Kaedah diet air putih memang banyak manfaatnya. Selain tidak memerlukan kos yang tinggi, cara murah ini boleh membantu memudahkan proses penurunan berat badan.

Malah jika anda minum air yang secukupnya, kulit wajah juga menjadi lebih sihat sekali gus mengembalikan keremajaan kulit agar tampak lebih muda.

Walaupun diet air putih ini nampak mudah untuk dilakukan, namun masih ramai lagi yang tidak mengamalkannya secara konsisten dengan alasan lebih gemar menikmati minuman manis.

Oleh itu pastikan anda mengetahui 11 aturan waktu untuk mengamalkan diet air putih ini. Secara tidak langsung ia memudahkan anda untuk melakukannya secara konsisten.

1. Minum selepas bangun tidur

Sebaik sahaja bangun tidur setiap hari, minumlah 250ml air putih ketika perut anda masih kosong. Ia baik untuk menyingkirkan toksin dari badan sepanjang anda tidur malam, bahkan dapat meningkatkan metabolisme badan untuk menyerap nutrisi dan membantu sistem pencernaan menjadi lebih baik.

2. Minum sejam sebelum sarapan

Ambillah air putih sebanyak 250ml satu jam sebelum anda ingin bersarapan. Ia akan membantu menyediakan sistem pencernaan untuk menyerap nutrisi dari makanan yang anda akan makan.

IKLAN

3. Minum selepas anda mengambil air teh atau kopi

Amalkan Diet Air Putih, Cara Mudah Nak Turun Berat & Cegah Penuaan!

Selepas sahaja anda habis minum secawan teh atau kopi, minumlah air putih segelas. Kopi dan teh bersifat diuretik di mana ia akan membuatkan anda ingin terus membuang air kecil. Bagi mengelakkan badan anda dehidrasi akibat kencing yang kerap, pengambilan air putih dapat membantu menggantikan jumlah cecair yang keluar dari dalam badan.

4. Minum 30 minit sebelum makan

Anda juga digalakkan untuk mengambil segelas air putih 30 minit sebelum makan sama ada makan tengah hari atau malam. Ini akan membantu anda rasa lebih kenyang sekali gus mengurangkan pengambilan makanan.

5. Minum ketika anda berasa lapar

Apabila perut anda rasa lapar dan anda ingin mengunyah sesuatu, ajar diri anda untuk minum segelas air. Air putih akan membuatkan perut anda rasa lebih kenyang sehingga anda tidak terasa untuk makan atau mengunyah makanan.

IKLAN

6. Minum sebelum bersukan

Sebelum melakukan apa jua sukan, sebaiknya minumlah air putih terlebih dahulu. Ini akan membantu tubuh anda terhidrasi dengan baik dan peredarannya menjadi lebih lancar.

7. Minum selepas bersenam

Amalkan Diet Air Putih, Cara Mudah Nak Turun Berat & Cegah Penuaan!

Selepas bersenam, sudah tentu anda akan rasa dahaga kerana peluh keluar dengan banyak. Jadi minumlah banyak air untuk menggantikan cecair badan yang hilang. Jumlah air yang anda minum bergantung kepada berat badan, keadaan kesihatan dan suhu alam sekitar anda pada ketika itu. Namun jangan tergesa-gesa minum air kerana ia boleh menyebabkan berlakunya kekejangan pada perut.

IKLAN

8. Minum dua jam sebelum tidur malam

Dua jam sebelum tidur, minumlah air putih sebanyak segelas bagi memulihkan tenaga yang telah hilang daripada aktiviti seharian anda. Amalan minum air putih ini akan membantu meningkatkan proses metabolisme yang menyebabkan tubuh badan dapat membakar lebih banyak kalori.

9. Minum air secukupnya ketika proses diet

Ketika anda melakukan proses diet, minumlah sekitar 2-3 liter air putih sehari. Ia akan membantu mencairkan lemak dan membuang toksin dari tubuh, bahkan mempercepatkan lagi proses penurunan berat badan.

10. Minum air detoks dengan buah-buahan

Amalkan Diet Air Putih, Cara Mudah Nak Turun Berat & Cegah Penuaan!

Detoks air merupakan diet air yang berkesan untuk menurunkan berat badan dengan cepat. Campurkan air putih dengan hirisan lemon atau buah-buahan lain. Cara ini akan membuatkan tubuh anda kekal segar dan sihat kerana menggunakan sumber buah-buahan.

11. Minum air putih dan lakukan senaman

Jika anda mahu kesan penurunan berat yang lebih cepat, seimbangkan amalan diet air putih ini dengan melakukan senaman dan mengambil pemakanan sihat.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI