“Alamak! Sah ke puasa kalau mandi wajib masa matahari dah naik?”. Perkara ini sering membelenggu masyarakat kita meskipun ilmu tentang mandi wajib ini sudah diajar ketika zaman sekolah.

Namun semakin meningkat dewasa, segala ilmu yang pernah diajar di sekolah itu ada kalanya semakin pudar dan hilang dari ingatan.

Yang kita fokus, cuma kerja, keluarga dan situasi semasa. Namun apabila berlaku perkara sebegini, mulalah kita menggelabah.

“Alamak! Sah Ke Puasa Kalau Mandi Wajib Masa Matahari Dah Naik?” – Ini Jawapan Mufti

MUJUR ADA PAKAR AGAMA

Walau bagaimanapun, syukurlah ada pakar agama termasuk Mufti yang sedia menjawab segala kekeliruan dan ketakutan ini sepanjang bulan Ramadan.

Bukan apa, risau puasa jadi tidak sah dan ia amat merugikan buat seseorang yang menahan diri dari lapar dan dahaga.

Jom baca perkongsian daripada laman web Mufti Wilayah Persekutuan dan JAKIM bagi menjawab kemusykilan ini:

AL-KAFI # 592 : HUKUM MANDI JUNUB SELEPAS TERBIT FAJAR PADA BULAN RAMADAN

“Alamak! Sah Ke Puasa Kalau Mandi Wajib Masa Matahari Dah Naik?” – Ini Jawapan Mufti

SOALAN:

Apakah hukum mandi junub selepas terbit fajar dalam bulan Ramadhan?

IKLAN

JAWAPAN:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT dan selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga, para sahabat serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah Nabi SAW.

Kami bahagikan di sini pandangan ulama berkenaan hukum mandi dan status puasa bagi orang yang berjunub sehingga terbit fajar.

Hukum mandi junub selepas terbit fajar pada bulan ramadhan disebabkan persetubuhan pada malam hari atau sebelum waktu fajar adalah diharuskan dan ianya tidak membatalkan puasa. Dan tidak ada halangan untuk orang yang berjunub untuk melewatkan mandi junub sehingga terbitnya fajar.

Ini berdasarkan dalil hadis daripada Aisyah dan Ummu Salamah R.Anhuma, bahawa Nabi SAW bersabda:

كَانَ يُدْرِكُهُ الفَجْرُ وَهُوَ جُنُبٌ مِنْ أهْلِهِ، ثُمَّ يَغْتَسِلُ وَيَصُومُ

IKLAN

Maksudnya: “Adalah Rasulullah SAW pernah mendapati fajar telah terbit dan ketika itu beliau dalam keadaan junub setelah bercampur dengan isterinya. Kemudian beliau mandi dan berpuasa.”

Riwayat al-Bukhari (1927) dan Muslim (1106). Hadis ini ialah hadis Muttafaq ‘alaih.

Dan hadis Abdurrahman bertanya kepada Aisyah dan Ummu Salamah berkenaan dengan mandi junud selepas waktu fajar, maka Aisyah dan Ummu Salamah berkata:

كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُصْبِحُ جُنُبًا مِنْ غَيْرِ حُلُمٍ، ثُمَّ يَصُومُ

Maksudnya: “Adalah Nabi SAW dalam keadaan berjunud disebabkan selain dari mimpi, kemudian baginda meneruskan puasanya.”

Riwayat al-Bukhari (1825) dan Muslim (1109)

IKLAN

Mantan Syeikhul Azhar, almarhum Syeikh Dr Abdul Halim Mahmud menyebut dalam kitab Fatwa Abdul Halim Mahmudmenyebut: “Sesungguhnya mandi junub pada siang hari ramadhan adalah harus dan tidak ada halangan padanya, akan tetapi boleh menjadi wajib jika sekiranya ianya membawa kepada melewatkan solat subuh dan luputnya waktu solat.”

Dalam kitab al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah menyebut: “Sesiapa yang berjunub pada malam hari, kemudian dia berpuasa, maka puasanya sah, dan tidak ada qadha puasa ke atasnya. Inilah pendapat yang jumhur. Ini berdasarkan hadis Aisyah dan Ummu Salamah tersebut.

Imam al-Syaukani berkata: “Inilah pandangan jumhur, dan Imam Nawawi menetapkan bahawa perkara ini telah diputuskan secara ijma’. Dan Imam Ibn Daqiq al-‘Id berkata: “Perkara ini (iaitu sahnya puasa orang yang berjunub pada malam hari) telah menjadi ijma’ atau seperti ijma’.” Lihat al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah (28/63).

Dalam al-Mu’tamad fi al-Fiqh al-Syafie menyebut: “Sekiranya bersetubuh sebelum fajar, maka mengeluarkan (berhenti setubuh) bersamaan dengan waktu terbitnya fajar, dan keluar mani, tidak membatalkan puasanya.” Lihat al-Mu’tamad fi al-Fiqh al-Syafie (2/184).

Imam al-Nawawi dalam mensyarahkan hadis ini dalam Syarh Sahih Muslim menyebut: “Yang afdhal adalah melakukan mandi junub sebelum fajar.” Lihat Syarh Sahih Muslim (3/165).

Jelaslah daripada hadis di atas bahawa sahlah puasanya dan tidak batal puasanya kerana berpuasa dalam keadaan berjunub mahupun kerana mandi wajib selepas subuh. Ini pendapat majoriti ulama. Lihat al-Majmu’ Syarh al-Muhazzab(6/307-308)

Berdasarkan nas-nas dan dalil-dalil serta padangan ulama, maka hukum mandi junub selepas terbit fajar adalah harus di sisi mazhab Syafie dan jumhur ulama. Begitu juga hendaklah diteruskan berpuasa kerana ianya sama sekali tidak membatalkan puasa sepertimana yang dinaskan oleh para ulama dalam kitab-kitab mereka.

Semoga dengan pencerahan ini kita akan dikurniakan oleh Allah SWT kefahaman dan pengamalan agama yang sempurna dan menepati ajaran agama. Amiin.

Sumber: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI