Rumah terbuka merupakan satu amalan yang cukup meriah dilakukan oleh masyarakat kita sempena musim perayaan.

Inilah masanya untuk kita bertemu dengan sahabat handai dan rakan-rakan yang telah lama terpisah. Dan inilah juga masanya untuk anda berkenalan dengan kawan-kawan baru.

Mungkin anda tak tahu tapi sebenarnya ramai yang bertemu jodoh ketika aktiviti ziarah-menziarahi ini. Kalau sudah jodoh memang tak ke mana, bukan?

Ini merupakan seleksi pick-up line yang anda boleh guna untuk break the ice semasa bertegur sapa dengan si dia.

Ingat, ini untuk orang bujang sahaja ya!

Di bawah disenaraikan beberapa “pick-up line” yang tengah “hot” di laman sosial:

1. Bila dia minta duit Raya

“Abang, raya tahun ini jangan lupa bagi duit Raya”
“Duit raya untuk budak-budak, untuk you i bagi duit hantaran selepas Raya”
(merah pipi, tersipu malu)

2. Pick-up rendang Ayam

“You want chicken rendang?”
“Because i think A yam (I am) the one you want.”

3. Sambil nasihat sambil berniat

“Raya-raya ni awak jangan main mercun tau”
“Sebab putus jari nanti susah saya nak sarung cincin”

 

IKLAN

 

4. Tak nak rumah terbuka, nak hati yang terbuka

“Daripada awak buat rumah terbuka untuk Raya, baik awak buka hati untuk saya”

BACA: 6 Perkara Yang Lelaki Single Saja Faham, Rasa & Kenapa Anggap Itu Awesome

5. Bila dia tanya mana nak beraya

“Awak nak Raya kat mana tahun ini?”
“Hmmm… tu lah tengah fikir lagi…”
“Kenapa?”
“Tak tahu nak Raya rumah awak ke rumah saya….”

6. Makan dengan apa, dengan saya lah!

“Abang, lemang ni sedap makan dengan apa?”
“Makan dengan abanglah… meh sini, meh..”

IKLAN

7. Ini paling sweet

“Awak ni sama macam dodol”
“Kenapa pulak?”
“Sebab saya suka kacau awak…”

8. Pokemon boleh guna

“Mak kata daripada cari pokemon, lebih baik cari jodoh.”
“Mak nak timang cucu bukannya pikachu.”

9. Hati-hati dengan hati saya

“Awak balik raya hati-hati ye.”
“Nanti lepas raya jangan lupa balik ke hati saya”

10. Ini paling win!

“Nak belajar anyam ketupat tak?”
“Tak naklah….”
“Takut bila tangan kita tersentuh teranyam pula rasa cinta”

IKLAN

Bonus

1.Kirim salam

“Balik kampung nanti, kirim salam kat mak. Mana tau tahun depan mak naik pangkat jadi mak mertua saya…”

2. Jangan main-main

“Kalau nak main mercun Raya ni takpe lagi, cuma janganlah mainkan hati dan perasaan saya ini…”

3. Makanan habis pun ada “pick-up line”

“Kenapa lambat sangat ni, nasi dengan lauk dah habis.. ”
“Takpe yang penting kasih sayang you terhadap I tak habis-habis…”

4. Bila kawan kata rindu

“You bila nak balik kampung, rindu nak jumpa kawan lama….”
“I kan hari-hari balik ke pangkal hati you, tak payah tunggu raya…”

5. Cakap pasal warna baju Raya

“Tahun ini baju raya you warna apa?”
“Saya tunggu awak belikan baju raya yang sedondon dengan warna baju awak, barulah kita satu family.”

Anda boleh cuba kesemua pick up line ini, namun hati-hati jangan sampai anda kena lempang dengan wanita itu pula.

Selamat mencuba!