Biasanya kalau hobi suka makan, tentu anda khuatir berat badan akan mengembang dan gemuk. Sebenarnya tanggapan anda itu tidak benar. Bagi yang suka makan, kini anda tak perlu risau kerana ada rahsia yang boleh anda amalkan untuk kekal kurus.

Ini 9 rahsia yang boleh anda amalkan untuk kekal kurus walaupun anda suka makan.

1. Jangan abaikan sarapan

9 Rahsia Untuk Kekal Kurus Walaupun Anda Suka Makan!

Ramai yang suka memandang ringan dengan sarapan pagi. Mereka merasakan sarapan tidak penting, padahal jika anda mengabaikannya anda akan cenderung makan lebih banyak di waktu tengah hari. Pakar pemakanan menyarankan agar makan sarapan pagi sebelum melakukan sebarang aktiviti. Kepentingan sarapan dalam menjaga berat badan disokong oleh kajian dari American Journal of Epidemiolog. Ia mengatakan bahawa orang yang sarapan rata-ratanya hanya bertambah lemak sebesar 0.85 kg. Sementara bagi yang tidak sarapan, berat badan akan naik sekitar 1.5 kg. Hasil kajian ini menunjukkan kepentingan sarapan dalam menjaga berat badan.

2. Kunyah makanan sampai lumat

9 Rahsia Untuk Kekal Kurus Walaupun Anda Suka Makan!

Mengunyah dengan baik sangat membantu pencernaan. Makanan yang dikunyah sehingga halus menjadi lebih efisien dalam memecahkan enzim air liur. Selain itu, mengunyah makanan secara perlahan juga dapat membantu otak menerima informasi ketika perut sudah berasa kenyang. Kesempatan otak untuk menerima informasi itu tidak akan dipenuhi jika anda makan terlalu cepat. Mengunyah makanan menjadi penting sehingga dapat memastikan makanan sepenuhnya dicernakana kerana tidak semua makanan yang masuk ke dalam mulut dapat dicerna dalam perut. Mengunyah makanan hingga lumat akan memungkinkan pemecahan semua makanan sehingga memastikan semua nutrisi dari makanan tersedia untuk tubuh.

3. Makan kerap dengan jumlah sikit

9 Rahsia Untuk Kekal Kurus Walaupun Anda Suka Makan!

IKLAN

Tanggapan orang ramai bahawa makan sedikit membuatkan badan cepat kurus sememangnya salah. Jika ingin kurus, anda disarankan makan secara kerap. Jika amda biasanya makan tiga kali sehari, saat berdiet tambahkan jumlah pengambilan makanan menjadi lima kali sehari. Yang penting, ambil makanan dalam jumlah yang sedikit setiap kali anda makan. Ini akan membantu kadar gula darah kekal normal, karbohidrat akan terserap dengan sempurna dan metabolisme tubuh akan meningkat sehingga membuatkan berat badan anda terjaga.

4. Biasakan minum teh hijau kosong

9 Rahsia Untuk Kekal Kurus Walaupun Anda Suka Makan!

Selain khasiat untuk kesihatan, teh hijau juga penting untuk menurunkan berat badan dan mencantikkan kulit. Menurut kajian, kandungan Epilgallocatechin Gallate (ECGC) dalam teh membantu pembakaran lemak dalam tubuh. Bukan itu sahaja, teh hijau juga berkhasiat untuk mengurangkan nafsu makan. Pastikan anda minum teh hijau tanpa gula agar kandungan kalorinya tidak membuatkan anda gemuk. Teh hijau sebaiknya diminum dalam keadaan hangat sehingga tingkat kepekatannya tidak berkurangan. Jadi minumlah teh hijau di pagi hari dan menjelang makan untuk membantu pembakaran lemak di tubuh.

5. Minum dua gelas air sebelum makan

9 Rahsia Untuk Kekal Kurus Walaupun Anda Suka Makan!

IKLAN

Menurut kajian, orang yang minum dua gelas air sebelum makan mempunyai peluang untuk menghilangkan berat badan berbanding orang yang tidak minum air. Selain fungsi air untuk melarutkan lemak dalam tubuh, ia juga membuatkan anda rasa lebih kenyang lantas anda mengambil makanan dalam jumlah yang sedikit. Jadi jika anda suka makan, pastikan anda minum air terlebih dahulu sebelum makan. Bukan itu sahaja, minumlah lapan gelas air dalam sehari agar berat badan ideal anda kekal terpelihara.

6. Kurangkan makanan bergoreng

9 Rahsia Untuk Kekal Kurus Walaupun Anda Suka Makan!

Makanan berminyak dan bergoreng adalah sumber lemak berbahaya untuk tubuh badan. Selain menjejaskan kesihatan, makanan sebegini dapat menyebabkan berat badan mudah naik. Bagi mengelakkan berat bertambah, kurangkan pengambilan makanan yang bergoreng dan berminyak. Anda boleh menggantikannya dengan makanan yang dikukus ataupun direbus.

IKLAN

7. Gantikan snek dengan buah atau kekacang

9 Rahsia Untuk Kekal Kurus Walaupun Anda Suka Makan!

Jika anda selalu makan kudap-kudapan atau snek yang manis, kini tiba masanya untuk anda elak makanan tersebut dalam senarai anda. Pasti anda tahu kandungan minyak dan gula akan menggagalkan niat anda untuk kurus. Sebagai gantinya, anda boleh mengambil kudapan sihat seperti buah-buahan atau badam agar keinginan anda untuk mengunyah masih boleh dipenuhi.

8. Keraplah berjalan kaki

9 Rahsia Untuk Kekal Kurus Walaupun Anda Suka Makan!

Kalau anda nak kurus, selalu-selalulah berjalan kaki. Jalan kaki merupakan salah satu bentuk senaman ringan yang terbukti untuk menurunkan berat badan. Menurut kajian, berjalan kaki secara santai selama 30 minit dalam sehari dapat membakar 75 kalori. Apabila anda menambahkan kelajuan dan tempoh berjalan kaki, semakin banyak kalori yang akan dibakar. Jadi mulai sekarang, jangan malas berjalan kaki. Kurangkan penggunaan lif dan naiklah tangga.

9. Bersenam secara konsisten

9 Rahsia Untuk Kekal Kurus Walaupun Anda Suka Makan!

Selain berjalan kaki, anda juga harus bersenam secara konsisten untuk menyegarkan tubuh dan membakar kalori. Menurut jurnal kajian Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, dalam seminggu anda disarankan bersenam selama 150 minit agar badan kekal segar dan berat badan berada pada angka normal.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI