Apakah yang membezakan orang kaya dan berjaya dengan mereka yang kurang berjaya dalam kewangan? Bezanya adalah, mereka yang berjaya dalam kewangan mempunyai tabiat kewangan sihat. Berikut adalah empat tabiat kewangan sihat yang anda mesti miliki!.

 4 Habit Cepat Kaya Sebelum Usia 40-an

1-Bayar diri sendiri terlebih dahulu

Untuk berjaya dalam kewangan, tabiat kewangan yang sihat diperlukan. Tabiat yang paling utama dan penting adalah untuk membayar diri sendiri terlebih dahulu. Ertinya tidak kira perbelanjaan bulanan kita, sebahagian daripada pendapatan  kita perlu diketepikan untuk diri sendiri SEBELUM melakukan bayaran bil, kereta, rumah dan apa sahaja perbelanjaan. Pastinya sebahagian ini bukan juga untuk dibelanjakan!.

Buku-buku kewangan menyarankan sekurang-kurangnya ketepikan 10% daripada pendapatan kita untuk diri sendiri. Namun, angka 10% ini adalah untuk permulaan. Apabila kita berjaya menanam tabiat menyimpan untuk diri sendiri, lama kelamaan peratusan ini boleh dinaikkan sehingga 20% dan lebih!.

Ada juga yang bertanya, apa perlu kita lakukan sekiranya 10% pun kita tidak dapat menyimpan oleh kerana tanggungan perbelanjaan bulanan adalah tinggi? Jawapannya, mulakan bayaran kepada diri sendiri pada 2% dulu. Secara beransur-ansur, naikkan nilai ini sehingga 10%. Kaedah menyimpan sebegini adalah amat penting supaya hingga satu masa, menyimpan tidak sukar dan ia menjadi tabiat.

IKLAN

 

2-Belajar ilmu kewangan

Skil kewangan adalah sesuatu yang boleh dipelajari oleh sesiapa sahaja dan merupakan suatu yang amat penting untuk semua. Dikatakan mereka yang berjaya dalam kewangan mengambil masa 20 hingga 30 jam setiap bulan mempelajari tentang kewangan di samping menguruskan kewangan sendiri. Manakala ia dikatakan mereka yang kurang berjaya dalam kewangan hanya mengambil masa 20 hingga 30 minit setiap bulan mempelajari kewangan dan mengurus kewangan masing-masing.

Tanamkan tabiat membaca perihal kewangan- sememangnya terdapat banyak buku kewangan yang boleh didapati dari kedai-kedai buku. Tidak lupa juga majalah kewangan, serta laman-laman web perihal kewangan peribadi. Lebih banyak ilmu kewangan yang dipelajari, lebih berjaya kita dalam menangani kewangan kita. Oleh itu, tabiat belajar ilmu kewangan adalah wajib!.

IKLAN

 4 Habit Cepat Kaya Sebelum Usia 40-an

3-Tabiat menjejak wang masuk dan keluar

Kekayaan bukan sekadar berapa banyak kita peroleh tetapi  ia juga bermaksud berapa banyak kita belanjakan. Sekiranya kita berpendapatan RM10,000 sebulan, tetapi perbelanjaan Rm15,000 sebulan (jangan terkejut, ramai yang sebegini!), maka kewangan kita gagal.

Setiap hari amalkan tabiat mencatat segala perbelanjaan kita. Dengan mencatat perbelanjaan, kita tahu secara terperinci ke mana kewangan kita pergi. Dulu, mungkin saya menyarankan mencatat dalam buku nota 555, tetapi hari ini yang serba canggih iaitu ramai antara kita memiliki smart phone, apa kata anda download perisian mengurus wang yang boleh didapati secara percuma. Contohnya, Expense Manager untuk Android.

IKLAN

Tabiat mencatat segala wang keluar setiap hari akan membolehkan kita menjejak wang kita setiap minggu dan bulan. Dengan mengetahui segala wang keluar, kita boleh melakukan analisa sikap perbelanjaan kita- dan pastinya akan tahu di mana perlu kita kurangkan perbelanjaan sekiranya perlu.

4 Habit Cepat Kaya Sebelum Usia 40-an

3-Tabiat menambahkan aliran pendapatan

Untuk menjadi kaya, hanya dua sahaja perkara yang boleh dilakukan iaitu kurangkan perbelanjaan dan satu lagi adalah tambahkan pendapatan. Melalui ilmu yang dimiliki daripada tabiat membaca dan belajar, fikirkan cara-cara menambahkan pendapatan kita. Dengan memiliki pelbagai aliran pendapatan yang berlainan, bukan sahaja kita bersikap berhati-hati sekiranya salah satu rezeki pendapatan kita terputus, tetapi, dengan mempunyai aliran pendapatan berganda, kekayaan dapat dibina dengan lebih pantas.

Aliran pendapatan boleh terdiri pelbagai bentuk, termasuk pelaburan, hartanah, menjalankan perniagaan, royalti, komisen dan sebagainya. Kebanyakan orang kaya dan berjaya bukan sekadar mempunyai satu punca pendapatan sahaja, tetapi mempunyai banyak aliran pendapatan yang berlainan. Jadikan tabiat ini sebagai tabiat anda!.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI