PERNAH TAK JUMPA KAWAN YANG KERAP SANGAT SENDAWA. ANGIN MEMBUATKAN DIA KURANG SENANG DAN KITA JUGA KURANG SELESA DENGAN CARA MEREKA MELEPASKAN ANGIN TERSEBUT. INI 5 CARA YANG BOLEH ANDA SYORKAN KEPADA RAKAN MAHUPUN DIRI ANDA SENDIRI.

5 Cara Kurangkan Sendawa Melampau

MENUKAR JENIS MAKANAN

Kandungan gas yang dihasilkan daripada makanan berbeza antara individu. Pesakit perlu memastikan jenis makanan khusus yang menyebabkan berlakunya masalah angin ini berdasarkan pengalaman. Sekiranya makanan itu dapat dikenal pasti, hindarkan daripada mengambil makanan itu.

5 Cara Kurangkan Sendawa Melampau

UBAT-UBATAN

Ubat-ubatan seperti antasid, simethicone dan activated charcoal yang boleh didapati di farmasi dapat membantu mengurangkan masalah angin. Selain itu, enzim penghadaman seperti laktase membantu menghadamkan karbohidrat di samping membolehkan seseorang mengambil makanan yang biasanya menghasilkan angin.

IKLAN

5 Cara Kurangkan Sendawa Melampau

KURANGKAN GULA-GULA GETAH

Individu yang mengalami masalah sendawa yang kronik dinasihatkan supaya kurang mengambil gula-gula getah dan gula-gula. Anda dinasihatkan supaya mengunyah makanan secara perlahan-lahan dan tidak banyak bercakap ketika makan. Sekiranya pesakit memakai gigi palsu, dinasihatkan supaya berjumpa doktor gigi untuk memastikan ia sesuai dipakai.

5 Cara Kurangkan Sendawa Melampau

IKLAN

HINDARI MAKANAN YANG MENGHASILKAN ANGIN

Makanan yang mengandungi gula raffinose, fruktos, laktos dan sorbitol menghasilkan banyak angin. Raffinose terkandung dalam makanan seperti kacang yang mengandungi banyak gula kompleks manakala bunga kubis, kubis brussel, asparagus, brokoli dan kubis pula mengandungi fruktos.

Laktos ialah gula semula jadi yang terdapat pada susu dan makanan mengandungi susu seperti keju dan aiskrim. Fruktos banyak terdapat pada bawang, buah pear dan gandum. Ia juga banyak digunakan sebagai pemanis dalam minuman ringan dan jus buah-buahan.

IKLAN

Sorbitol diperoleh secara semula jadi daripada buah-buahan termasuk epal, pear, pic dan prun. Ia juga banyak digunakan sebagai pemanis dalam makanan untuk diet, gula-gula dan gula getah. Kanji kebanyakannya didapati pada kentang, jagung dan gandum yang mana makanan ini dihancurkan di dalam usus besar. Beras adalah satu-satunya makanan berkanji yang tidak menghasilkan angin.

5 Cara Kurangkan Sendawa Melampau

UBATAN DAN URUTAN

Selain pengambilan ubatan yang sesuai bagi me­ngurangkan masalah angin sama ada dengan bertemu doktor, teknik urutan juga satu daripada kaedah yang dapat membantu rawatan masalah angin.

Melalui teknik urutan yang betul, angin dalam badan seseorang itu mampu dikeluarkan dan ia pastinya memberikan kelegaan kepada penghidapnya.

“Masalah angin ini sekiranya tidak dirawat atau diurut dengan betul bukan saja menyebabkan rasa tidak selesa malah boleh menjadi punca rasa kesakitan atau bisa pada badan atau tempat yang bermasalah itu.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI