Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka edisi keempat (2005), fobia boleh didefinisikan sebagai ketakutan yang amat sangat kepada sesuatu.

Fobia merupakan sejenis penyakit mental yang berkaitan dengan psikologi yang mana ia menzahirkan emosi takut yang melampau tanpa sebab-sebab yang jelas dan tidak rasional.

Ia boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu fobia umum (General /Social Phobia) dan fobia spesifik.

Fobia sosial merupakan ketakutan yang melampau pada satu keadaan sosial yang menyebabkan dia menjauhkan dirinya daripada orang ramai ataupun bersama dengan mereka dalam keadaan tertekan, selain rasa takut untuk dimalukan atau dihukum.

Manakala fobia spesifik pula merujuk pada ketakutan yang tidak rasional ke atas sesuatu objek atau keadaan, misalnya ketakutan kepada haiwan, situasi, persekitaran semula jadi, suntikan dan kecederaan yang melibatkan pendarahan dan lain-lain fobia spesifik seperti takut jatuh, takut pada orang yang memakai kostum seperti badut) dan sebagainya.

Fobia boleh dialami oleh sesiapa sahaja termasuklah kaum lelaki.

IKLAN

Jom kenali jenis-jenis fobia pelik yang lelaki juga tak terkecuali daripada mengalaminya.

1. Anuptaphobia

9 Jenis Fobia Pelik Yang Lelaki Pun Tak Terkecuali Boleh MengalaminyaAnuptaphobia adalah ketakutan yang melampau jika dia hidup keseorangan. Apabila penderita melihat rakan atau adik-beradiknya yang telah berkahwin dan mempunyai anak, dia akan rasa kehilangan seperti dunianya tidak sempurna, dirinya rasa tidak dihargai dan tidak layak untuk dicintai. Pada tahap yang ekstrem, penderita fobia ini akan memilih sembarang orang untuk dijadikan teman hidup bagi mengatasi masalah keseorangannya itu.

2. Venustraphobia

9 Jenis Fobia Pelik Yang Lelaki Pun Tak Terkecuali Boleh MengalaminyaBiasanya lelaki pantang tengok wanita cantik, namun berlainan pula bagi anda yang mengalami jenis fobia ini. Ini kerana Venustraphobia adalah rasa ketakutan yang melampau terhadap perempuan cantik sehingga menimbulkan rasa gementar, gugup, resah, lidah kelu dan tangan berpeluh-peluh. Sebenarnya ramai lelaki yang mengalami fobia jenis ini, namun jangan bimbang kerana ia masih boleh dirawat jika anda mendapatkan bantuan terapi segera.

IKLAN

3. Gamophobia

9 Jenis Fobia Pelik Yang Lelaki Pun Tak Terkecuali Boleh MengalaminyaGamophobia merupakan suatu bentuk ketakutan yang ekstrem terhadap pernikahan atau hubungan serius dalam jangka masa panjang. Penderita fobia ini takut untuk menjalinkan ikatan perkahwinan dan jika pun dia berkahwin, hubungannya akan berakhir dengan teruk.

4. Trypanophobia

9 Jenis Fobia Pelik Yang Lelaki Pun Tak Terkecuali Boleh MengalaminyaAnda pasti pernah melihat orang berasa sangat takut dengan jarum suntikan. Orang dengan trypanophobia akan berusaha untuk menghindari tindakan yang ada kaitan dengan jarum suntikan. Rasa takut yang melampau ini mampu membuatkan keluar peluh berlebihan dan jantung berdebar-debar hingga ada yang pengsan jika melihat atau perlu disuntik. Dalam keadaan yang ekstrem, ada juga penderita sehingga timbul rasa kesal apabila melihat orang lain yang disuntik.

5. Nomophobia

9 Jenis Fobia Pelik Yang Lelaki Pun Tak Terkecuali Boleh MengalaminyaSingkatan Nomophobia datang daripada perkataan No Mobile Phone Phobia dan ia biasanya dialami oleh golongan muda. Nomophobia merupakan ketakutan bagaikan cacing kepanasan jika kehilangan telefon atau ketiadaan telefon, kehabisan bateri atau kesukaran mendapatkan line. Fobia ini kedengaran agak lucu namun sebahagian besar daripada kita mungkin menghidapi fobia jenis ini. Apatah lagi di zaman serba canggih kini, telefon bimbit merupakan sesuatu yang sangat penting dalam kehidupan manusia. Jadi tidak hairanlah jika anda tergolong sebagai salah seorang daripada penghidap fobia jenis ini.

IKLAN

6. Paruresis

9 Jenis Fobia Pelik Yang Lelaki Pun Tak Terkecuali Boleh MengalaminyaParuresis diklasifikasikan sebagai ketakutan seseorang untuk membuang air di tempat awam sehingga mengakibatkan dia berasa bimbang akan pandangan negatif orang sekeliling terhadapnya.

7. Philophobia

9 Jenis Fobia Pelik Yang Lelaki Pun Tak Terkecuali Boleh MengalaminyaPhilophobia adalah ketakutan berlebihan untuk jatuh cinta atau dicintai. Fobia ini biasanya berlaku apabila seseorang itu pernah berdepan dengan kisah cinta yang sangat menyedihkan pada masa lalu hingga menjadi igauan yang berpanjangan buatnya. Ia boleh memberi kesan kepada kualiti hidup dan menyukarkannya untuk terikat dengan sebarang komitmen. Kesan paling buruk daripada ketakutan ini boleh membuatkan penghidapnya sentiasa hidup bersendirian.

8. Erythrophobia

9 Jenis Fobia Pelik Yang Lelaki Pun Tak Terkecuali Boleh MengalaminyaAdakah anda seorang yang pemalu melampau? Jika ya, anda mungkin salah seorang penghidap jenis fobia ini. Muka penghidap Erythrophobia akan bertukar kemerah-merahan apabila perasaan malunya muncul. Perasaan malu melampau ini akan hadir apabila dia dipuji atau dimalukan oleh seseorang.

9. Hemaphobia

9 Jenis Fobia Pelik Yang Lelaki Pun Tak Terkecuali Boleh Mengalaminya

Hemaphobia adalah ketakutan kepada darah atau pemindahan darah. Perkataan asalnya adalah hema dalam bahasa Yunani yang bermaksud darah dan fobia pula bermaksud ketakutan. Hemaphobia juga dipanggil Haemaphobia, Hematophobia atau Hemophobia dan berkaitan dengan Epistaxiophobia (ketakutan untuk mempunyai atau melihat pendarahan hidung atau pendarahan sehingga mati).

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI