Hari ini menandakan negara kita memasuki hari pertama bagi Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bagi menangani penularan wabak Covid-19. Sepanjang hampir 3 bulan menyaksikan kita semua bekerja keras terutamanya barisan hadapan negara bagi melandaikan kadar jangkitan.

Segala usaha keras itu menunjukkan hasil yang positif dan pembukaan ekonomi kini hampir pulih sepenuhnya. Selama dua hari berturut-turut negara kita mencatatkan jumlah kes satu digit sahaja.

Namun di sebalik kemenangan kecil ini kita tidak harus leka. Walaupun perjalanan rentas negeri juga sudah dibenarkan namun kita harus terus mengamalkan langkah-langkah pencegahan seperti yang dilakukan sepanjang tempoh PKP lalu.

Bukan ingin menakutkan cuma kita harus berwaspada kerana kita masih belum menang sepenuhnya. Jika kita berdisiplin serta melakukan yang terbaik tidak mustahil wabak ini akan terus lenyap di muka bumi tanah air tercinta.

Sementara itu anda juga boleh menjaga diri sendiri dengan memastikan tahap kesihatan terus berada dalam keadaan baik. Amalkan pemakanan sihat dans entiasa melakukan aktviti senaman.

Berikut MASKULIN ingin kongsi bagaimana anda boleh meperbaiki sistem imunisasi dan antibodi dengan cara semula jadi tanpa makan sebarang ubat-ubatan.

1. Tidur yang cukup dan kawal stres.

IKLAN

Kekurangan waktu tidur dan stres berlebihan boleh menyebabkan meningkatnya hormon cortisol yang boleh menjejaskan sistem imunisasi.

2. Jauhi rokok dan tembakau.

Rokok merupakan ‘racun’ yang bukan sahaja merbahaya kepada perokok tetapi orang sekelilingnya. Merokok boleh menyebabkan perhatahanan sistem imunisasi terjejas lalu meningkatkan pelbagai penyakit seperti brinchitis dan pnumonia.

Bersedia Berdepan Sebarang Kemungkinan, Perbaiki Antibodi Diri Dengan Cara Semula Jadi

IKLAN

3. Makan lebih banyak sayuran, buahan dan kekacang

Memakan makanan semula jadi boleh membekalkan nutrien yang diperlukan untuk sistem imunisasi. Kajian juga mendapati orangd ewasa yang mengambil buah-buahan dan sayuran boleh meningkatkan respons antibodi terhadap vaksin Pnemovax, yang melindungi dari Streptococcus pnemonia.

4. Makan bawang putih

IKLAN

Bawang putih merupakan spektrum lebar ejen antimicrobial dan meningkatkan sistem imunisasi. Pastikan setiap kali makan terdapat elemen bawang putih dalam masakan.

Bersedia Berdepan Sebarang Kemungkinan, Perbaiki Antibodi Diri Dengan Cara Semula Jadi

5. Penggunaan Cendawan

Cendawa seperti shiitake dan maitake (nama Jepun) boleh membantu wanita terutamanya untuk menggalakkan sistem imunisasi melawan kanser pay udara.

6. Bersenam setiap hari

Paling kurang berjalanlah setiap hari selama 20 hingga 30 minit sehari. Senaman mampu membuatkan sistem imunisasi bertambah baik dan sel darah putih juga dapat bergerak dengan lebih pantas di dalam badan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI