Pernah atau tidak anda naik tangga tingkat satu pun dah mengah atau berdengkur semasa tidur? Jika ya, hati-hati anda kena ubah gaya hidup kepada gaya hidup yang sihat.

Mohamad Faizal Bin Saedon ada berkongsi beberapa tanda atau ‘alarm awal’ yang pernah dialaminya untuk kita semua ubah gaya hidup harian kita.

“Ini antara sedikit dari banyak tanda yang saya alami sendiri semasa saya bertubuh besar. Dan saya yakin ramai antara kalian juga hadapi perkara yang sama.

“Jika kalian ada satu atau beberapa tanda di bawah, ianya merupakan signal tepat kalian kena berubah. Lakukan perubahan kecil kepada rutin kalian dan pastikan kalian istiqamah.

“Kerana masa yang terbaik untuk berubah adalah setahun yang lepas tapi ia dah berlalu. Masa yang paling baik adalah sekarang, hari ini. Berubahlah demi kebaikan kalian dan mereka yang kalian sayang,” tulisnya di Facebook.

IKLAN

Baca: Panjat Tangga Setiap Hari Boleh Membakar Lebih Banyak Kalori Setiap Minit Berbanding Berjoging!

1. Baju dan seluar dah rasa tak selesa dipakai. Ketat samada masa berdiri atau duduk. Ramai yang mengalami masalah ini tapi penyelesaian yang mereka ambil adalah dengan mencari baju yang lebih besar. Ini kesilapan utama yang buat mereka lebih selesa dengan tubuh yang besar.

Jika Ada Beberapa Tanda Ini, Tiba Masanya Untuk Anda Tukar Gaya Hidup!

IKLAN

2. Naik tangga tingkat satu pun dah mengah dan tak boleh bercakap sebab kekurangan nafas. Ini satu tanda yang amat merbahaya. Tubuh yang sepatutnya mampu berfungsi dengan baik terjejas kerana berat badan. Beban tubuh, jantung sepatutnya berfungsi secara normal tapi dengan tubuh yang besar kemampuan organ badan menjadi terhad.

3. Berdengkur semasa tidur. Cuba tanya pasangan kalian, kalau kalian dah mula berdengkur ini bermakna kualiti kehidupan kalian makin merosot. Berdengkur merupakan satu tanda kalian mungkin menghadapi masalah tekanan darah tinggi.

4. Selera makan kalian makin besar dan dengan makan sepertimana biasa kalian makan tidak memcukupi. Ini salah satu perubahan yang sukar nak dikesan. Tapi cuba semak sejujurnya, kalau setiap kali makan kalian makan sehinggakan perut terlampau kenyang, beringatlah. Tabiat ini paling cepat akan membesarkan kalian dan mengganggu kadar kesihatan kalian.

Jika Ada Beberapa Tanda Ini, Tiba Masanya Untuk Anda Tukar Gaya Hidup!

IKLAN

5. Malas nak bergerak. Jika nak ambil remote yang ada depan mata, hanya perlu bangun sedikit saja pun masih panggil anak atau isteri. Nak minum air, nak berjalan dah jadi satu beban. Tolonglah berubah. Demi kebaikan kalian juga.

6. Mudah stress dan jadi pemarah. Jika kalian dapati kalian mudah marah anak anak, semak tubuh kalian. Pasti ada sesuatu yang tidak kena. Dengan memiliki tubuh yang besar, secara automatik sistem tubuh diberi satu tekanan besar untuk beroperasi secara normal. Jantung kena berkerja berkali ganda, ini akan menyebabkan kalian stress secara langsung.

7. Kadar kesihatan menurun. Kepala mula sakit setiap hari, sakit belakang, pinggang, tumit antara tanda awal berat kalian menganggu sistem tubuh berfungsi secara normal.

Sumber: Mohamad Faizal Bin Saedon

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI