7 List Makanan Melemahkan Minda, Student Sila Kurangkan!

MAKANAN SEGERA  

Kajian di Eropah sekitar 4000 anak – anak yang secara teratur makan makanan segera dari usia 3 tahun hingga sekolah menengah mengalami penurunan tahap IQ secara signifikan. Nah bagi anda orang tua yang sayang terhadap anak anda sebaiknya elakkan makanan ini jika dimakan terlalu kerap (bukanya tidak boleh langsung) maka berbahaya bagi perkembangan kesihatan dan otak anak anda .

 

MASAKAN BERGORENG

Makanan gorengan juga boleh menghancurkan sel – sel saraf yang sihat di otak anda sehingga boleh mengakibatkan masalah kesihatan yang berkaitan dengan otak. Mungkin sukar pada awalnya untuk menyingkirkan makanan ini. Tetapi usaha anda akan terbayar apabila anda boleh merasakan kekuatan memori otak dan sistem imun bertambah baik selepas melakukan pola makan yang sihat.

7 List Makanan Melemahkan Minda, Student Sila Kurangkan!

IKLAN

GULA-GULA GETAH

 

Membincangkan gula-gula getah ini boleh membahayakan kesihatan tubuh anda, salah satunya gangguan pencernaan. Dalam sebuah kajian, orang-orang yang suka mengunyah gula-gula getah sebelum dan selama menghafal pelajaran menderita gangguan memori jangka pendek.  

MAKANAN MANIS

Beberapa makanan mengandungi manisan ternyata boleh membahayakan kesihatan. Selain boleh berisiko obesiti, makanan manis juga mempengaruhi fungsi otak. Penyelidik dari University of California, Los Angeles ( UCLA ) melakukan percubaan pada tikus yang disuplementasi dengan fruktosa .

IKLAN

Hasilnya, haiwan – haiwan yang diberi makan manis sukar keluar dari sangkar. Penyelidik beranggapan, fruktosa boleh menyebabkan penurunan memori dan kemampuan belajar. Terlalu banyak gula juga menyebabkan aktiviti otak kurang bekerja dan insulin tidak lagi mampu membantu sel – sel otak anda untuk memproses emosi dan fikiran secara berkesan .

7 List Makanan Melemahkan Minda, Student Sila Kurangkan!

MAKANAN PROSES

Makanan yang diproses sukar dielakkan kerana hampir seluruh makanan saat ini sudah tersedia secara praktikal dan belum tentu mengetahui maksud dari kandunagn atau bahan – bahan yang digunakan. Para penyelidik mendapati bahawa seseorang yang sering mengambil makanan yang diproses atau makanan siap saji, cenderung mengalami gangguan memori sehingga sukar belajar dan fokus.

IKLAN

Para saintis dari University of Bristol juga pernah membuktikan kesan negatif antara makanan olahan dengan tahap IQ anak. Ia mencari, makanan olahan boleh membuat sistem kekebalan tubuh yang menurun dan kelemahan terhadap jangkitan. Padahal anak – anak perlu pemakanan baik dan apabila anak – anak mempunyai masalah pertumbuhan, biasanya ini akibat kalori kosong dan bahan kimia buruk yang dijumpai dalam makanan kemasan.

MENGURANGKAN MAKANAN YANG MENGANDUNGI KARBOHIDRAT

Dalam kajian yang dilakukan oleh Universiti Tufts mendedahkan bahawa wanita yang sedang diet dan mengurangkan jenis makanan karbohidrat mempunyai nilai memori yang lebih buruk jika dibandingkan orang yang melakukan diet secara seimbang. Kajian ini meliputi wanita antara 22 dan 55 tahun yang menjalankan diet rendah karbohidrat dan ternyata mengalami penurunan kemahiran kognitif . Oleh kerana itu, penyelidik menilai tidak ada salahnya untuk tetap makan makanan sihat seperti beras merah dan biji – bijian . (Jadi intinya buat anda yang sedang diet tidak perlu over dalam mengurangkan jenis pengambilan untuk tubuh , lakukanlah dengan senang dan mengambil makanan yang seimbang tidak berlebihan.)

MAKANAN YANG MENGANDUNGI MENTEGA DAN LEMAK TEPU

Mengambil makanan yang tinggi lemak tepu seperti mentega dapat menghambat fungsi otak anda. Hal ini berdasarkan pada kajian yang dilakukan oleh Harvard University. Penyelidik yang melakukan ujian pada sekumpulan besar wanita yang mempunyai kebiasaan mengambil makanan tinggi lemak tepu dalam jangka masa 4 tahun, nilai pelajarannya jauh lebih rendah daripada rakannya yang tidak mengambil lemak tepu.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI