Minggu lalu, filem ikonik XX Ray 3 telah menemui penonton. Terdahulu filem terbaharu sutradara, Aziz M. Osman ini mendapat sedikit kecaman oleh mereka yang terlalu mahukan kesempurnaan.

Segelintir penonton tersebut sering membanding-bandingkan karya tempatan dengan luar negara yang umumnya mengetahui beberapa filem luar sememangnya memiliki bajet serta kepakaran yang lebih tinggi.

Dan itulah yang berjaya melepasi untuk memasuki pasaran pawagam di seluruh dunia biar pun pada masa sama, ada juga beberapa filem ‘sampah’ dari luar negara yang turut menerima kecaman daripada rakyat mereka dan tidak dibawa ke luar negara.

Namun begitu menerusi entri ini, Maskulin tertarik dengan review santai daripada Facebook Movie Addict Malaysia (MAM) yang menggambarkan secara umum mengapa XX Ray 3 harus ditonton :

8 Sebab Kenapa Anda Harus Tonton Filem XX Ray 3

8 Sebab Kenapa Anda Harus Tonton Filem XX Ray 3? Ini Perkongsian Movie Addict!

XX RAY 3 berkisar mengenai misi penyelamatan dunia dari krisis pemanasan global oleh sekumpulan anak muda dengan dibantu oleh ‘the old master himself’, Amir Hamzah dalam memastikan kesejahteraan penduduk bumi. Filem ini bukan sahaja telah lama dinantikan peminat franchais XX Ray, malah peminat fiksyen sains tempatan secara amnya. Setiap karya tidak dapat lari dari kelemahan dan kekurangan. Namun di sini kami senaraikan 8 sebab kenapa anda harus tonton XX RAY 3 di pawagam:

1. Misi selamatkan dunia

Tak main lah selamatkan tebusan di atas pulau atau selamatkan puteri di atas gunung. Abang Aziz pergi ‘all out’, dan jadikan bumi sebagai objektif utama. Berapa kerap anda tonton hero-hero tempatan dalam misi menyelamatkan dunia? Jarang-jarang kan?

Dihidangkan dengan krisis yang mampu mengganggu gugat kesejahteraan penduduk bumi, ini adalah misi ’22 years in the making’, sehinggakan ‘old timer’ Amir Hamzah terpanggil untuk bekerjasama dengan genius generasi baru seperti Rayyan dan Sam.

2. Babak ‘first contact’ dengan makhluk asing dan kaitannya dengan kumpulan rock lagenda, Wings

8 Sebab Kenapa Anda Harus Tonton Filem XX Ray 3? Ini Perkongsian Movie Addict!

IKLAN

Di awal filem ini, anda bakal dihidangkan dengan ‘gorengan’ gitar oleh Sam. Gorengan gitar lagu Sejati dari kumpulan rock lagenda, Wings betul-betul dimainkan di hadapan UFO. Babak ini pasti mengingatkan kita pada filem Close Encounter For The Third Kind.

‘First contact’ bersama makhluk asing kebiasaannya adalah ‘memorable’, seperti di dalam filem The Day the Earth Stood Still, E.T. mahupun Arrival. Pastinya cara Sam berkomunikasi dengan makhlus asing ini sangat unik dan menimbulkan keterujaan buat penonton.

3. Rujukan budaya pop

Sekian banyak ‘easter eggs’ atau ‘homage’ yang ditampilkan atau dituturkan oleh watak-watak di dalam filem ini. Antaranya Star Wars, X-Men, Harry Potter, Back To The Future, Transformers serta banyak lagi.

Percayakah anda Hang Tuah sebenarnya peminat Harry Potter? Tak percaya? Anda tonton sendiri pengakuan abang Tuah yang melucukan dalam filem ini.

4. Gandingan pelakon baru dan lama

Walau dibarisi dengan ramai pelakon-pelakon muda seperti Izzue Islam, Adam John dan Nonny Nadirah, filem ini turut menampilkan pelakon-pelakon ‘otai’ seperti Saiful Apek, Datuk Rahim Razali, Jalaluddin Hassan dan Razak Ahmad.

IKLAN

Biarpun peranan pelakon-pelakon otai ini tidak besar, kekuatan lakonan mereka jelas terasa dan tidak membayangi pelakon-pelakon muda. Adam John mewakili barisan pelokan muda menampilkan beberapa ‘punchline’ yang melucukan, sekaligus memberi ‘comic relief’ dalam situasi-situasi yang tegang.

5. Dibikin khas untuk peminat tegar francais XX Ray yang datang dengan ‘merchandise’ eksklusif

Sangat jarang filem tempatan mengeluarkan merchandise filem tersebut, apatah lagi menghasilkan replika props yang digunakan untuk dimiliki oleh peminat.

XX RAY 3 menampilkan bukan sahaja t-shirt atau poster untuk dimiliki, malah ia turut menampilkan 3 merchandise unik seperti figura aksi, set VHS eksklusif serta replika prop helmet XX Ray pada skala 1:1 yang boleh dipakai oleh pemiliknya. Now you can be part of the movie too!

6. Penceritaan skala besar dengan pengembaraan di beberapa lokasi menarik

8 Sebab Kenapa Anda Harus Tonton Filem XX Ray 3? Ini Perkongsian Movie Addict!

Mengagumi kecantikan Jordan, menikmati keropok lekor di Terengganu, meneroka kebudayaan bandar bersejarah Melaka, filem XX RAY 3 akan membawa anda menyelusuri tempat-tempat menarik ini.

IKLAN

Malah, lokasi pengambaran di Jordan pasti akan mengingatkan anda pada filem arahan Michael Bay, Transformers 2 kerana filem XX RAY 3 berkongsi lokasi perfileman yang sama.

7. Mengangkat kebudayaan Melayu

Walaupun ini filem fiksyen sains, pengarah sama sekali tidak mengabaikan dari mengangkat kebudayaan melayu di layar skrin. Siapa sangka di sebalik kecanggihan teknologi masakini, ‘earth last defend’ sebenarnya adalah sebuah senjata klasik pahlawan melayu yang tersimpan di dalam muzium.

8 Sebab Kenapa Anda Harus Tonton Filem XX Ray 3? Ini Perkongsian Movie Addict!

Babak akhir yang menampilkan gandingan dua ‘superhero tua’ beraksi sambil diiringi lagu Mentera Semerah Padi bakal memberi rasa ‘goosebump’ buat penonton. Babak tersebut mengingatkan kita kepada babak sewaktu Thor mendarat di Wakanda dalam filem Infinity Wars.

8. Penampilan istimewa

Seperti filem Cinematic Marvel, penghujung kredit filem XX RAY 3 juga menampilkan penampilan istimewa dari watak filem XX Ray sebelum ini yang tak dijangka. Bagaikan Nick Fury dalam filem Iron Man, watak ini muncul sambil memberi mesej seolah-olah akan ada sambungan atau ‘sekuel’ selepas ini.

Adakah cubaan Rayyan dan Sam menyelamatkan dunia telah membuatkan mereka menjadi sebahagian dari ‘universe’ yang besar?

Ayuh beramai-ramai turun ke pawagam berdekatan untuk menonton filem sains fiksyen arahan Aziz M Osman ini. XX RAY 3 sedang hangat menggegarkan pawagam seluruh Malaysia dan Brunei sejak 24 Januari lepas. Apa tunggu lagi, ayuh kita tangkap UFO.

“Setiap Saga Ada Sambungan”

Adakah anda sudah menonton filem XX Ray 3 ini? Apa pula komen anda?