Foto: Freepik.com

Tidak dinafikan di antara komponen keselamatan yang paling penting pada kereta ialah sistem brek. Dan bila bercakap tentang sistem brek ia sebenarnya bukanlah hanya tertumpu pada brake pada semata.

Sistem brek itu sendiri berfungsi untuk mengawal dan mengendalikan kelajuan yang dibawa dengan memperlahankan kenderaan daripada melanggar kereta atau objek yang ada di atas jalan raya.

Masalah Brek ‘Tak Makan’ & Kurang Cengkaman, Ini Solusi Serta Cara Atasinya
Foto: Canva

Jadi amatlah penting untuk kita tahu serba sedikit apakah punca brek jadi kurang mencengkam atau ‘tak makan’ dan bagaimanakah cara untuk mengatasinya.

TUKAR MINYAK BREK SECARA BERKALA

Masalah Brek ‘Tak Makan’ & Kurang Cengkaman, Ini Solusi Serta Cara Atasinya
Foto: WikiHow

Salah satu punca uatama yang menyebabkan brek tidak dapat berfungsi dengan naik kerana berlakunya gangguan pada sistem brek itu sendiri. Dan salah satunya ialah penyelenggaraan atau servis tidak dilakukan dengan berkala secara baik. Salah satunya ialah menukar minyak brek dan memeriksanya.

IKLAN

Andai anda merasakan kereta masih bergerak sedangkan pedal brek ditekan cepat-cepatlah periksa kondisi minyak brek. Minyak brek yang mampat kerana kotoran enjin yang merebak membuatkan brek tidak mendapat minyak yang keluar dari punat tersumbat. Lakukan penyelenggaraan secara teratur sehingga tidak ada lagi kotoran yang tersumbat pada punat brek sehingga ketika memijak pedal, minyak brek akan keluar.

BREK BOOSTER ROSAK

Masalah Brek ‘Tak Makan’ & Kurang Cengkaman, Ini Solusi Serta Cara Atasinya
Foto: Yourmechanic.com

Kerosakan yang berlaku pada brek booster juga boleh jadi punca brek anda ‘tak makan’. Jika berlakuka kerosakan ia boleh menyebabkan kurangnya cengkaman dan selalunya anda akan berasa sukar untuk memijak brek. Selain itu anda juga akan rasa pedal brek sangat keras jika dipijak. Ini biasanya berlaku akibat kebocoran pada komponen brek itu sendiri. Oleh itu periksalah brek booster dan bersihkan bahagian tersebut.

IKLAN

BRAKE PAD MENIPIS

Masalah Brek ‘Tak Makan’ & Kurang Cengkaman, Ini Solusi Serta Cara Atasinya
Foto: Canva

Seperti mana kita sedia maklum brek pad yang semakin menipis akan menyebabkan sistem brek itu sendiri gagal berfungsi. Dan ini akan mendedahkan anda serta penump,ang dalam keadaan bahaya!

Hanya satu penyelesaiaannya iaitu menggantikan brek pad yang baharu. Salah satu cara untuk elak anda lupa menukar brek pad ialah melakukan servis berkala yang sentiasa tepat pada masa. Ini kerana di pusat servis, bengkel akan turut memeriksa kondisi semasa brek pad.

IKLAN

Jika mereka mengesan ada berlakukan kenipisan ketara, anda akan dinasihatkan untuk menukar brek pad yang baharu. Jadi sentiasalah mengesan kondisi pelik dan luar biasa pada kenderaan agar masalah tidak akan menjadi besar apabila segera diatasi.

Semoga perkongsian ini mampu memberikan manfaat kepada anda! Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN bagi seleksi video menarik seperti di bawah.

https://www.youtube.com/watch?v=LPJ9C_6glZw

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI