Mungkin dalam tempoh beberapa tahun lalu ramai di antara kita mungkin agak janggal membayangkan penggunaan telefon pintar yang mempunyai fungsi boleh lipat atau foldable. Mungkin pada ketika itu kita tidak dapat membayangkan bagaimanakah skrin sesentuh yang boleh lipat boleh digunakan.

Perkembangan teknologi dan inovasi terkini telah menjadikan telefon boleh lipat kini menjadi satu perkara yang sudah diterima ramai dan kembali normal.

Jika era telefon bimbit boleh lipat dahulu ia cukup popular, ramai pemerhati berpendapat trend tersebut telah meresap kembali di kalangan pengguna.

Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy 

Sebagai salah satu pemain utama dalam pembuatan dan penciptaan inovasi telefon boleh lipat, Samsung dilihat memainkan peranannya dengan cukup signifikan. Dan baru-baru ini mereka melancarkan dua telefon pintar boleh lipat terbaru iaitu Galaxy Z Fold4 dan Galaxy Z Flip4.

Dalam review kali ini, MASKULIN ingin memberikan tumpuan khusus buat Galaxy Z Flip4. Selepas beberapa minggu menggunakan telefon pintar hebat ini dalam urusan harian terdapat beberapa perkara yang cukup menyerlah pada Galaxy Z Flip4.

REKAAN

Bercakap tentang perihal telefon boleh lipat kita pasti akan terarah kepada skrin. Ini kerana skrin telefon kategori ini sering mendapat kritikan sama ada baik atau buruk. Bagaimana pula dengan Galaxy Z Flip4?

Sejujurnya skrin pada edisi terbaru ini tidak jauh berbeza dengan edisi terdahulu. Namun terdapat beberapa panambahan dan kelebihan yang cukup ketara.

Sebagai contoh bezel di sekeliling skrin yang ditonjolkan kali ini sedikit lebih kecil atau nipis. Ia satu penambah baikan yang tidaklah ketara namun sangat baik dan boleh dipuji.

Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy 

Pada bahagian hadapan dan belakang ia dilihat lengkap dengan kemasan Bahagian belakang dan hadapan kini mempunyai kemasan satin. Secara tidak langsung bukan sahaja tampil dengan gaya lebih berkilat tetapi tetapi juga membuatkan Galaxy Z Flip 4 tidak mudah berasa licin di permukaan rata.

Dari segi dimensi keseluruhannya juga nampak lebih kecil walaupun ia hadir dengan timbangan sedikit berat berbanding sebelumnya. Samsung juga dilihat memperbaiki engsel dengan menjadikannya lebih kecil sedikit.

PAPARAN SKRIN

Galaxy Z Flip4 hadir bersama skrin utama 6.7 inci OLED dengan resolusi 2460 x 1080 dan hadir bersama refresh rate yang sangat memberangsangkan iaitu 120Hz. Kebimbangan ramai orang tentang ‘crease’ pada bahagian lipatannya juga seakan dijawab dengan baik oleh Samsung.

Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy 

Apabila skrin terpasang ia tidaklah terlalu jelas kelihatan namun bila disentuh masih ada rasa lipatan itu. Tapi bagi MASKUIN ia bukanlah satu masalah yang besar pun. Manakala salah satu tarikan utama Galaxy Z Flip4 ialah skrin luarnya atau Cover Screen yang kini dipertingkatkan fungsinya.

IKLAN

Antaranya ialah tetapan tema pada paparan utama kini boleh diselaraskan sama bersama Cover Screen. Menerusi skrin ini kita boleh mengakses dan mengubah tetapan dengan pantas seperti Wi-Fi atau Airplane Mode. Malah ia kini juga lebih bijak berinteraksi dengan pelbagai aplikasi yang menyokong penggunaannya.

Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy 

Galaxy Z Flip 4 mengekalkan penarafan kalis air IPX8 yang sama seperti Z Flip 3. Ia juga dilengkapi dengan Gorilla Glass Victus Plus yang menutupi Skrin Penutup, lapisan kaca ultra nipis (UTG) di bahagian dalam dan apa yang Samsung panggil Armor Aluminium di bahagian luar.

KAMERA

Di antara keterujaan utama ketika menggunakan telefon ini ialah kemampuan kameranya. Ia adalah satu nilai tambah yang baik buat Galaxy Z Flip4 berbanding telefon pintar lain di pasaran.

Ia bukanlah menawarkan kamera terbaik di pasaran namun versataliti yang dibawa dengan pengalaman menyeronokkan memberikan sesuatu yang berbeza. Teknologi invasi kreatif Samsung pada produk foldable mereka menjadikan ia sebagai inovasi yang dijangka menjadi ikutan ramai.

Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy 

Dan pastinya ia bukan gimik semata. Kita boleh menggunakan kamera dengan memegangnya seakan camcoder. Atau juga boleh melipatnya separuh dan meletakkan di atas permukaan rata. Tidak perlu lagi bersusah payah bawak monopod atau tripod ke mana-mana.

Pada bahagian belakang ia hadir bersama dua kamera 12 megapiksel dengan satunya adalah kamera utama manakala yang kedua pula adalah ultra-wide. Pada bahagian hadapan pula turut dilengkapi dengan kamera dengan 12 megapiksel.

BERIKUT SAMPEL FOTO GALAXY Z FLIP4:

IKLAN

Kamera Utama

Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy 

Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy 

Ultra-Wide

Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy  Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy 

Potrait

Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy  Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy  Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy 

Foto yang diambil pada kondisi luar yang cerah memberikan hasil cukup cantik. Warna terhasil lebih menyerlah dan terpancar.

IKLAN

Dalam situasi cahaya rendah juga ia memberikan hasil kualiti yang tidak mengecewakan. Manakala kamera ultra-wide pula memberikan dimensi yang lebih besar dengan kualiti yang baik.

PRESTASI MANTAP

Bagaimana pula dengan prestasi yang dibawa oleh Galaxy Z Flip4? Perlu diakui bahawa spesifikasi Flip4 adalah lebih rendah berbanding Fold4 namun ia masih menawarkan prestasi yang sangat baik.

Dikuasakan dengan pemprose Snapdragon 8 Plus Gen 1 Chip, ia merupakan yang terpantas untuk telefon Android di pasaran sekarang. Ia juga hadir dengan 8GB RAM dengan pilihan storan dalaman di antara 28GB dan 512GB.

Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy 

Satu perkara perlu ingat, Galaxy Z Flip4 tidak menawarkan sebarang tambahan storan lain. Jadi buatlah pilihan storan dalaman sesuai dengan penggunaan anda. Dari segi penggunaan gaming pula ia turut memberikan pengalaman yang baik.

Dari segi perisian pula, Galaxy Z Flip4 dilengkapkan dengan tambahan baharu dengan paparan user interface One UI yang cukup senang digunakan.

KETAHANAN BATERI

Tahun lalu terdapat sedikit rungutan mengatakan katahanan bateri Galaxy Z Flip3 yang sedikit mengecewakan. Namun untuk Galaxy Z Flip4 nampaknya Samsung telah mengambil cakna akan hal tersebut.

Bukan sahaja peningkatan dari 3300mAh kepada 3700mAh, ia juga mempunyai chipset 8 Plus Gen 1 yang jauh lebih efisien dari sebelumnya. Untuk pengecasan penuh, ia bolehlah dikatakan mampu digunakan untuk sepanjang hari.

Review Samsung Galaxy Z Flip4 – Tampil Dengan Persona Lebih Prestasi, Lebih Trendy 

Selama beberapa minggu ini setiap malam sebelum tidur bateri pasti berada pada paras 10 hingga 15 peratus – menjadikan ia satu pencapaian ketahanan bateri yang sangat baik. Untuk penggunaan lebih berat contohnya ia sedikit berbeza namun masih lagi boleh dianggap baik.

Menonton video penstriman selama satu jam mengambil kira-kira hanya 11 peratus bateri sahaja. Dari aspek pengecasan pantas juga Samsung menyediakan penambah baikan yang positif. Galaxy Z Flip4 mengecas pada kadar 25w. Dalam masa sejam lebih sahaja ia boleh lengkap pengecasan penuh.

TRENDY BERPRETASI

Secara keseluruhannya menggunakan Galaxy Z Flip4 selama beberapa minggu ini memberikan pengalaman penggunaan peranti yang cukup menyeronokkan. Ia menawarkan satu dimensi yang tidak terdapat pada telefon lain. Bagi anda yang mahukan telefon trendy yang hadir bersama prestasi memberangsangkan, Galaxy Z Flip4 adalah jawapan terbaik. Paling penting anda akan menjadi tumpuan ramai bila berada di tangan anda!

Untuk maklumat lanjut dan tawaran menarik Galaxy Z Flip4 anda boleh layari laman sesawang rasmi Samsung di sini.

RATING MASKULIN – 4.5/5

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI