Image by jcomp on Freepik

Sebahagian besar lelaki sebenarnya sudah mengetahui akan risiko yang dihadapi mereka jika menggunakan produk asap tembakau yang dibakar seperti rokok.

Secara umumnya kita mengetahui bahawa asap rokok yang dihasilkan dalam proses pembakaran tembakau mengandungi tar rokok dan juga lebih 6,000 bahan kimia merbahaya kepada kesihatan.

Dan daripada jumlah itu sebanyak kira-kira 100 dikesan boleh menjadi punca atau penyebab kepada penyakit berkaitan amalan merokok.

Satu perkara yang perlu anda sebagai lelaki ambil tahu ialah rokok dikategorikan sebagai bahaya kerana ia menelurkan asap yang dibakar, debu, tar rokok dan juga bahan kimia yang tinggi dihasilkan apabila pembakaran berlaku pada suhu melebihi 600 darjah Celcius.

Selain penyakit kronik, tabiat menggunakan produk tembakau yang dibakar seperti rokok juga boleh menjejaskan kesihatan lelaki. Maksud MASKULIN di sini ialah perihal yang berkaitan kondisi seperti mati pucuk dan juga lemah tenaga batin.

MASALAH LEMAH ‘TENAGA’ LELAKI

Menurut laporan dari myhealth.alberta.ca menjelaskan lelaki yang mempunyai tabiat merokok mungkin berdepan dengan masalah untuk mendapatkan atau mengekalkan ereksi.

Ini kerana tabiat tersebut secara perlahan-lahan boleh menyebabkan kerosakan kekal pada saluran darah di seluruh anggota badan terutamanya yang mengalir ke anggota sulit lelaki.

IKLAN
 Kesan Asap Tembakau Dibakar Terhadap Kesihatan Lelaki
Image by nikitabuida on Freepik

Manakala yang pernah dikeluarkan oleh National Library of Medicine pula mendapati lelaki yang merokok berdepan masalah bilangan atau jumlah sperma yang rendah atau juga pergerakan sperma yang lemah.

Mereka juga dapati lelaki yang berhenti menghisap rokok mampu mengembalikan kualiti sperma mereka. Penemuan ini cukup penting bagi memberi kesedaran sebenar kepada lelaki khususnya perokok di luar sana.

PILIHAN BERISIKO RENDAH

Melihat kepada risiko penghisapan rokok seperti MASKULIN nyatakan di atas terhadap kesihatan lelaki, maka amat penting untuk mencari alternatif yang lebih rendah risikonya.

Salah satu cara terbaik dan berisiko lebih rendah buat perokok yang tidak ingin berdepan risiko tersebut dan mengurangkan mudarat tembakau ialah beralih kepada produk bebas asap seperti e-rokok (vape) dan produk tembakau yang dipanaskan (Heated Tobacco Product, HTP) bukan menerusi proses pembakaran secara langsung.

IKLAN

Produk bebas asap rokok tidak memerlukan atau bergantung kepada proses pembakaran tetapi hanya mengeluarkan wap air sahaja dan ia juga tidak mengandungi tar rokok atau asap rokok yang mengandungi bahan kimia yang akan memudaratkan diri sendiri dan orang sekeliling.

 Kesan Asap Tembakau Dibakar Terhadap Kesihatan Lelaki
Image by Lifestylememory on Freepik

Walaupun nikotin merupakan bahan yang bersifat ‘ketagihan’ dan tidak bebas risiko, tetapi ia bukanlah punca utama penyakit berkaitan merokok.

Memetik laporan dari news24.com, nikotin merupakan komponen ada sifat ketagihan dan tidak bebas risiko namun bertentangan dengan apa yang dipercayai ramai – pakar bersetuju bahawa nikotin itu sendiri bukanlah punca utama penyakit berkaitan merokok.

IKLAN

Pendedahan kronik kepada bahan kimia toksik dalam asap rokok yang terhasil apabila tembakau dibakar adalah punca besar kepada penyakit serius.

Di sinilah peranan atau opsyen kaedah pengurangan kemudaratan tembakau dengan beralih kepada produk seperti HTP memainkan peranan besar yang mampu mengubah dan merendahkan kemudaratan kepada pengguna yang masih ada kebergantungan kepada nikotin.

Rata-rata daripada mereka sendiri tahu bahawa tidak semua orang mampu berhenti sekelip mata. Jadi alternatif seperti MASKULIN nyatakan di atas mampu memberikan mereka kualiti hidup yang lebih baik.

Malah secara tidak langsung juga menjadikan mereka sebagai seseorang yang lebih bertimbang rasa dan tidak menyebarkan risiko asap rokok di kalangan ahli keluarga dan rakan-rakan terdekat.

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI