Walaupun kedengaran kelakar, namun tahukah anda, warna kuku dan bentuk kuku sangat memainkan peranan penting dalam memberi petunjuk kesihatan anda?

Menurut portal rasmi, MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia, plat kuku ialah bahagian sebenar kuku yang diihat oleh mata kasar, terdiri daripada lapisan keratin lutsinar berlamina.

Cuba Periksa Warna & Bentuk Kuku Anda, Kerana Ia Boleh Memberi Petunjuk Tahap Kesihatan Anda

Plat kuku ini tumbuh dari pangkal kuku. Apabila sel baru tumbuh, sel lama ditolak keluar ke hujung jari dalam bentuk lapisan keratin yang keras dan padat.

Kuku yang sihat boleh dilihat dari segi kebersihannya, mempunyai permukaan licin tanpa alur dan warna seragam. Ia harus bebas daripada tompokan, berubah warna atau menjadi pudar.

Apa lagi ambil tangan anda dan periksalah kuku anda. Adakah ia berbentuk atau berwarna seperti dinyatakan ini.

#1: KUKU BENGKOK / CENGKUK

Kuku berbentuk seperti ini itu tandanya anda kekurangan vitamin B-12 dan zat besi dalam badan. Ini tandanya anda perlu makan kerang, ikan sardin atau ikan salmon, tuna dan daging lembu.

IKLAN

Malah pengambilan susu dan yoghurt juga sangat digalakkan kerana ia kaya dengan vitamin B-12.

#2: KUKU TERLALU PUTIH

Kuku yang sihat selalunya warna kemerah-merahan, bukanya warna putih. Kuku yang terlalu putih menunjukkan anda mempunyai masalah hati seperti hepatitis atau penyakit kuning.

#3: KEBIRUAN DI SEKELILING BULAN SABIT

Ya, memang benar! Warna kuku sebenarnya boleh menentukan anda sihat atau tidak. Jika kuku anda agak kebiruan kemungkinan besar anda ada masalah dengan paru-paru dan tidak menolak mungkin organ dalam tubuh badan tidak mendapat oksigen yang secukupnya.

#4: BINTIK ATAU GARISAN PUTIH DI KUKU

Keadaan kuku seperti ini memang tidak menarik! Ia menunjukkan tubuh anda memerlukan kandungan vitamin yang mencukupi. Malah, mungkin juga tubuh menunjukkan reaksi alahan terhadap sesuatu produk.

IKLAN

Cuba Periksa Warna & Bentuk Kuku Anda, Kerana Ia Boleh Memberi Petunjuk Tahap Kesihatan Anda

#5: LUNULA PUCAT

Perhatikan hujung kuku anda, jika kekuningan ataupun pucat besar kemungkinan kandungan gula dalam tubuh badan terlalu tinggi atau anda menghidapi penyakit diabetes.

Namun tidak semestinya anda menghidapi diabetes, mungkin juga kuku anda dijangkiti kulat kerana itulah dia berwarna kekuningan.

#6: KUKU BULAN SABIT PUTIH

Ini tandanya anda mengalami masalah kelejar tiroid namun anda boleh menarik nafas lega kerana sistem penghadaman anda sihat dan berkerja dengan bagus.

IKLAN

#7: LUNULA SANGAT KECIL

Jangan berbangga sangat jika lunula anda bersaiz kecil kerana biasanya ia menunjukkan masalah imunisasi rendah dan anda mempunyai masalah dalam pencernaan.

Tidak tolak kemungkinan juga disebabkan metabolisme perlahan dan toksin berlebihan dalam badan.

Cuba Periksa Warna & Bentuk Kuku Anda, Kerana Ia Boleh Memberi Petunjuk Tahap Kesihatan Anda

#8: KUKU TIADA BULAN SABIT

Memang nampak cantik, namun kuku seperti ini menunjukkan ada mempunyai masalah dengan kelejar tiroid. Ia akan mengakibatkan kemurungan, perubahan emosi dan kenaikan berat badan.

#9: KUKU RETAK / TERBELAH

Pernah alami seperti ini? Jika pernah, itu tandanya kuku anda sedang diserang penyakit. Jangan ambil mudah tentang ini. Jika dibiar bimbang ia melarat pula nanti.

#10: GARIS HITAM PADA KUKU

Warna atau garisan hitam tidak bermaksud anda limited edition ya! Ia menunjukkan permulaan simptom-simptom serangan melanoma iaitu sejenis penyakit kanser kulit. Segara dapatkan nasihat dan rawatan daripada pakar.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI