wang anda.

BACA: Wanita Ini Kongsi 7 Cara Sempoi Simpan Duit Ribuan Ringgit Walaupun Gaji Ciput!

5. Teknik Melabur

5 Cara Menabung Yang Boleh Bawa Anda Melancong Pada Hujung Tahun Ini!

Jika anda ada sejumlah wang contohnya bila dapat duit bonus. Apa kata jangan boros dan simpan duit tersebut dalam Amanah Saham Bumiputera (ASB). Percayalah melabur dalam ASB merupakan antara langkah pelaburan yang paling selamat.

Apabila memasuki tahun baru anda akan dapat merasa dividennya. Dengan duit dividen itulah anda boleh guna untuk melancong dan mengembara. Dalam masa sama, wang simpanan masih teguh dalam akaun.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI