Zaman sekarang bukan perempuan saja yang kemaruk dalam bab kecantikan dan penjagaan wajah.

Lelaki juga tidak berkecuali. Lambakan produk kecantikan di pasaran adakalanya menimbulkan persoalan, apakah produk itu selamat digunakan?4 Petanda Besar Produk Penjagaan Wajah & Kulit Tak Sesuai Dengan Anda!Tambahan pula dengan momokan testimoni dengan  kesan penggunaan boleh nampak seawal 3 hari! Amboi, memang tak menang tangan rasa nak prepare skin care routine dengan produk baru.

Tapi kena ingat , bahana produk timbang kilo dan cepat berkesan punya akibat merbahaya dalam jangka masa yang panjang. Nah reaksi kulit anda dari kesan penggunaan produk yang tidak sesuai dan merisikokan kesihatan kulit anda.

4 Petanda Besar Produk Penjagaan Wajah & Kulit Tak Sesuai Dengan Anda!

IKLAN

1.  Kulit terasa panas

Lapisan kulit mula terasa panas dan kemudian mengalami pedih-pedih. Ini biasa terjadi apabila produk yang anda gunakan tidak ‘bekerja’ pada muka anda. Rasa panas boleh menimbulkan iritasi lagi berisiko dan menimbulkan radang (kemerah-merahan). Jangan abaikan dan hentikan pemakaian produk serta dapatkan nasihat doktor.

2. Kering dan kusam

Ada beberapa produk penjagaan kulit seperti losyen badan dikatakan baik untuk melembab tapi hasilnya kulit jadi semakin kering dan menggerutu. Sama juga dengan sabun mandi yang menyebabkan kulit kering akibat dari bahan sodium hidroikda yang banyak.

IKLAN

3. Kulit jadi lebih sensitif

Tidak sampai beberapa minit berada diluar, kulit anda sudah bertukar seperti warna kulit udang. Ianya berkemungkinan dari produk skin care yang mengandungi retinoic acid (retinol, vitamin A). Hati-hati produk yang mengandungi retinoic acid akan menyebabkan kulit menjadi sensitif apabila terkena pancaran matahari.

IKLAN

4. Menggelupas

Ramai yang kata kulit menggelupas tandanya kulit nak tumbuh yang baru atau bersalin kulit. Wait a minute! Tahukah anda lapisan kulit yang pertama (epidermis) amat penting bagi melindungi kulit dari terkena sebarang jangkitan kuman dan bakteria. Bayangkan kulit menggelupas apa jadi seterusnya? Hmmm..

Jadi berhati-hati lah sebelum membeli dan memakai sesuatu produk itu.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI