Jika emosi anda sedang kacau-bilau, anda perlu tahu cara untuk tenangkan diri sekali gus membuatkan anda kelihatan rasional setiap masa.

Ini kerana tekanan itu adalah rencah kehidupan dan sebagai orang yang positif, anda harus bangkit daripada kejatuhan.

Berikut adalah cara-cara praktikal yang boleh dilakukan sesiapa sahaja untuk mengembalikan keyakinan diri :

1. Jadi lebih organized

5 Cara Untuk Tenangkan Diri Jika Emosi Sedang Kacau-Bilau!

IKLAN

Ada waktu kerja-kerja mengemas dianggap sebagai terapi yang baik ketika emosi sedang berkecamuk. Anda boleh susun pakaian dalam almari, masukkan bil dalam folder atau kemas ruang kediaman sehingga nampak tersusun kemas dan cantik. Jika itu berlaku, ia menunjukkan emosi anda pun semakin baik.

2. Buat aktiviti yang meditative

Aktiviti berjalan paling bagus ketika fikiran tidak tenang. Sambil berjalan, anda dapat melihat pelbagai ragam orang yang lalu-lalang sehingga lupa masalah yang membelenggu. Tidak pun, anda boleh memandu dan mengunjungi kawasan yang memberi ketenangan seperti taman ataupun tasik.

IKLAN

3. Jauhi orang yang negatif

Tidak semua orang akan faham dan menyokong anda. Kongsi masalah pada orang yang dapat membantu mengurangkan bebanan. Apabila anda berfikiran positif, inshaaAllah masalah dapat diselesaikan.

4. Elakkan terlalu mudah berbelanja

IKLAN

5 Cara Untuk Tenangkan Diri Jika Emosi Sedang Kacau-Bilau!

Ketika emosi tengah kacau-bilau, memang rasa nak beli apa sahaja di depan mata terutamanya makanan. Acapkali bila stress, kita mesti nak makan banyak-banyak. Rileks, jangan terlalu muda berbelanja sehingga anda pula yang menyesal nanti kerana duit sudah habis.

5. Utamakan diri sendiri terlebih dahulu

Rehatkan diri agar tenang sepenuhnya dan cuba elakkan memikirkan hal-hal tertangguh di pejabat. Yang penting, buat diri sendiri happy dahulu. Kalau asyik fikirkan kerja, sampai bila pun memang tidak akan siap.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI