Kalau Handphone Masuk Air, Begini Cara Yang Betul Nak Pulihkan Guna Beras!

IKLAN

Siapa yang tidak panik kalau handphone masuk air. Habislah semua benda dalam tu tak boleh buka.

Bimbang duit anda melayang kerana nak hantar ke kedai, apa kata cuba pulihkan handphone yang masuk air itu dengan satu bahan berkesan ini.

Caranya boleh anda ketahui menerusi perkongsian seorang pengguna Facebook Yatie Eimra. Beliau berkongsi tip menghidupkan semula telefon bimbit yang mudah dan menjimatkan.   

Phone Masuk Air

Petang kelmarin hujan kemain lebat. Kebetulan otw balik dari pasaraya tu, anak kecik dah tertidur dalam kereta. Bila dah sampai rumah, kelam kabutla nak bawak barang lagi, mane nak dukung anak, dengan handbag yang berat & penuh dengan barang² si kecik ni lagi. Hujan dah la makin lebat, masa nak loading barang cepat².. handphone terkeluar dari beg & jatuh dalam lopak air. Kemain seronok die berenang dalam lopak tu. Time² gini la pulak nak jadik ikan kaloi nye pun.. ?

Bukan kena air sikit², memang tenggelam habis. Lepas angkat tu cepat² offkan. Bila masuk rumah, terus bukak compartment yang boleh dicabut lak. Masa bukak slot memory card & simkad ada air lagi menitis keluar. Dah macam botol air design telepon je. Selamat xde straw ?

IKLAN

Kalau saya lap kering², kemudian masukkan handphone dlm plastik berisi beras untuk keringkan air sementara nak beli bahan penyahlembapan (saya guna brand thirsty hippo). Lepas tu masukkan thirsty hippo & handphone dalam bekas kecil (supaya xserap kelembapan udara dlm bilik). Saya biarkan sekurang²nya 24 jam sebelum cuba on kan handphone.

Malam tadi lebih dari separuh kalsium klorida dalam bekas thirsty hippo tu dah cair. Bila on kan handphone.. lama juga boot start screen die.. Tapi alhamdulillah, lepas tu dah boleh guna macam biasa..

Tip kalau phone masuk air

1- Cepat² keluarkan dari air. Lagi lama terendam lagi tinggi risiko nak rosak.

2- Biasanya kalau tak terendam lama sangat, phone masih on lagi beberapa saat. Matikan phone. Xkisahlah tekan butang off atau terus keluarkan bateri. Mana² je yang lebih cepat supaya xberlaku short circuit & ic phone terbakar.

3- Lap kering phone. Leraikan semua bahagian yang boleh dicabut.

Sebelum rendam dalam beras, bungkus phone dengan tisu dahulu atau letak selotape pada charger port/bahagian lain utk elak tersumbat dengan beras pulak. Kalau guna selotape pastikan tinggalkan sedikit ruang untuk pengudaraan/air keluar.

4- Jika tiada bahan penyahlembapan, rendam handphone dalam beras dahulu sementara gi beli tu. Beras mampu menyerap lembapan air walaupun ia mengambil masa agak lama.

IKLAN

Pastikan phone terendam sepenuhnya dalam beras.

Perlu keringkan air dalam phone secepat mungkin atau board boleh berkarat. Bahan penyahlembapan (thirsty hippo) ni cepat serap kelembapan. Kalau ada silica gel pun boleh guna. Tapi kena ada banyak ler.

5- Gunakan bahan penyahlembapan untuk keringkan handphone. Letak handphone & bahan penyahlembapan dalam bekas kecil supaya ia dapat mengeringkan kelembapan dari dalam handphone sahaja.

Simpan dalam bekas bertutup supaya kalsium klorida serap lembapan dalam phone je.

IKLAN

6- Biarkan 24 jam-48 jam bergantung pada berapa lama handphone terendam dalam air. Jika selepas 48 jam, handphone masih tak boleh on, sila lah hantar servis. Jika bahagian dalaman phone anda kering, kerosakan xlah banyak sangat. Tapi kalau ic phone terbakar & dalaman berkarat pulak, bertambah²lah cas servis nya ?

Selepas 24jam.. Alhamdulillah.. Boleh on balik walaupun amik masa 2-3minit gak.

Lain² tip sumber google

* Boleh juga gunakan beberapa pek silica gel, tapi kuantitinya perlu berpadanan. Lebih lama terendam, lebih banyak silica gel diperlukan.
* Jangan gunakan hair dryer sebab suhu yang tinggi sebenarnya boleh menambah burukkan kerosakkan.
* Kalau jatuh dalam air laut, lepas handphone off, basuh handphone dengan lalukan bawah air paip. Air laut mempunyai kandungan garam yang tinggi menyebabkan ia akan crystalize di bahagian dalam & board cepat berkarat. Selepas tu barulah ikut langkah² di atas.

Show comments
IKLAN
IKLAN
Published by
Roselinda