Nak tackle awek, kena ada cara dia. Tak boleh main suka-suka langgar yang akhirnya boleh membuatkan anda gigit jari.

Lebih sadis lagi, awek yang anda suka itu sebenarnya not available kerana dia sudah menjadi milik orang.

Jadi amat penting untuk anda kenal pasti siapa dan apa latar belakang awek yang ingin anda dekati ini.

IKLAN

Dalam masa sama, lelaki juga harus menjauhi daripada melakukan 5 kesilapan ini seandainya mahu berjaya dalam proses pikat-memikat ini :

1. Dapatkan nombor dari orang lain

Pantang bagi perempuan kalau ada orang jual nombor telefon dia. Kalau urusan kerja, mungkin tak mengapa tetapi kalau melibatkan soal sesi perkenalan ini, perempuan cepat jadi semak. Mereka lebih suka kalau anda minta secara depan-depan. Sekurang-kurangnya, dia kenal siapa anda dan rela anda miliki nombor telefonnya.

IKLAN

2. Terlalu tunjukkan anda sukakan dia

Bayangkan dia tengah lepak dengan kawan-kawan dia dan anda datang secara tiba-tiba lalu menegurnya dengan cara yang sangat over. Dalam erti kata lain, “Tahulah kau suka dekat dia tapi tak payahlah buat orang lain pun rasa annoying.” Buat biasa-biasa. Hormat saat dia bersama kawan-kawan dia. Cukup dengan sekadar kuntum senyuman.

3. Komen bukan-bukan di media sosial

Memang zaman sekarang orang menggunakan media sosial dan anda juga mengikuti laman media sosial yang dia miliki. Elakkan komen yang bukan-bukan untuk mengelakkan timbul rasa jengkel di hati dia. Pada permulaan, better sekadar like gambar atau komen dia. Biar dia tahu kewujudan anda dan komen pada status yang mempunyai unsur soalan sahaja.

IKLAN

4. Buat cerita dia milik anda

Perempuan tak suka dengan lelaki yang hebahkan satu pejabat bahawa dia milik anda. Padahal sesi luah-meluahkan isi hati pun tak pernah berlaku tetapi semua rakan-rakan di pejabat misalnya tahu anda syok dekat dia. Kalau dia pun syok dekat anda, kerja mudah tetapi kalau dia jenis, “Kau dah kenapa?” Maka agak sukarlah untuk ‘menjinakkan’ hati wanita.

5. Bandingkan dengan wanita lain

Jangan sesekali bercerita pasal wanita lain sewaktu dengan dia. Tak kiralah menerusi Whatsapp atau sewaktu dating bersama pada pertemuan awal. Mereka tak suka. Sebaliknya lebih berikan perhatian kepada dirinya dan buat dia rasa special. Lebihkan puji memuji dan elak berkata, “Perangai awak tak ubah macam ex-girlfriend saya dulu.” Percayalah.. itulah mood dia akan terus berubah.