Zaman sekarang rakan ‘tikam belakang’ dan ‘kaki gosip’ terlampau ramai terutamanya di tempat kerja.

Sehinggakan apa yang diceritakan kepadanya habis dicanang ke semua rakan kerja yang lain. Lagi pula jika ada cerita yang mengaibkan.

Ya memang stress! Rasa seperti ingin pakai baju kalis peluru sahaja. Tindakan yang paling bijak untuk anda lakukan adalah mengabaikan semua dan jangan berbalah apa yang dikatakan mereka.

Ini adalah beberapa tip untuk anda berdepan dengan rakan sekerja yang negatif!

1. Jangan Babitkan Soal Peribadi!

Hati-hati ketika bercerita di pejabat, cuba elakan diri dari bercerita tentang hal peribadai. Jangan terlalu jujur ketika berbicara, anda perlu bijak menapis jenis perbualan yang bagaimana sesuai dengannya.

IKLAN

2. Jangan Putus Asa

Berputus asa secara emosi atau fizikal sehingga anda ingin menukar tempat kerja tidak akan menyelesaikan masalah, sebaliknya ia akan memuaskan hati ‘si pembuli’.

3. Bercampur Dengan Orang Yang Positif

Apa kata anda elakkan diri daripada orang yang negatif dan dekatkan diri serta bercampur dengan orang yang positif. Rapatkan diri dengan orang yang benar-benar iklhas dan ambil berat tentang diri anda.

4. Jangan Dekatkan Diri Dengan Geng Gosip

Jika terdengar rakan-rakan bergosip, cuba elakkan diri daripada terjebak. Takut-takut nanti ada yang menyampai ataupun menyalahertikan percakapan anda. Lagi mengeruhkan keadaan jika dia mereka-reka cerita pula!

IKLAN

5. Fokus Pada Kerja

Paling mudah bercakap dan berbual hal apabila perlu sahaja. Anda harus ingat apakah fokus utama anda di tempat kerja. Jika mereka memperkecilkan anda, buktikan kepada mereka tanggapan mereka ternyata salah.

Aduh Stressnya Rakan Kerja Yang Negatif, Ini Cara Untuk Berdepan Dengannya!

6. Belajar Kawal Emosi

Jika ia melampaui batas, cuba belajar mengaawal emosi anda. Jangan kalah dengan hasutan ‘syaitan’ dan sikap-sikap mereka yang sengaja mengundang api kemarahan.

IKLAN

7. Tiada Kawan, Tiada Masalah

Ya memang benar, perlu diingatkan ya tiada kawan tiada masalah. Lagi pula apabila di luar tempat kerja, anda ada rakan-rakan yang lagi ikhlas bersama anda. Cukuplah sekadar anda pergi dan balik kerja. Lagi pula di usia sekarang, too much drama is not good guys!

8. Rakan Baik Buat Semua

Jadilah rakan yang baik buat semua orang. Positifkan diri dan fikiran, mungkin dia memang memerlukan pertolongan tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Jika dia ada niat yang jahat atau buruk biarkan sahaja dia.

9. Belajar Daripada Pengalaman

Jika dahulu anda pernah melakukan kesilapan seperti gosip bersama, kali ini cuba elakkan. Belajar daripada kesilapan lalu, semua orang patut diberi peluang kedua bukan? Jangan ulangi kesilapan lalu.

10. Tetapkan Rasa Hormat Pada Semua Orang

Untuk menjadi seorang yang positif, tanamkan sikap hormat-menghormati. Tidak kira pangkat atau kedudukan dan siapa pun rakan anda. Apabila ada rasa seperti itu, gerenti orang-orang di sekeliling pun naik segan dengan anda.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI