Versi produksi Toyota CH-R pertama kali didedahkan pada Geneva Motor Show 2016. Versi pengeluaran SUV (kenderaan utiliti sport) kompak itu bermula pada November 2016 dan dilancarkan di Jepun pada Disember tahun lalu.
Kemudian model SUV berkenaan secara berperingkat memasuki pasaran automotif global. Pasaran Eropah dan Amerika Utara mula menerima CH-R pada awal tahun ini. Bahkan, beberapa pemerhati automotif menjangkakan CH-R akan dipasarkan ke Asia pada tahun ini juga. Tetapi sedikit lewat.

Tidak ketinggalan, Malaysia juga akan menerima model CH-R. Pihak UMW Toyota Motor memberitahu model tersebut secara rasmi akan berada di pasaran tempatan pada penghujung tahun ini. Masa yang tepat masih belum diketahui.

IKLAN

Difahamkan, UMW Toyota Motor merancang membawa masuk CH-R  1.8 liter ke pasaran tempatan. Kemungkinan hanya satu varian sahaja ditawarkan. Sebagai permulaan, pihak UMW Toyota Motor akan memperkenalkan model import (CBU) dari Jepun. Versi pemasangan tempatan (CKD) akan menyusul kemudian di kemudahan terbaru UMW Toyota Motor di Bukit Raja, Klang.

IKLAN
IKLAN

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI