Penyebaran wabak COVID-19 kini dilhat semakin membimbangkan apabila semalam sebanyak 190 kes baharu telah dilaporkan.

Sebagai marhaen kita perlu mengikuti langkah-langkah pencegahan menyebaran atau penularan wabak ini dengan sentiasa memastikan kondisi badan bersih. Elakkan menghadiri majlis ramai orang, keluar hanya bila perlu dan sentiasa mencuci tangan dengan baik.

Setiap orang mempunyai kadar sistem imunisasi dan antibodi yang berbeza-beza. Namun terdapat beberapa cara mudah yang semula jadi boleh kita amalkan untuk meningkatkan antibodi.

Dengan membina antibodi yang baik badan kita akan lebih bersedia untuk berdepan dengan sebarang kemungkinan. Berikut merupakan beberapa cara yang kita semua boleh lakukan.

IKLAN

1. Tidur yang cukup dan kawal stres.

Kekurangan waktu tidur dan stres berlebihan boleh menyebabkan meningkatnya hormon cortisol yang boleh menjejaskan sistem imunisasi.

2. Jauhi rokok dan tembakau.

Rokok merupakan ‘racun’ yang bukan sahaja merbahaya kepada perokok tetapi orang sekelilingnya. Merokok boleh menyebabkan perhatahanan sistem imunisasi terjejas lalu meningkatkan pelbagai penyakit seperti brinchitis dan pnumonia.

10 Cara Semula Jadi Tingkatkan Antibodi Serta Sistem Imunisasi Badan

IKLAN

3. Makan lebih banyak sayuran, buahan dan kekacang

Memakan makanan semula jadi boleh membekalkan nutrien yang diperlukan untuk sistem imunisasi. Kajian juga mendapati orangd ewasa yang mengambil buah-buahan dan sayuran boleh meningkatkan respons antibodi terhadap vaksin Pnemovax, yang melindungi dari Streptococcus pnemonia.

4. Makan bawang putih

Bawang putih merupakan spektrum lebar ejen antimicrobial dan meningkatkan sistem imunisasi. Pastikan setiap kali makan terdapat elemen bawang putih dalam masakan.

IKLAN

5. Penggunaan Cendawan

Cendawa seperti shiitake dan maitake (nama Jepun) boleh membantu wanita terutamanya untuk menggalakkan sistem imunisasi melawan kanser pay udara.

10 Cara Semula Jadi Tingkatkan Antibodi Serta Sistem Imunisasi Badan

6. Bersenam setiap hari

Paling kurang berjalanlah setiap hari selama 20 hingga 30 minit sehari. Senaman mampu membuatkan sistem imunisasi bertambah baik dan sel darah putih juga dapat bergerak dengan lebih pantas di dalam badan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI