Sejak zaman-berzaman hubungan antara kucing dan manusia telah tercatat dalam sejarah. Haiwan yang memiliki sifat comel ini mempunyai hubungan yang cukup erat dengan manusia.

Malah pelbagai kajian telah dilakukan untuk menunjukkan hubungan antara manusia dan kucing sebenarnya mempunyai banyak manfaat.

Pada masa kini kucing dianggap bukan hanya sebagai haiwan peliharaan semata malah sebagai ahli keluarga.

Selain menjadi peneman tatkala kita kesunyian apakah lagi kelebihan membela kucing. Dalam beberapa hari ini tular pula tentang perbincangan tentang faedah atau kebaikan membela kucing.

Terbaru ada mengatakan membela kucing ini mampu mengurangkan risiko serangan sakit jantung.

Adakah ini hanya satu auta semata atau fakta yang betul?

Menjawab persoalan tersebut Public Health Malaysia tampil memberikan perkongsian yang cukup menarik. Kalau anda tertanta-tanya boleh ikuti penjelasan mereka di bawah:

Auta Atau Fakta Pemilik Kucing Berdepan Risiko Rendah Terhadap Sakit Jantung

IKLAN

Berita baik untuk pencinta kucing!

Kajian yang yang dilakukan kepada lebih 4000 individu selama tempoh 10 tahun menemui,

Pemilik kucing mempunyai 30% risiko yang lebih rendah untuk mendapat penyakit jantung dan strok berbanding individu yang tidak membela kucing.

Penjelasan disebalik penemuan kajian ini adalah berkaitan dengan pengurangan gejala stress dan kebimbangan serta kawalan tekanan darah yang lebih baik. Individu yang membela kucing juga kurang rasa keseorangan dan mempunyai mood yang lebih baik.

Auta Atau Fakta Pemilik Kucing Berdepan Risiko Rendah Terhadap Sakit Jantung

IKLAN

Kucing adalah haiwan peliharaan yang setia dan manja. Jika anda tidak mempunyai kucing, menonton video kucing di internet juga telah terbukti dapat meningkatkan tenaga dan menjana emosi yang positif!

Like @Public Health Malaysia untuk informasi kesihatan

Rujukan

Qureshi, Adnan I et al. “Cat ownership and the Risk of Fatal Cardiovascular Diseases. Results from the Second National Health and Nutrition Examination Study Mortality Follow-up Study.” Journal of vascular and interventional neurology vol. 2,1 (2009): 132-5.

IKLAN

———————————————————————-

Selain itu satu kajian yang pernah dilakukan oleh Mayo Clinic for Sleep Medicine mendapati seramai 41% pemilik binatang peliharaan akan tidur lebih nyenyak pada waktu malam bola tidur bersama mereka.

Auta Atau Fakta Pemilik Kucing Berdepan Risiko Rendah Terhadap Sakit Jantung

Dan tahukah anda wahai lelaki sekalian banyak survey telah dilakukan mendapati wanita amat suka lelaki yang mempunyai binatang peliharaan terutama yang comel!

Sumber:

Jika anda ingin mencari kelengkapan rumah yang murah dan banyak pilihan boleh klik di sini.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI