Image by Freepik

Sehingga kini telefon pintar keluaran Apple iaitu iPhone masih lagi relevan dan terus popular. Saban tahun peminat serta pemerhati teknologi komunikasi dan peranti pasti menantikan kemunculan versi baharu iPhone.

Dijangkakan pada bulan hadapan Apple bakal memperkenalkan versi terbaru yang mungkin bakal dikenali dengan nama iPhone 14. Jika anda pengguna iPhone, anda mungkin sudah sedia maklum akan ekosistem yang dibina oleh Apple untuk peranti-peranti mereka.

Selain itu, Apple juga dikenali sebagai pengeluar yang cukup mementingkan kualiti buat penggunanya. Di antara alat yang cukup ringkas tetapi sangat penting dalam penggunaan iPhone dan peranti pintar lain ialah kabel pengecas.

5 Risiko Guna Kabel Pengecas iPhone Tiruan Tanpa Pensijilan MFi, Telefon Pun Boleh Cepat Rosak!

Tahukah anda selain kabel yang dikeluarkan sendiri oleh Apple terdapat pengeluar lain yang berlesan dan mendapat pensijilan yang dibenarkan oleh Apple sendiri dikenali sebagai ‘Made for iPhone/iPad/iPod’ (MFi).

5 Risiko Guna Kabel Pengecas iPhone Tiruan Tanpa Pensijilan MFi, Telefon Pun Boleh Cepat Rosak!
Contoh kabel yang mempunyai MFi

Ia merupakan sebuah program yang diperkenalkan oleh Apple buat pengeluar hardware yang perlu mendapat kelulusan dari mereka. Menurut sumber ia merupakan satu proses yang cukup rumit dan rapi kerana Apple perlu pastikan produk dihasilkan selamat digunakan untuk peranti mereka.

IKLAN

Jadi apa akibatnya jika anda menggunakan kabel tiruan tanpa pensijilan MFi? Berikut MASKULIN kongsikan 5 risiko guna kabel pengecas tiruan tanpa MFi!

iPHONE BOLEH ROSAK LEBIH CEPAT

Seperti mana kita tahu MFi merupakan pensijilan yang perlu dilalui dengan cukup ketat dari Apple. Ini bagi memastikan ia mengikuti piawaian yang telah ditetapkan. Sebarang kabel tanpa piawaian ini ada kemungkinan besar boleh menjadi punca iPhone rosak dengan lebih cepat.

KABEL MUDAH ROSAK

Setiap kabel MFi yang dihasilkan telah mendapat pemeriksaan rapi dari Apple. Kabel tiruan biasanya dihasilkan tanpa pengawasan kualiti yang baik. Jadi tidak hairanlah kenapa ia boleh dijual dengan murah kerana tiada kualiti.

IKLAN

TAK MENYOKONG PENGECASAN

5 Risiko Guna Kabel Pengecas iPhone Tiruan Tanpa Pensijilan MFi, Telefon Pun Boleh Cepat Rosak!

Kemungkinan kabel tiruan atau tanpa MFi yang anda dibeli tak menyokong dan melakukan pengecasan langsung. Biasanya akan keluar notofication pada skrin ‘this accesory may not be supported’. Wang anda melayang seperti ditiup angin sahaja.

ROSAKKAN MOTHERBOARD

Lebih parah kabel tiruan boleh menyebabkan berlakunya kerosakan yang sangat serius pada motherboard iPhone. Tahukah anda kos nak baiki motherborad yang rosak memang cukup mahal?

IKLAN

BATTERY HEALTH TURUN LAJU

5 Risiko Guna Kabel Pengecas iPhone Tiruan Tanpa Pensijilan MFi, Telefon Pun Boleh Cepat Rosak!

Menggunakan kabel tiruan boleh menyebabkan iPhone jadi lebih cepat panas. Bila dibiarkan panas berpanjangan ia boleh menjejaskan battery health yang turun dengan mendadak. Pakai tak sampai setahun dah jadi bawah paras 80%. Memang parah!

Semoga perkongsian ini boleh memberikan manfaat yang baik untuk anda. Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah!

Kalau anda ingin dapatkan kabel MFi berkualiti, boleh dapatkan di https://invol.co/cldblvv

https://www.youtube.com/watch?v=84VDkrOK08U&t=55s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI