Jangan nak kata suami, isteri pun kalau tahu 5 sebab ini pasti nak cukup tidur. Rasa rugi sebab gara-gara lambat tidur, tak dapat 5 kelebihan ini.

Taufiq Razif menerusi perkongsian di laman Facebooknya menyeru para suami agar tidak membiarkan isteri tak cukup tidur. Jadi lepas ini, para suami kenalah ajak isteri tidur awal ye. Barulah dapat hasilnya!

Jangan Biarkan Isteri Tak Cukup Tidur

Semalam saya biar je isteri saya tidur dulu. Saya pula yang ambil giliran tidurkan anak-anak.

Ada 5 sebab kenapa saya taknak isteri saya selalu tidur lambat dan tak cukup tidur :

1. Saya kan nak isteri saya kekal ramping.

Saya tahu kalau selalu tidur lambat ni akan membuatkan isteri saya gemuk (obesity). Ada kajian pada tahun 2004 mengatakan mereka yang tidur kurang daripada 6 jam lebih berisiko untuk gemuk dibandingkan mereka yang tidur lebih daripada 6 jam.

IKLAN

2. Saya kan nak isteri saya cantik macam bidadari di depan mata saya.

Saya tahu tak cukup tidur hanya akan membuatkan hormon cortisol (stress hormone) dalam badan dia makin banyak. Cortisol ni akan break down kolagen pada kulit tau. Makin cepat kurang kolagen, makin tak elastic dan tak mulus la kulit isteri saya. Bahasa mudahnya adalah, MAKIN CEPAT TUA! Aduh!

3. Saya juga tak nak isteri saya pelupa.

Saya sangat perlukan seorang isteri yang boleh ingatkan saya ketika saya terlupa. Kalau dua-dua pelupa memang kucar kacir rumah tangga. Tahu tak, tak cukup tidur ni boleh buatkan seseorang tu jadi pelupa? Longterm memory otak lebih mudah terbentuk pada level tidur yang paling dalam sekali. Kalau kurang tidur, kucar kacir la sistem memori tu.

4. Saya tak nak isteri saya stres, depresi dan mengalami mood disorder.

Saya tahu biasanya orang ada penyakit depression dan anxiety ni biasanya tidur kurang daripada 6 jam sehari. Saya nak mood isteri saya stabil dan bahagia kerana saya percaya mood bahagia isteri saya akan mempengaruhi mood saya dan anak-anak juga.

5. Saya tak nak isteri saya sakit-sakit.

Kekurangan tidur yang melampau dan berpanjangan boleh menyebabkan penyakit yang sangat fatal antaranya:

  • Serangan jantung
  • Risiko nak kena darah tinggi meningkat
  • Risiko nak kena kencing manis meningkat
  • Sistem imun pun jadi makin lemah

Jadi saya pesan sangat kepada diri sendiri dan para suami semua, tengok-tengokkanlah kualiti tidur isteri kita ye terutamanya yang ada anak kecil. Tak salah pun bergilir jaga anak kan.

Tolong sampaikan pesanan ni ye.