Zaman sudah berubah. Maka tidak hairanlah tabiat menonton sebarang jenis content hiburan dan maklumat kini juga telah berubah. Jika dahulu medium televisyen menguasai pecahan besar penoton tapi kini ia sudah berubah.

Kemunculan pelayaran secara streaming menerusi beberapa platform website atau aplikasi di Internet kini menjadi pilihan utama penonton terutamanya di kalangan generasi muda seperti anda. Dengan khidmat streaming anda boleh piluh bila-bila masa dan di mana sahaja untuk menikmati dan menonton sebarang siri TV, filem, dokumentari atau berita di hujung jari.

Anda Kini Boleh Share Program Netflix Kegemaran Ke Instagram Stories

Salah pembekal content dan saluran streaming yang paling popular pada masa kini ialah Netflix. MASKULIN berani katakan agak mustahil untuk anda ataupun orang sekeliling yang berusia bawah 40 tahun tidak kenal apa itu Netflix.

Selain menonton secara streaming budaya berkongsi atau sharing juga telah menjadi antara elemen utama bagi pengguna laman media sosial sekarang. Anda mahu rakan-rakan atau follower tahu apa yang anda baca, dengar dan yang terbaru tonton.

Disebabkan itulah Netflix sekarang telah memperkenalkan fungsi perkongsian ke Instagram Stories. Pembekal content video penstriman ini memperkenalkan fungsi terbaru ini pada semalam dan ia membenarkan pengguna iOS untuk berkongsi apa yang mereka tonton ke Instagaram Stories.

Bagaimana anda boleh share ke IG Stories? Ikuti sahaja empat langkah mudah di bawah!

IKLAN

Pertama

Anda Kini Boleh Share Program Netflix Kegemaran Ke Instagram Stories
Paparan utama Netflix

Buka aplikasi Netflix (jika tiada anda boleh muat turun di Apple Store).

Kedua

Anda Kini Boleh Share Program Netflix Kegemaran Ke Instagram Stories

Pilih mana-mana title yang terdapat di dalam senarai Netflix. Tekan seleksi ‘share‘ yang terdapat di bawah sinopsis.

Ketiga

Anda Kini Boleh Share Program Netflix Kegemaran Ke Instagram Stories

IKLAN

Selepas anda pilih ‘share to‘, paparan seperti di atas akan muncul. Di sini terdapat beberapa opsyen perkongsian laman media sosial. Sila pilih Instagram Stories.

Keempat

Anda Kini Boleh Share Program Netflix Kegemaran Ke Instagram Stories

Selepas itu, aplikasi Instagram akan terbuka secara automatik dan terus ke bahagian Instagram Stories. Di sini anda boleh edit dan mengalihkan judul di mana-mana lokasi. And ajuga boleh menambah gif dan tag rakan-rakan lain.

IKLAN

BAGAIMANA PENGGUNA ANDROID?

Selain Instagram Stories, Netflix juga membenarkan pengguna iOS untuk sharing program kegemaran anda ke WhatsApp, iMessage, Mesengger, Twitter dan Line.

Untuk perkongsian ke Instagram Stories anda juga boleh menambah stickers, teks dan melakukan ubah suai personalize mengikut selera masing-masing. Dan setiap sharing ke IG Stories akan link back terus ke Netflix.

Jadi jika rakan-rakan anda membuka IG Stories, mereka boleh menonton dengan menekan link yang terdapat di perkongsian anda, lalu aplikasi Netflix mereka akan dibuka secara automatik.

Ini bukan kali pertama Instagram membuka perkongsian daripada pihak ketiga ke aplikasi mereka. Sebelum ini ia telah dilakukan bersama dengan Spotify dan Soundcloud. Jadi buat anda pengguna iOS terutamanya iPhone dah boleh share program kegemaran ke IG Stories!

Bagi pengguna Android macam bisalah, anda harus tunggu dulu. Feature best dari pemaju aplikasi memang biasa akan perkenalkan terlebih dahulu di platform iOS.

Jadi pengguna Android, redha sahajalah ya dulu.