Pengguna Android mesti sudah biasa berdepan dengan masalah ini. Jika terkena serangan virus bukan sahaja telefon pintar yang boleh rosak tetapi ia membahayakan data peribadi kita yang mungkin jadi mangsa aktiviti phishing.

Apatah lagi boleh dikatakan semua perkara seharian yang kita lakukan seharian berkait rapat dengan penggunaan telefon pintar.

Semakin banyak telefon pintar maka semakin banyak jugalah cabaran perisian yang harus kita sebagai pengguna hadapi. Antara ancaman utama kepada pengguna telefon pintar menggunakan sistem operasi Android ialah serangan virus. Malah dari hari ke hari semakin banyak kes serangan malware terhadap telefon pintar berlaku tanpa disedari oleh penggunanya.

Ketahuilah bahawa serangan malware sangat ganas dan boleh menyerang pelbagai masalah serta rangkaian data peribadi. Dalam kes yang lebih parah data peribadi juga boleh dicuri.

Bagaimana nak kesan sama ada telefon pintar terkena jangkitan virus?

POP UPS

7 Petanda Telefon Pintar Android Anda Mungkin Terkena Virus

Jika menyedari telefon pintar kerap muncul iklan pop ups secara tiba-tiba sedangkan anda tidak menggunakannya. Ini merupakan petanda awal ia dijangkiti malware atau adware. Iklan merapu ini biasanya akan melakukan muat turun atau install aplikasi dengan adware. Ingat, jangan sesekali anda klik iklannya. Cuba ingat apalah apps terakhir yang anda install dan segeralah uninstall secepat mungkin.

IKLAN

DATA MENDADAK

7 Petanda Telefon Pintar Android Anda Mungkin Terkena Virus

Salah satu petanda lain ialah penggunaan data yang secara tiba-tiba naik mendadak. Ia menggunakan data anda untuk menampilkan iklan atau mengirim maklumat keluar daripada telefon Android. Jika berlaku abnormaliti ini segeralah periksa penggunaan data di telefon. Jika ia kelihatan meragukan besar kemungkinan ia dijangkiti malware. Perhatikan aplikasi yang manakah menggunakan Internet paling tinggi dan meragukan.

KREDIT KURANG

7 Petanda Telefon Pintar Android Anda Mungkin Terkena Virus

Terdapat virus yang lebih bahaya di mana ia menggunkan nilai pra bayar di telefon untuk membuat panggilan dan mengirim teks ke nombor premium. Jika perasan nilai kredit menurun dengan pelik periksa segera bahagian SMS untuk mencari penyebabkan. Kes langganan tanpa diketahui ini yang ‘memakan’ kredit telah lama berlaku dan ia boleh dihentikan dengan menghubungi syarikat telekomunikasi.

IKLAN

BATERI CEPAT KONG

7 Petanda Telefon Pintar Android Anda Mungkin Terkena Virus

Entah mengapa secara tiba-tiba telefon Android cepat sangat kehabisan bateri. Ini merupakan salah satu petanda berlakunya serangan virus. Sila ke bahagian setting periksa aplikasi yang manakah menggunakan bateri paling banyak.

TERIMA PANGGILAN & SMS ANEH

7 Petanda Telefon Pintar Android Anda Mungkin Terkena Virus

IKLAN

Salah satu petanda infeksi virus pada Android ialah penerimaan panggilan telefon dan juga SMS yang aneh dan tidak dapat dipastikan di manakah panggilan tersebut berasal. Selain itu panggilan daripada nombor telefon anda ke telefon rakan-rakan atau senarai contact juga merupakan petanda bahawa serangan virus berlaku.

TELEFON CEPAT PANAS

7 Petanda Telefon Pintar Android Anda Mungkin Terkena Virus

Jika telefon pintar Android terkena malware seperti virus, worm atau adware besar kemungkinan telefon pintar korang akan menjadi cepat panas. Cara terbaik untuk hindari masalah ini ialah dengan melakukan install antivirus terkini.

BACA: Macam Mana Nak Tahu Wi-Fi Dicuri Secara Senyap

APLIKASI ‘ALIEN’

7 Petanda Telefon Pintar Android Anda Mungkin Terkena Virus

Antara ruang utama malware menyerang telefon pintar ialah menerusi aplikasi yang di muat turun ke dalam telefon pintar. Selepas ia berjaya menceroboh ke telefon pintar, malware ini biasanya akan melakukan duplikasi dan menyerang sistem operasi. Salah satu petanda awal wujudnya aplikasi di telefon pintar anda walaupun ia tidak pernah di muat turun. Cepat-cepatlah delete aplikasi aneh itu dengan segera.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI