Kalau anda pengguna aktif Facebook pastinya video seorang lelaki mengamuk tak puas hati dengan kualiti rumahnya dibeli berdekataan KLCC lalu di timeline.

Kejadian tular itu dikatakan berpunca daripada rasa tak puas hatinya terhadap pemaju yang didakwanya kecewa dengan kualiti rumah mewah dibelinya dengan harga lebih kurang RM2 juta. Apa yang membuatkan vieo ini tular ialah tindakannya membawa tukul dan memecahkan meja kaca.

IKLAN

Namun adakah tindakan ini betul atau hanya lebih merugikannya sahaja?

BACA: 10 Tip Buat Rumah Lebih Sejuk Pada Musim Panas Seperti Sekarang

Seorang pengguna Facebook, Ahmadkhairul Sabirin telah melakukan perkongsian menarik tentang apa yang harus kita lakukan dan periksa apabila mula masuk ke rumah yang baru siap dibeli. Beliau merupakan seorang designer dan memiliki latar belakang arkitek.

Jom ikuti tip yang dikongsikan oleh beliau di bawah.


 

Jadi bila kita dapat rumah baru, apa perlu kita buat ? Adakah kita perlu hancur kan sana sini juga? Jangan. Follow lah step ni.

IKLAN

BAWA MEASURING TAPE

1. Periksa lah luas lantai rumah sama tak dengan floor plan yang diberi dalam SPA. Bawa measuring tape.

LAMPU, SOKET & ELECTRICAL POINT

2. Periksa bilangan lampu, electrical point dan soket. Sama tak number tu dengan SPA. Periksa sekali TV point, broadband, fan hook siling dan lampu gantung jika ada.

Jangan lupa juga benda ni :
– Check brand model barang elektrik
– Sink, tap dan toilet bowl punya brand.
– Fridge/oven/stove cooker hood punya brand.

KABINET DAPUR

3. Periksa kitchen kabinet, adakah material sama dengan apa yang telah dijanjikan developer. Bila beli developer kata dapat marble, bila siap developer bagi High Press Laminate. Maka saya sarankan anda sediakan lah sledgehammer dan duduk di depan pejabat developer. haha. Kalau pecah kitchen kabinet tak dapat ganti baru ya!

KONDISI DINDING

4. Periksa kualiti hasil kerja unit anda. Tengok dinding ada crack tak, water damage atau cat yang tak rata.

TILE & LANTAI

5. Periksa lantai. Cuba ketuk tile, kalau dengar hollow sound maknanya bawah kosong. Boleh minta developer repair. Ketuk dengan apa? Jangan pakai hammer! Aku ketuk kadang pakai kunci pun boleh dengar dah kalau ada hollow tile.

PINTU, FRAME & TOMBOL

6. Check pintu, frame pintu dan tombol. Ada scratch ke tak, ada misalignment atau tidak. Buka tutup lah 7 8 kali ke. Kalau rasa tak lengkap disarankan buka tutup selam 40 kali selama 100 hari. Haha. Gurau saja, kalau pintu tak ok, buka sekali dua pun dah boleh rasa.

SLIDING DOOR

7. Kalau ada sliding door, check benda sama juga.

GLASS DOOR & BALKONI

8. Kalau ada glass door, check ada crack atau calar. Boleh ganti. Jangan lupa kalau ada glass balcony, cuba gegar sikit. Kalau kalau gegar sikit dah goyang, notify developer.

AMBIL GAMBAR & CATAT

9. Dah siap semua ni, ambil gambar dan isi borang defect. Hantar kepada developer. Bila dah hantar, pastikan follow up selalu. Kalau developer lambat atau tak responsive kita boleh lantik kontraktor lain untuk repair dan claim balik developer.

Ini sedikit sebanyak tips nak check defect bila anda dapat rumah baru. Apa pun, sledgehammer bukan lah jalan penyelesaian. Kepada uncle, aku rasa uncle kena engage dengan interior designer baru dapat design yang uncle nak. Developer ni bagi barang free saja, taste belum tentu kena.

Kepada developer, jika anda menjanjikan IMPECCABLE DESIGN, bagi lah IMPECCABLE DESIGN.

Bukan BREAKABLE DESIGN.

Ahmadkhairul Sabirin
Lama tak dengar perkataan impeccable.


 

Untuk menyenangkan anda melakukan pemeriksaan defect, boleh bawa beberapa perlatan seperti dalam foto di bawah.

Foto: Renof

Kepada anda yang nak masuk rumah baru nanti bolehlah ikuti tip yang dikongsikan saudara Ahmadkhairul Sabirin. Ingat anda sebagai pengguna dan tuan rumah mempunyai hak untuk menuntut apa yang dirasakan tidak lengkap dan ada defect dengan pemaju. Semoga perkongsian ini membawa manfaat kepada anda.

Perkongsian asal di Facebook: