Foto: bodybuilding com

Tidak dinafikan kebanyakan senaman yang kita lakukan lebih banyak tertumpu kepada bahagian seperti abdomen, dada, tangan dan juga paha. Namun ada satu bahagian yang mungkin ramai di antara anda sendiri sering kali melupakannya iaitu calves atau otot betis.

Sebenarnya otot betis termasuk di dalam bahagian rutin senaman untuk lower body. Akan tetapi ia sering tidak diberikan perhatian serius mungkin kerana lebi ramai mahukan otot pada bahagian lain lebih menyerlah.

Tahulah anda memiliki otot betis yang mantap secara tidak langsung membantu kekuatan postur badan anda dan memudahkan untuk melakukan senaman seperti angkat berat.

5 Rutin Senaman Mampu Mantapkan Otot Betis, Barulah Nampak Padu!
Foto: manofmany.com

Tetapi terdapat salah tanggapan tentang cara melatih otot betis anda. Sedozen set jongkong tidak akan memberi anda rangsangan yang anda cari pada hari kaki jika anda tidak memberikan perhatian yang tertumpu pada betis anda.

Begitu juga, anda tidak akan membuat banyak kemajuan melakukan pusingan tidak berkesudahan kenaikan berat badan anak lembu; seperti kumpulan otot lain, anda tidak akan pergi jauh tanpa mencabar diri anda dengan beban.

APA ITU OTOT BETIS

Buku lali terdiri daripada dua sendi, sendi talocrural dan sendi subtalar. Sendi talocrural ialah sendi buku lali atas anda, memacu kedua-dua lenturan dan lanjutan kaki anda.

Sendi subtalar membolehkan anda beralih pada pangkal kaki anda ke arah tengah atau luar. Kedua-dua sendi bukan sahaja memerlukan kekuatan pada otot sekeliling, tetapi juga pergerakan.

Otot betis mempunyai tiga bahagian utama dengan otot terbesar dan paling luar ialah gastrocnemius. Bercakap tentang saiz otot betis, cuba bayangkan otot bersaiz besbol.

IKLAN

Terdapat dua kepala pada otot, kepala sisi yang terletak di bahagian luar kaki bawah dan kepala medial yang terletak di bahagian dalam kaki. Kedua-dua kepala boleh bekerja bersama-sama. Gastrocnemius mengawasi penunjuk jari kaki anda.

Berikut 5 jenis senaman yang boleh anda lakukan untuk mantapkan otot betis!

SINGLE-LEG CALF RAISE ON LEG PRESS

3 sets di antara 12 hingga 20 reps

Latihan ini biasa dilakukan oleh atlet terutamanya yang ada masalah mobiliti betis. Perkara yang bagus tentang senaman ini ke dalam rutin latihan anda ialah anda akan dapat pada masa-masa untuk mendedahkan beberapa ketidakseimbangan yang mungkin anda tidak sedari sebelum ini.

Untuk kaki tunggal, fokus pada julat penuh gerakan sepanjang keseluruhan latihan-ini tidak memerlukan penipuan. Pilih berat badan yang lebih ringan untuk membantu mengekalkan julat pergerakan yang lebih luas, anda akan cepat berasa rendah diri dengan kesukaran latihan ini. Cuba tahan dua saat di bahagian atas dan bawah pergerakan.

IKLAN

JUMP ROPE

4 sets di antara 30 saat ON/30 saat OFF

Anda mungkin tidak pernah menyangka bahawa aktiviti jump rope atau lompat tali berkait rapat dengan kekuatan kardio, membakar lemak dan membantu membina tenaga pliometrik pada bahagian bawah badan.

Ia merupakan senaman yang ideal yang boleh anda lakukan pada bila-bila masa—sebagai pemanasan atau penyudah, atau malah sebagai senaman kardio yang berdiri sendiri. Beberapa set lompat tali boleh membantu anda membina anak lembu yang boleh diterima secara estetik.

SEATED CALF RAISE

3 sets di antara 8 hingga 15 reps

Membina otot betis yang baik boleh dilakukan dengan senaman ini. Anda boleh menambah beban yang serius pada latihan betis kita.

IKLAN

Kenaikan betis duduk adalah unik daripada kebanyakan latihan betis kerana ia merupakan salah satu daripada beberapa latihan di mana anda berlatih dari posisi bengkok-yang akan membantu menyasarkan otot soleus lebih daripada gerakan lain.

SAFETY SQUAT BAR SQUAT RAISE

3 sets di antara 10 hingga 15 reps

Dengan menggunakan bar keselamatan sambil memegang rak mencangkung untuk mendapatkan sokongan. Dengan senaman ini anda bukan sahaja dapat membawa otot melalui rangkaian penuh gerakan, ia membolehkan anda bergerak dengan berat dan keras. Tetapi di sini, jangan keterlaluan berat demi mengorbankan julat pergerakan.

SEATED BAND PUSHES

Duduk dengan kaki anda lurus di hadapan gunakan getah rintangan pada kaki. Manakala hujungnya digenggam dengan tangan sekuat mungkin.

Bengkok pada buku lali untuk menekan jalur rintangan, jeda dan lenturkan betis anda, kemudian kembali ke kedudukan permulaan. Itu 1 rep dan lakukan hingga 10 ke 25 reps bergantung kepada stamina anda.

Semoga senaman ini mampu memberikan anda otot betis yang lebih sihat, pejal dan mantap!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI