Apabila dikurniakan seseorang pasangan dalam hidup, kita seharusnya menjaganya sebaik mungkin dan perlu anggap si dia sebagai satu anugerah.

Ini kerana dalam kita sedang asyik memiliki pasangan, masih ada orang lain yang tercari-cari kekasih hati atau baru sahaja putus kerana tidak serasi.

Menerusi entri ini, Maskulin ingin berkongsi 14 ciri-ciri wanita yang tak perlu dilepaskan. Sebaliknya terus jaga sampai bila-bila jika dia :

1. Memiliki Hobi Yang  Sama

Memang susah nak jumpa wanita yang gemarkan hobi yang sama seperti lelaki. Apatah lagi kalau wanita itu jenis yang suka ‘makeup’. Itu memang satu kelebihan. Sudahlah cantik, seksi pandai menggoda tetapi serba tahu pasal dunia bola, game-game semasa dan kaki layan filem aksi dan komedi kegemaran anda sebagai contoh. Best untuk bawa pergi mana-mana sahaja.

2. Tak Merungut Pasal Kerja Anda

Sekiranya teman wanita anda benar-benar memahami anda, dia tak akan sesekali sibuk-sibuk mesej atau cuba call anda setiap 5 minit. Minta update location setiap masa. Jika pasangan anda tidak cemburu, tidak syak wasangka terhadap anda kerana pulang lewat dan sentiasa menyokong usaha gigih anda di tempat kerja, maka mungkin si dialah wanita dunia akhirat buat anda.

3. Kongsi Perasaan Bersama

Kebiasaannya wanita suka menyimpan perasaan dan kurang gemar untuk luahkannya kepada pasangan. Namun anda sebenarnya sangat bertuah jika si dia selesa bercerita dengan jujur kenapa dia bersikap dingin atau kenapa dia marah dengan anda. Dalam erti lain, si dia anggap anda sebagai tempat untuk mengadu atau luahkan perasaan.

IKLAN

4. Terima Seadaanya

Tidak dinafikan ada sesetengah wanita suka mengejar lelaki yang ada rupa, harta, pangkat dan tahap populariti terutamanya dalam bab memilih pasangan. Namun tidak ada satu pun nilai yang dikejar demikian akan berkekalan sampai bila-bila. Jika si dia boleh terima segala baik dan buruk anda, sanggup susah dan senang bersama-sama, insya’Allah anda boleh kekal bahagia bersamanya.

5. Tak Perlu Jadi Encik Sempurna

Wanita yang terbaik adalah mereka yang boleh menyesuaikan diri dengan ketidak sempurnaan atau perubahan diri anda. Mungkin anda ingin menyimpan sedikit jambang ataupun telah ‘tertambah’ sedikit berat badan tapi si dia masih tetap menyayangi anda seadanya.

6. Confident Dengan Diri Sendiri

Carilah pasangan yang confident, selesa dengan diri sendiri dan tidak obses untuk berdiet sehingga makan daun saja setiap hari.

IKLAN

7. Pendengar Yang Setia

Kalau anda mempunyai pasangan yang sanggup bertanya, mendengar cerita dan keluh-kesah anda, maka anda seorang yang bertuah. Dia juga tidak pandai-pandai ‘mengajar’ anda dan hanya akan memberi nasihat kalau anda minta. Awesome kalau dapat wanita macam ni!

8. Dia Sangat Serasi

Apabila anda bersembang dengannya, anda sering mempunyai pandangan dan penilaian yang sama terhadap perkara-perkara umum dalam kehidupan. Pendek kata, sembanglah apa-apa topik sekalipun, hatta bidang politik, ekonomi, sosial ataupun kerohanian, anda berdua mempunyai wavelength yang sama. Bayangkanlah betapa harmoninya hidup berdua sehingga ke akhir hayat.

9. Bersikap Terbuka Dengan Dirinya

Anda perlu jaga baik-baik teman wanita yang tidak berahsia dengan anda. Anda tahu latar belakang keluarga dan cerita zaman kanak-kanaknya, anda tahu segala masalah hidupnya, anda tahu setiap perkara yang merisaukannya dan anda juga tahu setiap obsesi dirinya sepanjang kehidupan.

IKLAN

10. Selesa Dan Happy Bila Bersama

Anda sentiasa terhibur dan have fun apabila bersama dengannya. Anda juga menghargai setiap lawak bodohnya, perangai atau video lucu yang dikongsi dan boleh ketawa berdekah-dekah tentang perkara kelakar yang sama.

11. Tidak clingy dan sibuk nak jadi belangkas

Dipendekkan cerita, dia tak merungut kalau anda busy dan perlu siapkan banyak perkara. Dia membiarkan sahaja anda punya waktu peribadi dan tak kuat cemburu buta.

12. Boleh bergaul dengan keluarga dan rakan-rakan

Dia tak kisah ikut giliran balik beraya ke kampung anda kerana dia faham tanggungjawab anda sebagai anak lelaki. Wanita yang cool juga boleh menerima rakan-rakan anda dan lebih cool jika boleh turut serta melepak minum teh tarik bersama anda dan rakan-rakan.

13. Pandai Buat Kejutan

Kebiasaannya kaum wanita sahaja yang selalu mengharapkan lelaki nak buat kejutan romantik untuk mereka. Tapi kalau anda dapat isteri atau girlfriend yang suka beri kejutan kepada anda dan tahu jenis hadiah kejutan yang anda minati, si dia boleh mengelakkan kebosanan dalam perhubungan.

14. Tidak Kuat Membebel

Perkara terakhir ini selalunya yang paling ditakuti dan digeruni oleh orang lelaki. Pasangan wanita yang awesome adalah mereka yang tidak suka mencari kesalahan, boleh mengabaikan benda remeh-temeh dan tak kuat berleter. Kalau dapat kahwin dengan perempuan sedemikian, memang bahagia hidup!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI