1. Kencing semasa mandi

Sebenarnya, tidak ada apa-apa untuk berasa malu – asid urik dan ammonia dalam kencing anda boleh membantu anda mencegah jangkitan kulat pada jari kaki anda. Juga, jika anda memilih untuk membuang air kecil semasa mandi, anda boleh menyimpan wang pada bil air anda dan tisu tandas anda.

5 Perangai Lelaki Nampak Kotor Sebenarnya Sihat

 

2. Meludah

Meludah boleh kelihatan menjijikkan, terutama jika ia dilakukan di tempat awam. Walau bagaimanapun, apabila anda bersenam, ia dapat membantu anda bernafas lebih mudah.

IKLAN

Biasanya, kita bernafas melalui hidung kita ini memanaskan udara dan menjadikannya lebih lembap, membolehkan badan menyerap oksigen dengan lebih cekap. Tetapi apabila kita bersenam, kita cenderung untuk bernafas melalui mulut kita dan ini menyebabkan ia menghasilkan lebih banyak air liur yang mengganggu corak pernafasan kita. Oleh itu, ia adalah perkara biasa untuk menghilangkan lendir berlebihan yang dihasilkan selepas bersenam dengan meludahkannya.

5 Perangai Lelaki Nampak Kotor Sebenarnya Sihat

IKLAN

3. Mengunyah gula-gula getah

Walaupun gula-gula getah tidak mempunyai apa-apa manfaat pemakanan, ia telah terbukti secara saintifik bahawa mengunyah ia menyediakan kajian yang lebih baik dan bantuan pengambilan ujian daripada kafein. Mengunyah gula-gula getah boleh membantu anda memfokuskan minda, mengasah ingatan anda, mengurangkan tekanan, dan mengimbangi hormon anda dengan meningkatkan tahap kortisol.

4. Kentut

Walaupun anda tidak menyedari apabila ia berlaku, badan anda mengeluarkan gas kira-kira 14 kali sehari dan kira-kira 3-5 kali semasa tidur anda. Sebagai peraturan, saluran pencernaan anda mula menghasilkan karbon dioksida dan metana kira-kira 6 jam selepas makan dan kencing membantu badan anda menyingkirkannya. Sekiranya anda cuba menahan gas badan, ia boleh mencetuskan sakit perut atau perut kembung.

IKLAN

5 Perangai Lelaki Nampak Kotor Sebenarnya Sihat

5. Sendawa

Sendawa yang baik selepas anda mempunyai makanan yang besar sebenarnya adalah baik untuk perut anda kerana ia membantu melegakan angin dari badan. Menahan gas di dalam perut anda boleh menyebabkan percikan asid gastrik ke dalam selaput yang boleh menyebabkan sakit dada.

Tetapi jika anda sendawa sepanjang hari, anda sepatutnya melihat seorang doktor kerana ia mungkin merupakan gejala penyakit refluks asid.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI