Sekarang ni ekonomi bukanlah hebat sangat, banyak graduan yang menganggur akibat tiada kerja tetap. Kalau dapat kerja pun, gaji yang paling boleh diberi oleh syarikat 1500-2000 ribu sebulan. Alahai, dah lah harga barang mahal dalam dunia serba canggih ini, RM 1500 mana cukup!
Macam mana nak save duit ni?
1) Keperluan vs kehendak
Mungkin tak mudah untuk anda kawal nafsu anda ketika pergi membeli- belah. Anda harus bijak dalam mengawal kepentingan dalam berbelanja. Fikir mana yang lebih penting. Kalau tak ada barang itu, ok ke tak? Fikir masak- sebelum anda membeli. Tak salah kalau nak self treat hujung bulan, tapi anda perlulah set target pembelian anda. Jika bulan ini anda perlukan kasut baru, maka anda harus beli kasut saja! Jangan beli benda lain pulak

2) Diari
Setiap bulan, senaraikan apa yang anda perlu bayar. Seperti contoh:-
Bil telefon: RM60
Bil air: RM 20
Bil elektrik: RM 140
Ptptn: RM 200
Makan: RM 300 (sehari RM10)
Senaraikan jumlah yang perlu anda bayar setiap bulan. Dengan cara ini, anda sudah tahu berapa duit anda untuk anda habiskan untuk perkara tidak penting.
3) Jangan beli kereta
Kalau aim anda untuk beli rumah, jangan beli kereta dulu. Pernah dengar dengan bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian? Anda boleh menaiki Grab ataupun pengangkutan awam lain. Perbelanjaan anda akan tersasar sedikit jika anda membeli kereta. Mana nak bayar bulan-bulan lagi, minyak. Kalau anda nak jugak beli kereta, tiada masalah, tapi anda harus lebih bijak menggunakannya.
4) Bawa bekal
Rajin-rajinkan diri anda untuk membawa bekal ke pejabat. Ini untuk mengelakkan anda dari terima pelawaan rakan-rakan untuk keluar makan tengah hari. Anda pun tahu kan, makan tengah hari saja sudah mencecah RM10 . Bukankah anda telah bajet RM10 sehari? Tak kan anda nak belanja sampai RM10 untuk makan tengah hari saja? Malas nak sediakan lunch? Masak malam sebelum anda tidur, pagi tu, panaskan aje. Nak save duit, jangan malas-malas ok.

5) Aim kecil
Kenapa kena aim kecil? Sebab anda perlu ingat, gaji anda bukan 4k, jadi anda tak perlu menyimpan angan-angan untuk memiliki rumah seperti Nur Sajat. Aim rumah pangsa yang harganya RM150,000. Janji anda ada rumah, dari anda menyewa kan. Kalau ada rezeki lain, anda boleh sewa kan rumah tersebut. Invest kena bijak!
6) Unfollow Sosial Media
Zaman sekarang ni, nak tengok baby artis pun boleh terjebak dengan peniaga online yang berleluasa hari ini. Selain dari kawal nafsu anda, jangan sesekali follow atau searchhashtag kedai online ni. Bahaya! Kalau dah terpaksa anda berhadapan dengan kedai-kedai apabila anda nak tengok Instagram anak-anak artis tu, kawal nafsu anda. Selain dari tu, jangan download aplikasi beli belah, ini pun bahaya. Nak nak jika anda seorang yang tak boleh mengawal saka. kalau boleh elak, sila elak ye.

7) Buka akaun ASB
 
Kenapa kena buka akaun ASB? Simpan je duit dalam bank. ASB ni banyak manfaatnya. Anda juga boleh turut bergantung pada KWSP, namun kita jadikan EPF/Socso anda untuk hari tua. Bukan akaun ASB membolehkan anda konsisten dalam penyimpanan duit. ASB juga menawarkan macam-macam kelebihan jika anda membuka akaun bersama mana-mana bank. Terpulang pada anda. Ini cara untuk anda lebih bijak menguruskan wang
.