MASKULIN yakin kebanyakan daripada anda mesti memiliki microwave atau ketuhar gelombang mikro di rumah bukan? Apatah lagi ia merupakan perlatan yang cukup senang digunakan untuk pelbagai kegunaan.

Penggunaan microwave di rumah mampu menjimatkan masa kerana ia hanya ambil masa beberapa saat dan minit sahaja untuk memanaskan makanan atau memasak makanan segera.

Bagi anda seorang lelaki yang sentiasa sibuk dan terkejar-kejar dengan masa pastinya kewujudan microwave di kediaman sangat membantu.

Tapi adakah adakah selama ini anda menggunakan microwave dengan betul?

Kali ini MASKULIN ingin kongsi 7 jenis kesalahan lazim yangh sering dilakukan oleh pengguna microwave. Selalu tanamkan dalam minda, beringat sebelum kena!

GUNA BEKAS TAK SELAMAT HABA

Awas, Elak Lakukan 7 Kesilapan Lazim Ini Ketika Guna Microwave

Sebelum menggunakan microwave anda harus kenal pasti sama ada bekas yang digunakan mempunyai label keselamatan selamat-haba. Kebiasaannya bekas plastik mempunyai logo selamat-haba.

IKLAN

Logo ini biasanya mempunyai bentuk microwave dengan haba. Walau bagaimanapun anda dinasihatkan tidak memanaskan makanan menggunakan bekas tersebut. Sebaiknya pindahkan makanan dan panaskan dalam bekas kaca tahan haba atau seramik.

BACA: Bahaya Guna Pinggan Mangkuk Bercorak Pada Kesihatan

PENUTUP TAK SESUAI

Awas, Elak Lakukan 7 Kesilapan Lazim Ini Ketika Guna Microwave

Ingat ya, jangan sesekali menutup bekas makanan yang diletakkan di dalam microwave menggunakan styrofoam! Anda juga tak bolleh guna penutup balutan plastik dan beg kertas kerana ia mengandungi bahan kimia merbahaya dan boleh meresap ke dalam makanan.

IKLAN

TAK GUNA PENUTUP

Ramai orang ambil jalan mudah dengan panaskan makanan menggunakan microwave tanpa penutup. Penggunaan penutup makanan boleh menhindari anda daripada bahaya. Selain itu ia juga boleh panaskan makanan anda lebih sama rata. Percikan makanan di dalam microwave juga boleh dielakkan.

MASUKKAN SUDU ATAU GARFU

Awas, Elak Lakukan 7 Kesilapan Lazim Ini Ketika Guna Microwave

Ini antara kesalahan yang boleh mengakibatkan kerosakan teruk pada microwave dan membayakan keselamatan anda. Jangan masukkan dengan sagaja atau tak sengaja perlatan besi seperti sudu dan garfu ke dalam microwave. Ini boleh mencetuskan api dan juga letupan kecil.

IKLAN

PANASKAN MAKANAN MUDAH MELETUP

Jangan ingat semua jenis makanan boleh dipanaskan dan dimasak dengan menggunakan microwave ya! Pernah berlaku kes di mana seorang pengguna memasukkan telur tanpa dipecahkan ke dalam microwave. Hasilnya, telur itu meletup dan terpercik keluar seperti letupan.

LEPAS DIPANASKAN TERUS MAKAN

Sebaiknya biarkan makanan yang dipanaskan menggunakan microwave rehat seketika agar haba boleh merebak sama rata. Usahlah tergopoh-gapah untuk makan dengan cepat. Nanti terkena bahagian yang panas melecur pula bibir dan lidah.

PASANG DAN TINGGAL

Awas, Elak Lakukan 7 Kesilapan Lazim Ini Ketika Guna Microwave

Elakkan daripada meninggalkan makanan yang sedang dipanaskan di dalam microwave tanpa pemantauan anda. Ini untuk elakkan orang lain membukanya secara tak sengaja akibat tak perasan. Atau dibuka oleh kanak-kanak. Tunggulah ia selesai dipanaskan, bukannya ambil masa terlalu lama pun.

Dalam sebulan lebih lagi kita akan menyambut kedatangan bulan mulia, bukan penuh keberkatan Ramadan. Pada waktu inilah penggunaan microwave sangat berguna terutamanya ketika nak panaskan makanan ketika bersahur.

Semoga anda boleh elakkan melakukan kesilapan lazim dilakukan pengguna lain.