TUBUH BADAN KITA MELAKUKAN DETOKSIFIKASI SETIAP MASA

Biarpun dalam keadaan normal dan sihat, tubuh kita akan terus mendetoks kesemua benda yang terdedah kepada toksin bagi memastikan ianya kekal bersih. Tubuh kita boleh mendetoks dengan sendirinya. Badan kita telah dilengkapkan dengan organ yang membantu untuk proses detoks.
Organ ini termasuklah hati, usus (termasuk kolon), buah pinggang, pundi kencing, paru-paru, sistem limpa, dan kelenjar peluh. Organ ini berfungsi membersihkan tubuh kita, atau menyahtoksin bagi memastikan kita kekal sihat. Malahan kulit kita menghasilkan toksin melalui peluh.

 

DIANTARA SISTEM TUBUH YANG TERLIBAT DALAM PROSES DETOX

PARU-PARU – membuang berbagai jenis gas seperti karbon dioksida dari saluran darah kita.

SISTEM LIMPA – beroperasi sebagai pembuang sisa paling utama dengan membuang serpihan, patogen, sel darah mati dan toksintoksin yang lain dari tubuh kita. Malah kulit anda juga menyahtoksin melalui kelenjar peluh.

BUAH PINGGANG – membuang sisa dan air dari darah dalam bentuk air kencing yang kemudiannya dikeluarkan dari tubuh kita melalui pundi kencing.

SISTEM PENGHADAMAN – meneutralkan pencemaran dan boleh memberitahu beberapa jenis penyakit yang lain yang mungkin kita tidak sedar, manakala usus pula akan menyalur keluar segala sisa dari tubuh kita setiap kali kita melakukan proses pembuangan.

 

8 Bahan Makanan ‘Bantu Detoks’ Patut Ditambah Sebanyaknya Dalam Hidangan Berbuka

ORGAN DALAMAN TUBUH MANUSIA SEPERTI HATI, USUS, GINJAL, PARU-PARU, KULIT, DARAH DAN SISTEM LIMFA SECARA SEMULA JADI BEKERJASAMA UNTUK MEMASTIKAN RACUN KIMIA DIUBAH MENJADI BAHAN YANG KURANG BERBAHAYA UNTUK DISINGKIRKAN DARI TUBUH.

Bahan toksin dalam tubuh secara semula jadi dikeluarkan melalui peluh, air kencing atau najis sebagai satu cara detoksifikasi atau mengeluarkan bahan buangan dan racun dari dalam tubuh. Bagi memudahkan proses detoksifikasi ini, kita boleh membantu tubuh dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran sihat yang kaya kandungan antioksida.

TERDAPAT PELBAGAI JENIS BAHAN YANG KAYA DENGAN KHASIAT DAN ANTIOKSIDA SEMULA JADI YANG JARANG DIKETAHUI RAMAI. MALAH, ADA ANTARA KITA HANYA MENGAMALKANNYA TANPA MENGETAHUI NUTRIEN PENTING YANG TERKANDUNG DI DALAMNYA AMAT BAIK UNTUK PROSES DETOKSIFIKASI.

IKLAN

Berikut antara buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan antioksida yang mampu menyingkirkan bahan berbahaya dari tubuh dan pastinya membantu penghadaman lebih sempurna.

8 Bahan Makanan ‘Bantu Detoks’ Patut Ditambah Sebanyaknya Dalam Hidangan Berbuka

BAWANG PUTIH

Kandungan sulfur dalam bawang putih menjadikan salah satu kegunaan dapur ini bahan detoks yang mengagumkan. Bawang juga memiliki sifat antibiotik sehingga boleh membantu menyembuhkan dalaman tubuh. Selain itu, antioksida dalam bawang juga melindungi ginjal daripada kesan racun akibat pengambilan ubatan.

8 Bahan Makanan ‘Bantu Detoks’ Patut Ditambah Sebanyaknya Dalam Hidangan Berbuka

LIMAU

Buah ini membantu membersihkan sistem pencernaan dan mencegah batu ginjal berkembang. Limau juga rendah gula semula jadi dan kalori menjadikannya amat baik untuk diet.

Kajian juga menunjukkan kulit limau kaya dengan flavanoid. Flavanoid adalah antioksida kuat yang membantu mengurangkan radang, memperbaiki jaringan yang rosak dan melindungi hati.

IKLAN

AVOKADO

Kandungan antioksida iaitu daripada jenis gluta pada buah ini berfungsi menyingkirkan racun bahaya dari tubuh. Dengan mengurangkan bahan kimia dan racun dari dalam tubuh, anda rasa lebih sihat dan segar.

8 Bahan Makanan ‘Bantu Detoks’ Patut Ditambah Sebanyaknya Dalam Hidangan Berbuka

LEMON

Jus lemon sememangnya diketahui kaya vitamin dan antioksida yang membantu melindungi hati dan melarutkan bahan kimia dari dalam tubuh. Pengambilan lemon secara teratur dapat meningkatkan kesihatan.

UBI BIT

Makanan berkarbohidrat daripada jenis ubi ini kaya betaine dan pektin yang membantu melindungi hati dan sistem pencernaan.

IKLAN

8 Bahan Makanan ‘Bantu Detoks’ Patut Ditambah Sebanyaknya Dalam Hidangan Berbuka

BROKOLI

Brokoli juga kaya dengan kandungan antioksida. Selain itu, brokoli tinggi kandungan enzim yang membantu melancarkan sistem pencernaan. Brokoli mentah lebih disarankan untuk diambil kerana nutrisi yang tinggi di dalamnya.

8 Bahan Makanan ‘Bantu Detoks’ Patut Ditambah Sebanyaknya Dalam Hidangan Berbuka

KUBIS

Kubis mengandungi sulfur yang penting untuk mengurai bahan kimia dari dalam tubuh seperti racun serangga hingga ubat yang diambil ketika sakit.

8 Bahan Makanan ‘Bantu Detoks’ Patut Ditambah Sebanyaknya Dalam Hidangan Berbuka

BIJI BUNGA MATAHARI

Bahan ini kaya dengan vitamin E dan ia tergolong antara herba yang efektif membersihkan hati. Biji bunga matahari atau biasa disebut kuaci juga boleh menyingkirkan racun berbahaya yang berada di dalam tubuh.

Biji bunga matahari juga membantu mengawal paras kolesterol agar sentiasa rendah. Kuaci kaya dengan asid linoleat yang membantu mengurangkan pembentukan plak dalam otot dan saraf sehingga mempermudahkan aliran darah ke arteri.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI