“Bila nak kahwin?”

“Sampai bila nak solo je?”

“Lupakanlah cinta lama tu!”

Ya, itulah antara ayat-ayat biasa yang anda sebagai lelaki single dengar sama ada daripada rakan-rakan atau ahli keluarga. Mungkin ramai yang seakan tak boleh terima bahawa anda sebenarnya yang memilih untuk single dan belum bersedia untuk bercinta lagi.

Jika anda frust dikecam kerana dikatakan tak laku, jual mahal atau sombong usahlah berkecil hati. Mereka mungkin tak tahu bahawa anda lebih senang menjadi solo.

Walaupun solo anda sebenarnya banyak dapat kelebihan. Dan sebenarnya ada banyak sebab untuk seorang lelaki itu memilih untuk terus single.

IKLAN

6 SEBAB UTAMA LELAKI SINGLE ANGGAP SOLO ITU COOL

1) Bebas dan Berdikari

Sekiranya masih solo, hargai masa terluang yang ada kerana anda bebas!. Dengan kebebasan yang anda miliki, buat sahaja apa yang anda suka tanpa perlu memikirkan kerelaan mahupun perasaan buah hati anda. Anda juga tidak perlu meminta kebenaran sekiranya ingin kemana-mana. Shopping, tengok wayang bersama kawan-kawan dan pelbagai aktiviti lain boleh anda nikmati dengan hati yang tenang.

2) Jadi seorang kawan yang baik

Tanpa kekasih hati, anda boleh luangkan lebih masa bersama kawan-kawan ‘sekepala’. Anda tidak perlu membahagikan waktu antara teman sejiwa (kekasih) dengan kenalan rapat. Semestinya anda punya masa berkualiti untuk dihabiskan bersama-sama. Bukan sahaja mengeratkan lagi hubungan, malah memberi peluang mengenali diri dan rakan-rakan yang lain. Anda haruslah jadi seorang kawan yang baik.

IKLAN

BACA: Kenapa Lelaki Yang Baik Masih Lagi Single, Lelaki Ini Kongsi Sebabnya

 3) Masa Berkualiti Di Rumah

Pastinya timbul dilema, bila anak sudah berpasangan pastinya ibu dan bapa rasa kesunyian. Namun bagi anda yang masih tidak berpunya, inilah masanya untuk anda meluangkan lebih banyak masa bersama ibu dan bapa anda. Ambil peluang ini walaupun untuk sementara. Banyak aktiviti boleh dilakukan bersama seperti makan malam, berkelah, melancong dan sebagainya.

IKLAN

4) Cari Duit Lebih

Peluang ini tidak selalu datang bergolek. Apabila berpacaran, banyak masa anda akan dibahagikan untuk kekasih hati. Jika tidak, ambil kesempatan yang ada untuk mencari duit lebih.  Contohnya lakukan pekerjaan sambilan. Bukan sahaja memberi keuntungan malah anda juga berpeluang berjumpa ramai kenalan baru dan mungkin juga bakal jodoh anda. Siapa tahu bukan?

5) Jimat Kos Perbelanjaan

Tidak dapat dinafikan, jika sudah berpasangan pastinya banyak duit yang haris dilabur, terutama sekali bagi lelaki. Ingin nampak bergaya di hadapan kekasih, poket kena tebal. Namun jika anda masih solo, pastinya anda dapat menjimatkan kos hiudp. Duit anda itu boleh digunakan untuk diri sendiri mahupun untuk keluarga tersayang. Contohnya membeli kereta, pakaian, melancong dan sebagainya. Jimat kos perbelanjaan anda bulan-bulan.

6) Kurang Tanggungjawab

Biasalah, bila sudah ada kekasih pastinya beban di bahu akan bertambah dari segi masa, wang, ruang, kasih sayang dan sebagainya. Dengan menjadi single, anda hanya perlu bertanggungjawab pada diri sendiri. Yang pasti, segala keputusan terletak dalam tangan anda dan tiada apa yang akan mempengaruhi keputusan anda itu. Walaubagaimana pun, anda juga harus bersedia untuk menerima tanggungjawab lain atau yang bakal tiba.