Boleh dikatakan tiada hari kita akan bebas tanpa penggunaan telefon pintar. Pada zaman kini ia bukan lagi bertindak sebagai alat komunikasi semata tetapi lebih daripada itu. Jadi tidak hairanlah mengapa telefon pintar yang dihasilkan pada masa kini direka agar dapat digunakan dalam tempoh yang lebih lama.

Saban tahun pengeluar telefon pintar akan berebu-rebut memperkenalkan teknologi serta kapasiti bateri yang lebih panjang. Kenapa? Menurut kajian pengguna mengambil kita tempoh hayat bateri sebagai di antara faktor paling penting untuk mereka memutuskan membeli telefon yang diingini atau tidak.

Disebabkan itu jugalah kita juga telah banyak mendengar tentang pelbagai tip atau ‘pantang larang’ yang harus dijauhi semata-mata untuk menjada kondisi bateri telefon pintar. Selain bateri terdapat faktor yang turut menjadi persoalan ramai sehingga menimbulkan kerisauan.

Kali ini MASKULIN ini kongsi 5 mitos popular yang sering diperkatakan tentang penggunaan telefon pintar. Ikutinya di bawah!

TELEFON ROSAK BILA GUNA KETIKA DICAS

Tidak dinafikan ini merupakan antara mitos yang cukup popular dan sentiasa kita dengar. Pada hakikatnya, penggunaan telefon pintar ketika ia dicas tidak merosakkan bateri. Malah, telefon pintar moden masa kini dilengkapi dengan mekanisme pengecasan yang bijak dan mampu menguruskan aliran cas secara efektif.

Walau bagaimanapun faktor yang boleh jadi penentu ialah menggunakan pengecas yang original atau berkualiti serta disahkan oleh pengeluar telefon pintar anda untuk memastikan keselamatan dan prestasi bateri yang optimum.

IKLAN
5 Mitos Tentang Penggunaan Telefon Pintar Selalu Kita Dengar
Image by Freepik

TELEFON ROSAK JIKA GUNA SEPANJANG MALAM

Ini juga salah satu mitos yang tidak benar. Telefon pintar moden kini dilengkapi dengan kawalan pintar yang mengawasi aliran cas dan menghentikan pengecasan apabila bateri mencapai tahap maksimum.

Anda boleh meninggalkan telefon anda terhubung semalaman tanpa perlu risau tentang merosakkan bateri. Walau bagaimanapun, jika anda mahu menjaga kehidupan bateri yang lebih baik disarankan untuk mengelakkan pengecasan berterusan selepas bateri penuh atau mencapai tahap 100%.

SIMPAN DALAM SELUAR BOLEH SEBABKAN KANSER

Percaya atau tidak ini antara mitos selalu kita dengar walhal ia tidak benar. Tidak ada bukti saintifik yang kukuh yang menghubungkan penggunaan telefon pintar dengan kanser.

Telefon pintar menghasilkan gelombang radio frekuensi yang rendah dan tidak dinyatakan oleh penyelidikan sebagai penyebab kanser. Walau bagaimanapun untuk mengurangkan pendedahan radiasi anda disarankan untuk menggunakan kit tangan bebas atau earphone apabila bersembang untuk mengurangkan penempatan telefon pintar terlalu dekat dengan kepala.

IKLAN
5 Mitos Tentang Penggunaan Telefon Pintar Selalu Kita Dengar
Image by Lifestylememory on Freepik

GANGGU SISTEM NAVIGASI PESAWAT

Ini adalah mitos yang telah lama terdengar. Hakikatnya pesawat moden pada masa kini dilengkapi dengan perisian dan peralatan yang canggih untuk mengurangkan gangguan elektromagnetik dari peranti elektronik, termasuklah telefon pintar.

Oleh itu, penggunaan telefon pintar dalam mod penerbangan atau mod pesawat biasanya diizinkan selepas pesawat mencapai ketinggian yang mencukupi. Walau bagaimanapun, tetap patuhi arahan awak kabin dan peraturan maskapai penerbangan.

BATERI ROSAK TELEFON DIBIARKAN CAS TERLALU LAMA

Mitos seterusnya ialah membiarkan telefon pintar terpasang charger selepas pengecasan selesai boleh merosakkan bateri. Ini juga adalah mitos yang tidak benar.

Telefon pintar moden dilengkapi dengan kawalan pintar yang menguruskan aliran cas dan menghentikan pengecasan apabila bateri mencapai tahap maksimum. Jadi, membiarkan telefon pintar terpasang charger selepas pengecasan selesai tidak akan merosakkan bateri.

IKLAN

Walau bagaimanapun jika anda tidak menggunakan telefon pintar untuk jangka masa yang lama, adalah disarankan untuk melepaskan casernya untuk mengelakkan penggunaan bateri yang tidak perlu.

Sekali lagi, penting untuk diingat bahawa mitos-mitos di atas tidak berasaskan fakta dan boleh dianggap sebagai kepercayaan yang salah.

Adalah penting untuk merujuk kepada sumber yang boleh dipercayai dan penyelidikan saintifik untuk mendapatkan maklumat yang tepat mengenai penggunaan telefon pintar.

Jangan lupa follow serta subscribe TikTok dan YouTube MASKULIN ya!

@maskulinmy Lelaki bermisai sememangnya dikatakan memiliki persona kelelakian tersendiri! #maskulin #majalahmaskulin #fyp #fypmalaysia #maskulinmojo #hiburanmalaysia #grooming #groomsmen ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI