Apa yang penting ialah mewujudkan tabiat merancang kewangan sejak mula mendapat pendapatan. Anda boleh mulakan dengan meyimpan sedikit wang mengikut status kewangan anda. Walaupun anda berjaya menyimpan hanya sedikit, yakinlah jika anda istiqomah, anda akan merasai hasilnya nanti. Bak kata pepatah, sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Persoalannya, bagaimana untuk kita mengelakan situasi tiada wang, hutang yang banyak atau diistiharkan muflis? Ikuti 10 tips mudah atasi masalah tiada duit

10 Tip Duit Pasti Cukup Sampai Akhir Bulan

 1. Berbelanja kurang daripada pendapatan

Walaupun teorinya nampak mudah, namun ramai yang terperangkap dengan hutang akibat terlebih berbelanja.  Dengan mengurangkan perbelanjaan, anda akan lihat status kewangan anda menjadi lebih baik dan secara tidak langsung memberi kesan positif kepada kehidupan anda. Amalkan beberapa tips berikut:

 1. Mulakan dengan menghapuskan/mengurangkan hutang. Apabila anda mula mengurangkan perbelanjaan, duit tersebut boleh digunakan untuk membayar segala hutang tertunggal anda.
 2. Simpan, simpan, simpan. Setelah hutang anda terkawal, terus mula menyimpan pula duit tersebut. Simpanan amat diperlukan ketika kecemasan, bekalan untuk persaraan dan kegunaan anda dikemudian hari.
 3. Senaraikan bil-bil bulanan anda. Cuba lihat segala bil anda dan cari apa yg boleh dikurangkan. Mana-mana servis yang tidak diperlukan, sila hentikan segera
 4. Pantau setiap sen perbelanjaan anda. Gunakan buku 555 atau apps di “smartphone” untuk merekodkan setiap perbelanjaan anda. Ini penting untuk pastikan anda berbelanja kurang daripada pendapatan

 

 1. Hapuskan/elakkan hutang dengan kadar bunga (interest) tinggi

Apabila seseorang itu mempunyai hutang yang banyak, kita perlu merangkan pelan pembayaran hutang. Mulakan membayar hutang yang mempunyai kadar bunga yang paling tinggi contohnya kad kredit. Elakkan menambahkan lagi hutang sedia ada.

10 Tip Duit Pasti Cukup Sampai Akhir Bulan

 1. Berbincang soal kewangan

 

Ramai yang fobia atau takut apabila bercakap soal kewangan. Walaupun sedang menghadapi masalah kewangan, masih tidak mahu meminta nasihat berkenaan kewangan atas alasan malu dan sebagainya. Akhirnya, tuan badan yang terpaksa merana seorang diri apabila nasi sudah menjadi bubur. Berbincanglah dengan jujur berkenaan kewangan dengan pasangan anda, ibu bapa, anak-anak, saudara mara atau rakan rapat anda.

 

IKLAN
 1. Berhenti cuba utk “impress” orang lain

 

Adakah anda termasuk di kalangan meraka yang membeli sesuatu kerana nak “impress” orang lain? Dek kerana tidak sanggup menerima sindiran akibat kita tidak mengikut trend atau tidak diterima di kalangan rakan-rakan kita. Jangan sampai kita terperangkap dalam hutang kerana berbelanja melebihi kemampuan kita semata-mata ingin dilihat “cool” di mata orang lain.

 

 1. “Do it yourself”

 

Banyak wang yang boleh dijimatkan sekiranya kita menggunakan konsep “Do it yourself  (DIY)”. Antara kerja biasa yang boleh dilakukan sendiri seperti mambasuh kereta, memasak, memotong rumput, membaiki paip dan sebagainya. Sekiranya anda lakukan sendiri, sudah tentu kosnya akan lebih murah dan anda boleh berjimat melalui cara ini.

10 Tip Duit Pasti Cukup Sampai Akhir Bulan

 1. Sentiasa memperbaiki diri

 

IKLAN

DI dalam islam, kita diterapkan dengan konsep hari esok lebih baik daripda hari ini. Konsep “continuos improvement” ini penting untuk survival kita di kemudian hari. Laburkan sebahagian masa dan wang anda untuk meningkatkan ilmu pengetahuan, kemahiran, kesihatan serta hubungan dengan Allah dan Manusia

 

 1. Sentiasa pantau perkembangan anda

 

“Plan, Do, Check, Act” adalah konsep yang biasa digunakan dalam organisasi korporat. Kita juga perlu merancang, melaksanankan, memantau dan mengambil tindakan dalam pengurusan kewangan kita. Sentiasa memantau perkembangan kewangan secara berterusan dengan menggunakan teknik yang lebih menyeronokkan. Antara contoh yang menarik adalah aplikasi yang memantau perkembangan senaman, larian atau pembakaran kalori dengan merekodkan setiap pencapaian anda.

 

 1. Bina “networking”

 

Antara kata-kata Robert Kiyosaki yang menarik perhatian saya ialah “The richest people in the world look for and build NETWORK. Everyone else looks for work”. Jadi, “networking” atau jaringan adalah penting dalam perjalanan kita menuju kebebasan kewangan.

IKLAN

 

 

 1. Mulakan bisnes sampingan

 

Cuba memulakan projek bisnes secara “part-time” atau pendapatan pasif untuk menambahkan pendapatan anda. Lihat diri anda dan cari kemahiran, pengetahuan atau sumber yang anda miliki yang boleh menjana pendapatan.

 

 1. Sedekah membawa berkah

 

Bila anda bersedekah secara ikhlas, insyaAllah pulangan lumayan menanti anda samada di dunia atau di akhirat. Pastikan anda peruntukkan minimum 5% daripada pendapatan anda untuk disedekahkan kepada orang yang memerlukan.

 

“Bandingan (pahala) orang-orang yang membelanjakan hartanya di jalan Allah, (adalah) seperti satu biji (benih) yang menumbuhkan tujuh tangkai: tiap tiap tangkai ada seratus biji: dan Allah mengganda (pahala) kepada sesiapa yang Ia kehendak: dan Allah itu Luas (pemberiannya), amat Mengetahui” (Al Baqarah,2:261)

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI