[et_pb_section admin_label=”Section” global_module=”53″ fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_fullwidth_post_title global_parent=”53″ admin_label=”Fullwidth Post Title” title=”on” meta=”on” author=”on” date=”on” categories=”off” comments=”off” featured_image=”on” featured_placement=”background” parallax_effect=”on” parallax_method=”off” text_orientation=”center” text_color=”dark” text_background=”on” text_bg_color=”rgba(255,255,255,0.9)” module_bg_color=”rgba(255,255,255,0)” title_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_fullwidth_post_title][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_image admin_label=”Main Image ” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”on” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” src=”http://maskulin.com.my/wp-content/uploads/2017/05/cancer.jpg”] [/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Seorang lelaki berumur 61 tahun mendapati terdapat bengkak pada bahagian payudara kiri beliau  sejak 3 tahun yang lalu. Namun, beliau tidak pernah pergi berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat. Sejak enam bulan kebelakangan ini, beliau telah mengalami batuk yang kronik dan hasil daripada ujian x-ray dada beliau, terdapat tanda ketumbuhan yang telah merebak.

Setelah ujian biopsi ke atas payudara beliau dijalankan, hasil ujian menunjukkan bahawa pesakit tersebut mengalami kanser payudara. Pesakit dan keluarga sangat terkejut dengan hasil diagnosa tersebut kerana beranggapan bahawa barah payudara hanya boleh terjadi pada golongan wanita sahaja.

Lantaran barah payudara sangat jarang berlaku dalam kalangan kaum Adam, soalan seperti ”Bolehkah lelaki mendapat kanser payudara? “ terus menjadi persoalan. Kadar kes golongan lelaki mendapat kanser payudara dianggarkan kurang dari 1% daripada semua kes kanser payudara yang dilaporkan.

Lelaki memang pada umumnya mempunyai risiko yang sangat rendah untuk mendapat kanser payudara, tetapi jika terdapat perubahan pada payudara, mereka harus segera berjumpa doktor untuk memastikan bahawa ianya bukan kanser.Ciri – ciri kanser payudara lelaki mempunyai banyak persamaan dengan kanser payudara wanita,  namun masih terdapat perbezaannya. Walaupun jumlah kes kanser payudara dalam kalangan lelaki di Malaysia masih amat kecil tetapi penting untuk diberi perhatian kerana kanser payudara merupakan kanser yang boleh membawa maut.

Kebanyakan lelaki yang menghidap barah payudara didapati hanya datang mendapatkan rawatan apabila barah yang dihidapi sudah berada pada paras kritikal. Keadaan ini berlaku kerana mereka tidak mendapat maklumat yang tepat atau pendedahan sewajarnya tentang penyakit ini. Barah payudara lelaki juga lebih cepat merebak dan menjadi parah kerana struktur payudara lelaki yang jauh lebih kecil berbanding dengan payudara wanita.

Kanser payudara selalunya berlaku pada lelaki berusia dalam lingkungan 60-70 tahun. Walau bagaimanapun, kes kanser payudara telah dilaporkan adalah melibatkan pesakit yang berusia dalam lingkungan 5-93 tahun. Kadar kes kanser payudara dalam kalangan lelaki telah menunjukkan peningkatan lebih dari 20% dalam tempoh masa 25 tahun.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Quote” background_layout=”light” text_orientation=”center” text_font=”Droid Serif||on||” text_font_size=”25″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”20px||20px|”]

”Bolehkah lelaki mendapat kanser payudara? “ terus menjadi persoalan. Kadar kes golongan lelaki mendapat kanser payudara dianggarkan kurang dari 1% daripada semua kes kanser payudara yang dilaporkan.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image ” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”on” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” src=”http://maskulin.com.my/wp-content/uploads/2017/05/image-1.jpg”] [/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Penyebab barah payudara bagi lelaki tidak diketahui dengan jelas, tetapi boleh dikaitkan dengan beberapa faktor.

Antara faktor-faktor yang meningkatkan risiko lelaki untuk mendapat kanser payudara.
1: Faktor umur lanjut (60-70 tahun)
2: Sejarah terkena sinaran radiasi sama ada disebabkan musibah atau untuk rawatan
3: Pendedahan terhadap hormon estrogen
4: Mempunyai sejarah keluarga yang mengidap barah payudara
5: Faktor genetik – BRCA 2 gen
6: Sindrom genetik – Klinefelter’s dimana pesakit membawa genetic XXY (risiko naik 50 kali ganda)
7: Pengambilan alkohol, penyakit hati, obesiti, dan pemakanan semuanya telah dicadangkan sebagai faktor, namun hasil-hasil kajian tidak menunjukkan keputusan yang konsisten.

IKLAN

Apakah pula tanda-tanda seseorang lelaki itu menghidap kanser payudara?
Tanda-tandanya lebih kurang sama dengan tanda-tanda yang dialami oleh wanita yang menghidap kanser payudara. Kaum lelaki mempunyai payudara yang lebih kecil daripada wanita, oleh itu mereka lebih mudah untuk membuat pemeriksaan sendiri di rumah. Sekiranya terdapat simptom-simptom berikut segeralah berjumpa dengan doktor anda.

Tanda-tanda barah payudara bagi lelaki:
– Penemuan ketulan atau berlakunya penebalan kulit payudara.
– Darah keluar dari puting (cecair jernih selalunya tidak berbahaya)
– Puting tertarik kedalam – Keadaan ini mungkin normal dan semula jadi bagi sesetengah wanita. Walau bagaimanapun sekiranya keadaan ini baru berlaku dan terjadi tanpa sebab, anda haruslah berjumpa doktor dengan segera.
– Ruam merah di bahagian puting dan sekitar kulit juga boleh menjadi simptom serangan kanser payudara (Paget’s Disease)

Bengkak kelenjar limfa di ketiak

Tanda-tanda penyakit metastatik (merebak) ke otak, tulang ,hati dan paru-paru.
Perlu ditekankan di sini bahawa kanser payudara cepat merebak melalui salur darah dan salur limfa kerana lelaki mempunyai tisu lemak payudara yang lebih kecil berbanding wanita.

Kebanyakan lelaki sihat yang mengalami bengkak pada payudara mereka, adalah disebabkan oleh  penyakit ginekomastia (bengkak tidak berbahaya). Untuk membezakan antara kanser payudara atau penyakit ginekomastia, ujian mammogram dan ultrasound  boleh dijalankan. Selepas itu, ujian biopsi mesti dijalankan untuk mengesahkan penyakit tersebut.

Apakah kaedah rawatan bagi pesakit barah payudara lelaki?
Kaedah rawatan bagi lelaki yang menghidap barah payudara adalah sama seperti rawayan yang diberikan kepada pesakit wanita. Oleh kerana penyakit ini sangat jarang berlaku pada lelaki, maka tidak banyak kajian saintifik yang dapat dijalankan.

Kebanyakan cara rawatan yang diberikan adalah hasil dari kajian saintifik yang telah dijalankan ke atas pesakit-pesakit kanser payudara wanita. Rawatan-rawatan ini dapat meningkatkan jangka hayat pesakit terutama kepada mereka yang dikesan berada pada peringkat serius. Rawatan yang mungkin akan diberikan terdiri daripada pelbagai kaedah (multimodality) iaitu:

Pembedahan – membuang kesemua bahagian payudara (mastektomi) berserta mengeluarkan kelenjar limfa di ketiak

IKLAN

Rawatan kemoterapi – bergantung kepada tahap keseriusan penyakit tersebut. Rawatan ini bertujuan untuk memastikan bahawa sel-sel kanser yang telah merebak di dalam badan dihapuskan.

Rawatan radioterapi pada bahagian dada – mengurangkan kemungkinan kanser  daripada berulang (local recurrence)

Rawatan hormon – dengan memberi pesakit memakan pil tamoxifen sebiji sehari selama lima tahun.

Rawatan sasaran – rawatan antibodi yang digunakan untuk menyerang reseptor-reseptor di permukaan sel kanser lalu membunuhnya.

Dengan terapi dan rawatan tambahan yang mencukupi, kelangsungan hidup dalam jangkamasa  5 tahun adalah di antara 80% hingga 100% untuk pesakit kanser payudara tahap satu, 65% hingga 80% bagi tahap dua , 25% hingga 60% untuk tahap tiga , dan diantara 0% hingga  25% untuk pesakit kanser payudara tahap empat.

Tiada cara untuk mencegah kanser daripada berlaku tetapi kita dapat mengurangkan risiko daripada menghidapinya dengan menjalani cara hidup yang sihat. Pengesanan awal sangat penting kerana barah payudara dapat dirawat dengan lebih mudah sekiranya sekiranya Berjaya dikesan pada peringkat awal dan dapat menyelamatkan nyawa pesakit.

Disebabkan barah payudara sangat jarang berlaku dalam kalangan lelaki, maka tahap kesedaran mengenainya juga sangat rendah. Oleh itu, program-program kesedaran tentang kanser payudara lelaki amatlah penting seperti mana program kesedaran yang dilakukan untuk golongan wanita.

IKLAN

Konsep kesedaran tentang barah payudara  merupakan satu konsep bagaimana untuk menjadi peka dan biasa dengan keadaan serta kesihatan payudara sendiri. Pemeriksaan payudara sendiri (breast self examination / BSE) adalah sangat penting dalam membantu seseorang individu mengenali rupa bentuk dan rasa payudara mereka apabila disentuh.

BSE dilakukan pada setiap bulan pada peringkat awalnya bukan hanya bertujuan mencari ketulan tetapi bertujuan untuk mengenali bentuk, saiz serta tekstur normal bagi payudara mereka.

Mengetahui apa yang normal (dan tidak normal) pada payudara anda umpama menekan suis antara kematian dan kehidupan. Jika anda kenal dan arif tentang payudara anda, bukanlah menjadi satu masalah bagi anda untuk mengesan sebarang perbezaan yang tidak ketara, tetapi mungkin serius.

Perubahan-perubahan yang berlaku mungkin hanya boleh dilihat dengan mata kasar atau mungkin hanya jelas selepas beberapa bulan. Sekiranya anda telah biasa dengan rupa bentuk dan rasa sentuhan payudara sendiri, secara automatik anda mudah untuk mengetahui jika ada sesuatu yang tidak kena pada payudara anda.

Tanpa memori sentuhan daripada BSE berterusan setiap bulan, anda mungkin tidak akan perasan akan perbezaan kecil di peringkat awal. Segeralah berjumpa doktor sekiranya terdapat perubahan pada payudara anda.

Sumber dari:
Dr. Zamzuri Zakaria
M.D (UKM) M.S General Surgery (UKM), Fellow In Breast Surgery (Aus),Fellow In Breast & Endocrine Surgery (Mal)
Consultant General and Breast & Endocrine Surgeon
Tropicana Medical Centre

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_code admin_label=”Med Rect A” custom_css_main_element=”text-align: center;||margin:0;padding:0||padding-top: 0px !important;” saved_tabs=”all” global_module=”54″ /][et_pb_text admin_label=”Header Follow” background_layout=”dark” text_orientation=”center” text_font=”Oswald|on|||” background_color=”#000000″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_css_main_element=”margin-bottom: 10% !important;”]

FOLLOW KAMI

[/et_pb_text][et_pb_social_media_follow admin_label=”Social Media Follow” link_shape=”circle” background_layout=”light” url_new_window=”on” follow_button=”off” custom_css_main_element=”text-align: center !important;||margin-bottom: 5% !important;” saved_tabs=”all” global_module=”55″] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/majalahmaskulin/?fref=ts” skype_action=”call” bg_color=”#3b5998″] facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/MaskulinMag” skype_action=”call” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/maskulinmag/?hl=en” skype_action=”call” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][et_pb_code admin_label=”Surat Berita” custom_css_main_element=”text-align:center;”]<iframe width=”100%” height=”441″ frameborder=”0″ scrolling=”no” src=”http://www.karangkraf.info/maskulin-300px.php”></iframe>[/et_pb_code][et_pb_code admin_label=”Med Rect B” custom_css_main_element=”text-align: center;” saved_tabs=”all” global_module=”56″ /][et_pb_text admin_label=”Header Video” background_layout=”dark” text_orientation=”center” text_font=”Oswald|on|||” background_color=”#000000″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_css_main_element=”margin-bottom: 1% !important;” disabled=”off” disabled_on=”on||”]

VIDEO

[/et_pb_text][et_pb_video admin_label=”Video” saved_tabs=”all” src=”https://www.youtube.com/watch?v=X6Cvyzurng4″ image_src=”//i.ytimg.com/vi/X6Cvyzurng4/hqdefault.jpg” disabled=”off” disabled_on=”on||” global_module=”57″] [/et_pb_video][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” fullwidth=”off” specialty=”off”][et_pb_row admin_label=”Row” global_module=”1094″ make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off” column_padding_mobile=”on”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_code global_parent=”1094″ admin_label=”FB Comment”][fbcomments][/et_pb_code][et_pb_code global_parent=”1094″ admin_label=”Artikel Berkaitan”][wpdreams_rpl][/et_pb_code][et_pb_comments global_parent=”1094″ admin_label=”Comments” show_avatar=”on” show_reply=”on” show_count=”on” background_layout=”light” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_button=”off” button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ disabled=”on” disabled_on=”on|on|on”] [/et_pb_comments][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” global_module=”58″ fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#000000″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” custom_padding=”30px|||” padding_mobile=”off” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_row global_parent=”58″ admin_label=”Row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off” parallax_3=”off” parallax_method_3=”off” parallax_4=”off” parallax_method_4=”off” column_padding_mobile=”on”][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Info” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|” text_font=”Oswald||||”] INFO [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”58″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Link Info” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Source Sans Pro|on|||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”||30px|”] + Tentang Kami
+ Pengiklanan
+ Penafian
+ Langganan
+ Hubungi
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|” text_font=”Oswald||||”] KARANGKRAF [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”58″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Link Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Source Sans Pro|on|||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”||30px|”] + Utama
+ Sinar Harian
+ Sinar TV
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”58″ admin_label=”Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|” text_font=”Oswald||||”] FOLLOW KAMI [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”58″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_social_media_follow global_parent=”58″ admin_label=”Social Media Follow” link_shape=”circle” background_layout=”dark” url_new_window=”on” follow_button=”on” custom_css_main_element=”text-align: left !important;||margin-bottom: 1% !important;”] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/majalahmaskulin/?fref=ts” skype_action=”call” bg_color=”#3b5998″] facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/MaskulinMag” skype_action=”call” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/maskulinmag/?hl=en” skype_action=”call” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” global_module=”64″ fullwidth=”off” specialty=”on” transparent_background=”off” background_color=”#000000″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” custom_padding=”30px|||” padding_mobile=”off” disabled=”off” disabled_on=”||on” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off”][et_pb_column type=”1_2″ specialty_columns=”2″][et_pb_row_inner global_parent=”64″ admin_label=”Row”][et_pb_column_inner type=”1_2″ saved_specialty_column_type=”1_2″][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Info” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Oswald||||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|”] INFO [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”64″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Link Info” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Source Sans Pro|on|||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”||30px|”] + Tentang Kami
+ Pengiklanan
+ Penafian
+ Langganan
+ Hubungi
[/et_pb_text][/et_pb_column_inner][et_pb_column_inner type=”1_2″ saved_specialty_column_type=”1_2″][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Oswald||||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|”] KARANGKRAF [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”64″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Link Karangkraf” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Source Sans Pro|on|||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”||30px|”] + Utama
+ Sinar Harian
+ Sinar TV
[/et_pb_text][/et_pb_column_inner][/et_pb_row_inner][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text global_parent=”64″ admin_label=”Follow Kami” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font=”Oswald||||” text_font_size=”16″ text_text_color=”#ffffff” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”||-1px|”] FOLLOW KAMI [/et_pb_text][et_pb_divider global_parent=”64″ admin_label=”Divider” color=”#5e5e5e” show_divider=”on” height=”2″ divider_style=”solid” divider_position=”bottom” hide_on_mobile=”off”] [/et_pb_divider][et_pb_social_media_follow global_parent=”64″ admin_label=”Social Media Follow Ipad” link_shape=”circle” background_layout=”dark” url_new_window=”on” follow_button=”on” disabled=”off” disabled_on=”on||” custom_css_main_element=”text-align: center !important;||margin-bottom: 1% !important;”] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/majalahmaskulin/?fref=ts” skype_action=”call” bg_color=”#3b5998″] facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/MaskulinMag” skype_action=”call” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/maskulinmag/?hl=en” skype_action=”call” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][et_pb_social_media_follow global_parent=”64″ admin_label=”Social Media Follow Mobile” link_shape=”circle” background_layout=”dark” url_new_window=”on” follow_button=”off” disabled=”off” disabled_on=”off|on|on” custom_css_main_element=”text-align: center !important;||margin-bottom: 1% !important;”] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/majalahmaskulin/?fref=ts” skype_action=”call” bg_color=”#3b5998″] facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/MaskulinMag” skype_action=”call” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/maskulinmag/?hl=en” skype_action=”call” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][/et_pb_column][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#5e5e5e” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” custom_css_main_element=”height: 4px;”][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” global_module=”70″ fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#000000″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” custom_padding=”||0px|”][et_pb_row global_parent=”70″ admin_label=”Row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_image global_parent=”70″ admin_label=”Logo Karangkraf Desktop & Tablet” src=”http://maskulin.com.my/wp-content/uploads/2017/04/logo-kkf-putih-2.png” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”center” disabled=”off” disabled_on=”on||” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”-10px|||” custom_css_main_element=” width:400px; || height: auto;”] [/et_pb_image][et_pb_image global_parent=”70″ admin_label=”Logo Karangkraf Mobile” src=”http://maskulin.com.my/wp-content/uploads/2017/04/logo-kkf-putih-2.png” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”center” disabled=”off” disabled_on=”|on|on” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_margin=”-10px|||” custom_css_main_element=” width:300px; || height: auto;”] [/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI