Sakit tapak kaki atau tumit terjadi apabila inflamasi di bahagian ligamen halus yang menghubungkan tumit dengan jari-jari kaki. Masalah ini sering terjadi di kalangan atlet disebabkan oleh regangan yang melampau dan terlalu banyak pergerakan yang melibatkan kaki.

Ia juga boleh terjadi disebabkan salah memakai jenis dan saiz kasut. Malah, berat badan yang berlebihan juga lebih cenderung daripada tekanan yang teruk di bahagian tapak kaki.

Beberapa faktor ini boleh menyebabkan anda mengalami rekahan tumit serta lebih teruk terkena penyakit seperti radang berdekatan dengan tulang jari kaki hingga menyebabkan bengkak atau tisu kaki koyak.

IKLAN

Oleh itu, ini cara-cara untuk menghilangkan rasa sakit pada tapak kaki dan tumit yang mungkin anda tidak tahu…

1. Rendam kaki dengan air

Ais Batu Dapat Legakan Sakit Tapak Kaki & TumitIsikan air suam yang telah dicampurkan dengan cuka epal di dalam baldi dan rendamkan kaki anda selama 10-15 minit. Ulang rawatan ini beberapa kali dan ia pasti akan melegakan kesan sakit tapak kaki atau tumit yang anda lalui.

IKLAN

2. Serbuk kunyit dicampurkan dengan halia dan biji jintan

Ambil satu sudu teh kunyit, halia yang diketuk dan satu sudu teh biji jintan manis. Rebuskan kesemua bahan tersebut dengan 2 gelas air sehingga mendidih sehingga air menyusut lalu minum air rebusan tadi.

3. Ais batu

Ais Batu Dapat Legakan Sakit Tapak Kaki & TumitIni adalah rawatan paling popular di kalangan atlet. Ambil beberapa ketul ais dan bungkus dengan kain bersih, kemudian tuamkan di bahagian yang sakit. Cara lain, anda tuangkan ais batu di dalam baldi dan rendamkan kaki selama beberapa minit. Cara ini dapat meredakan bengkak serta sakit tumit.

IKLAN

4. Baking soda

Antara yang anda boleh cuba adalah ambil air di dalam baldi, bancuh setengah sudu teh baking soda dan rendamkan kaki selama beberapa minit.

Lakukan setiap cara ini beberapa kali. Selamat mencuba!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI