Debaran menantikan kedatangan 1 Syawal kian dirasai. Bermula pada minggu ini dijangkakan jutaan kenderaan akan keluar dari Lambah Klang menuju ke seluruh pelosok negara.

Perantau di kota akan pulan ke kampung halaman masing-masing untuk meraikan Hari Raya Aidil Fitri bersama keluarga tercinta.

Namun dalam kemeriahan itu, kita perlu sentiasa ingat untuk sentiasa berhati-hati di jalan raya. Dengan jumlah kenderaan yang luar biasa meningkat di lebuh raya, pastinya pelbagai karenah pemandu yang dapat kita saksikan.

Sebelum memulakan perjalanan jauh terdapat beberapa perkara yang anda wajib lakukan demi keselamatan dan keselesaan anda sekeluarga.

PERIKSA TAYAR

8 Tip Sebelum Memulakan Perjalanan Jauh Balik Kampung Untuk Beraya

Ini antara perkara wajib yang anda lakukan. Jika tak mahu berdepan kesulotan, buatlah pemeriksaan kenderaan sendiri atau di bengkel. Periksa kondisi semasa tayar, bateri, air bateri dan sebagainya dalam keadaan baik.

IKLAN

TAYAR SPARE

8 Tip Sebelum Memulakan Perjalanan Jauh Balik Kampung Untuk Beraya

Ramai orang seakan tak peduli dengan kondisi tayar simpanan atau spare. Selain itu bawa juga air bateri, minyak enjin, peti pertolongan cemas, pemadam api bersaiz kecil serta peralatan yang berkaitan sekiranya berlaku sebarang kecemasan. Dan pastikan juga anda menyimpan picit di dalam kereta.

REHAT YANG CUKUP

Memandu jauh di bulan puasa memang satu hal yang menduga. Oleh itu anda perlu rehat yang cukup sebelum memulakan perjalanan yang jauh. Memandu di dalam keadaan yang mengantuk dan letih adalah merbahaya.

IKLAN

SEMAK LOKASI

Pastikan anda turut menyemak lokasi berehat termasuk pam minyak sepanjang perjalanan.

BACA: Nampak Mudah Tapi Ramai Silap, Tip Betul Pam Tayar Kereta

RANCANG JADUAL PERJALANAN

8 Tip Sebelum Memulakan Perjalanan Jauh Balik Kampung Untuk Beraya

IKLAN

Jalan pasti sesak. Oleh itu anda dinasihatkan supaya merancang perjalanan supaya tidak terkandas di dalam kesesakan lalu lintas yang sering berlaku di lebuh raya utama pada musim perayaan. Anda juga boleh mengikuti perkembangan trafik daripada syarikat konsesi lebuh raya seperti mengikuti akaun Twitter Lembaga Lebuhraya Malaysia @LLMinfotrafik.

GUNA PETA GPS

8 Tip Sebelum Memulakan Perjalanan Jauh Balik Kampung Untuk Beraya

Kita amat beruntung kerana sekarang pelbagai aplikasi peta tersedia untuk digunakan. Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan GPS, Google Map atau aplikasi pemetaan lain untuk membantu anda mencari jalan alternatif sekiranya jalan yang anda biasa lalui mengalami kesesakan atau kerosakan.

SIMPAN NOMBOR KECEMASAN

Sila pastikan anda turut menyimpan nombor-nombor penting sekiranya berlaku sebarang kecemasan semasa pemanduan, termasuk nombor telefon keluarga terdekat, balai polis berhampiran dan juga mekanik yang dipercayai.

TAMBAH NILAI LEBIH AWAL

Bagi yang menggunakan perkhidmatan Touch n Go atau Smart Tag, sila pastikan anda telah membuat isian semula kad tersebutri, penyaman udara dan sebagainya. Pastikan kenderaan anda diselenggara dengan baik dan selamat dipandu

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI